Wijkportret Katendrecht VV12

Door Jennifer Smit

KATENDRECHT – ‘Katendrecht was vroeger de Chinatown van de stad en een trekpleister voor zeilers, schurken en ‘dames van de nacht’. Maar nu is dit schiereiland aan de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas het hipste, levendigste deel van de stad geworden zonder zijn ruwe charme te verliezen’, aldus magazine Time Out, die Katendrecht als een van de leukste wijken van de wereld heeft benoemd.

Na aangekomen te zijn in de wijk Katendrecht, is al snel de herdenkingsplek voor Dairon Alberto te zien. Deze plek is benoemd, nadat Dairon Alberto tijdens een dodelijke schietpartij in 2018 om het leven is gekomen in deze wijk. Voor de inwoners was dit een grote schok. ”Ik ben hier geboren en ik heb al die jongens ook zien opgroeien, dus dit kwam toch wel hard aan”, aldus Joke, inwoner van Katendrecht.

Om de veiligheid in Katendrecht te bevorderen, heeft de wijk ook een buurtpreventie. De buurtpreventie bestaat hier uit een team van ongeveer tien vrijwilligers die de wijk in de gaten houdt. Volgens Janny, vrijwilliger bij de buurtpreventie, is dit ook echt nodig. ”Wij zijn net een maand gestopt, maar merken toch dat het wel nodig is. Daarom gaan we ook weer beginnen”, aldus Janny.

Desondanks de negatieve aspecten, zijn er ook instanties zoals het Verhalenhuis Belvedère, die de sociale cohesie proberen te bevorderen in de wijk. De missie van het Verhalenhuis is om mensen en gemeenschappen in de hedendaagse stad zichtbaar te maken middels kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen. ”Het Verhalenhuis wordt steeds populairder”, aldus Naziha, daghoofd van het Verhalenhuis.