Wijkportret Crooswijk

Crooswijk, ooit bekend om zijn marinierskazerne, wordt nu gezien als een echte, maar ook arme, Rotterdamse wijk. Crooswijk stond in 2016 nog in de top-20 armste buurten in Nederland. De gemeente is al jaren bezig met verbetering in de wijk, en nu de dag zijn ze daar nog steeds druk mee bezig.

 Als je in de wijk Crooswijk komt, valt het op dat er veel nieuwbouw is. Zo vertelt een oud-bewoner: “Je herkent Crooswijk niet meer terug als je het vergelijkt met vroeger”. Hier en daar zie je een graafmachine staan, waar opvallend genoeg niemand in zit en niemand aan het werk is. Maar toch zie je wel dat ze druk bezig zijn met het verbeteren van de wijk, maar je ziet ook dat de wijk verbetering nodig heeft.

En niet iedereen is blij met de verbeteringen in de wijk. Doordat er plaats gemaakt moest worden voor de nieuwbouw, werden veel van de ‘originele’ Crooswijk bewoners gedwongen hun huis te verlaten. Als gevolg hiervan zijn er veel mensen die niet oorspronkelijk uit Crooswijk komen, hier komen wonen. Hierdoor is de wijk ook steeds meer multicultureel geworden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de Turkse supermarkt, maar ook als je over straat loopt of door het park.

“De gemeente is druk bezig om de bewoners bij de veranderingen in de wijk te betrekken”, zo vertelt een medewerkster van een zorginstelling in de wijk. Ze zit op een bankje in de zon midden in de wijk, tussen al het afval wat in het plantsoen is gegooid. Ze vertelt dat er zo voor wordt gezorgd dat de bewoners zich meer betrokken voelen bij de wijk en meer weten over de plannen die de gemeente heeft. Zo proberen ze met zijn allen er een betere buurt van te maken.