Rotterdam, van De Zwaan tot Kabouter Buttplug 

Rotterdam staat bij velen bekend om de Erasmusbrug, burgemeester Aboutaleb of de verschillende culturen die over de stad zijn verspreid. Het bombardement in mei 1940 verwoestte bijna de gehele binnenstad, waardoor Rotterdam tegenwoordig verrijkt wordt door zowel oude als nieuwe architectuur. Onze redactie gaat opzoek naar de diverse verhalen die deze stad te bieden heeft. 

Rotterdam ligt in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste ter wereld en is nu nog altijd de grootste en belangrijkste in Europa. Mede vanwege de havenindustrie heeft Rotterdam het imago van een arbeidersstad. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bombardement op 14 mei 1940 werd Rotterdam voor een groot deel vernietigd. Men begon direct met de herbouw, waardoor je er tegenwoordig veel vernieuwende architectuur tegenkomt. Voorbeelden hiervan zijn de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en de Markthal. 

Vanaf de jaren zeventig kwamen immigranten van over de hele wereld massaal naar Rotterdam, wat het tot op heden een multiculturele stad maakt. Rotterdam telde 650.597 inwoners op 1 januari 2020. Hiervan had maar liefst 52,3 procent een migratieachtergrond.  

De stad telt 14 gebieden en 71 wijken. Via de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités kunnen inwoners van Rotterdam invloed uitoefenen op het welzijn van hun wijken. 

 

Blijdorp 

Door Alisa Stroop & Tijmen Prumpeler 

In het noorden van Rotterdam ligt de wijk Blijdorp. De wijk werd tussen 1931 en 1940 aangelegd in de Blijdorpse polder. Hier heeft Blijdorp haar naam aan te danken. In de wijk bevindt zich ook de Rotterdamse dierentuin, Diergaarde Blijdorp. Dit is een van de oudste dierentuinen in Nederland. 

De bevolking van Blijdorp is in de afgelopen jaren verjongd. De grootste leeftijdscategorie in Blijdorp zijn de mensen tussen de 27 en 39, ook wel yuppen genoemd. Deze leeftijdsgroep beslaat ongeveer 32%. Dit komt doordat de wijk de afgelopen jaren flink verjongd is en plaats heeft gemaakt voor jonge gezinnen. 29% van de inwoners zijn mensen onder de 27. Dit betekent dat er relatief gezien meer jongeren dan ouderen in de wijk wonen. 

De mensen die er wonen zijn veelal tevreden over de wijk. Simone van Laar (33) woont er graag met haar partner en pasgeboren baby. Er is een groot park waar ze tegenover woont en waar ze graag wandelt, ‘hoewel er ‘s avonds vaak dubieuze figuren rondhangen’. Ruth Peleman (25) wandelt ook graag door het park en is blij met de natuur om haar heen. “De ouderen mensen die er wandelen maken graag een praatje met voorbijgangers.”  

Rogier Berkhout (31) vindt het een fijne wijk om te wonen maar zou wat meer faciliteiten zien in de wijk. “Het gebruikelijke is er, maar ik zou toch wat meer winkels zien hier, maar dat is een luxe-probleem”, zegt hij lachend. Hoewel hij hier met plezier woont gaat hij wel verhuizen. “Mijn partner en ik zijn opzoek naar iets groters en Blijdorp kan dat helaas niet bieden.”  

Veel inwoners van Blijdorp zijn blij met de ligging van de wijk. Zo is het centrum van de stad nog geen tien minuten fietsen. Dit is terug te zien in de relatief hoge huisprijzen van de wijk. Metrostations en de snelweg zijn ook goed vertegenwoordigd in Blijdorp. Zo ben je in nog geen half uur in Den Haag en binnen een uur in Amsterdam. 

Edith Willemsen van 76 woont in een seniorenflat en ‘wil nooit meer weg uit Blijdorp’. Ze woont al 41 jaar in de wijk en is erg enthousiast over de medebewoners hiervan. De gemeente helpt wanneer er een probleem is vertelde ze. Ook is ze erg enthousiast over de verschillende mogelijkheden om te reizen met het openbaarvervoer en dat alles daardoor erg dichtbij is. 

 

Zevenkamp 

Door Bo Maaskant & Luuk van Diemen 

De wijk Zevenkamp ligt in het oosten van Rotterdam. Hiervoor was Zevenkamp een polder. Door een ruil tussen Rotterdam, Zevenhuizen en Nieuwekerk aan de Ijssel, hoort Zevenkamp nu bij Rotterdam. 

Het aantal inwoners in Zevenkamp is gedaald met 200 mensen. Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister is vastgelegd. 

Van 1995 tot en met 2010 Zie je een dalende groei van het aantal autochtonen in Zevenkamp. De daling van het aantal autochtonen is 14,2%. Het aantal autochtonen in de wijk Zevenkamp is in dezelfde 15 jaar gegroeid met 14,2%.  

De inwoners zijn verdeeld in vijf groepen. 0 tot 15, 15 tot 25, 25 tot 45, 45 tot 65 en 65+. De meeste inwoners van deze vijf groepen vallen onder de 45 tot 65 leeftijdscategorie. De kleinste groep inwoners in de wijk Zevenkamp valt onder de 15 tot 25 jaar. Met een aantal van 1840 inwoners. 

1995  2000  2005  2010 
Autochtonen  76,2%  71,7%  65,6%  62,0% 
Allochtonen  23,8%  28,3%  34,4%  38,0% 
Surinamers  9,0%  10,7%  12,3%  13,0% 
Antillianen  1,7%  1,7%  2,1%  3,0% 
Turken  0,4%  0,9%  1,5%  2,0% 
Marokkanen  0,5%  0,9%  1,8%  3,0% 

In de wijk Zevenkamp bevinden zich twee winkelcentra. De grootste van de twee is Ambachtsland. De kleinere heet Nieuw Verlaat. In het noorden van de wijk heb je ook andere voorzieningen, zoals het WollefoppenparkTaka Tuka land en verschillende volkstuinen. 

Het gemiddelde brutoinkomen van de mensen in Zevenkamp is 23.000 euro. Dat is 12.600 euro minder dan wat S Gravenland verdient. 

Als we kijken naar de gezondheid van de inwoners dan geeft 74% van de inwoners boven de 19 aan dat ze alcohol drinken. 44% van de inwoners doet aan een sport. Een vierde van de inwoners van Zevenkamp is een roker. Meer dan de helft van de inwoners heeft overgewicht. Tussen de leeftijd van 19 en 65 hebben 72% van de inwoners een goede gezondheid. Bij de 65-plussers geeft 58% aan dat ze langdurig ziek zijn. 51.4% van de inwoners in Zevenkamp is een vrouw en 48.6% van de inwoners is een man. 

Per 1000 inwoners is er sprake van 6 delicten met vernieling. Diefstal komt per 1000 inwoners drie keer voor, en geweld en seksmisdrijven per 1000 inwoners vijf keer.  

Eenmaal aangekomen in Zevenkamp hebben we eerst een verkenningsrondje gelopen, onderweg kwamen we onder andere Leger des Heils tegen en een snackbar. Twee plekken die ongetwijfeld een goed beeld geven van de wijk. Bij een snackbar komen uiteraard veel mensen binnen en de medewerkers zullen vast een beeld hebben van hun klanten en het Leger des Heils staat er natuurlijk om bekend mensen op te vangen en hun verhalen aan te horen. 

In de snackbar stond Ashley van de Narwen, zij werkt al meerdere jaren achter de toonbank. Nadat ze eerst een klant had geholpen stond ze ons te woord. Zij vertelde ons dat de wijk wel een verbetering heeft doorgemaakt vergeleken met de afgelopen jaren. Hiermee doelde ze vooral op het probleem van hangjongeren. Deze waren in veelvoud aanwezig volgens haar, wat de sfeer in de wijk grimmig maakte. Ook geeft ze aan dat de jongeren brutaal zijn. Bijvoorbeeld door het niet dragen van mondkapjes als ze de snackbar inkomen. 

Toch is dit in het afgelopen jaar sterk verbeterd door onder andere de aanwezigheid van wijkagenten die regelmatig hun gezicht laten zien in de wijk. Desondanks gaat Ashley liever niet ’s avonds de wijk door. De wijk waar ze zelf al haar hele leven woont; Eerst met haar moeder en tegenwoordig met haar zoontje. De aanwezigheid van haar moeder in dezelfde wijk en de school van haar zoontje houden daar in Zevenkamp. Wel kijkt ze om zich heen om eventueel te verhuizen naar een andere wijk of stad, al verwacht ze dat ze voorlopig nog wel even in Zevenkamp zit. 

Nadat we in de snackbar zijn geweest lopen we door naar het Leger des Heils.We spraken met Aris Hofland, medewerker van het buurtsteunpunt in Zevenkamp. Hij heeft ons een goed beeld gegeven van wat voor mensen er in Zevenkamp wonen en hoe de wijk is opgebouwd. Zo vertelt hij ons dat vergrijzing een groot probleem is in de wijk en het gebrek aan kennis. Veel mensen in de wijk zijn laagopgeleid. Hierdoor zie je weinig initiatieven in de wijk, aldus Aris. Omdat er het denkvermogen er niet is bij de mensen en daarnaast de inkomens erg laag zijn om iets te organiseren. Dit lijkt hem dan ook iets wat onderzocht moet worden. Wat gebeurdt er bijvoorbeeld als je de mensen in de buurt meer mixt dus lage en hogere inkomens bij elkaar, zal dat de dynamiek in de wijk veranderen? 

 Want er zijn dus wel degelijk mensen met hogere inkomens in de wijk Zevenkamp. Deze bevinden zich echter aan de buitenste ring van de wijk, vertelt hij ons. De wijk kan verdeeld worden in drie ringen als het ware, de binnenste ring waar de laagste inkomens zijn en hoe verder naar buiten je gaat hoe hoger de inkomens worden. 

Verder vertelt hij ons dat hij wel degelijk potentie in de wijk ziet. Er is namelijk veel groen, veel parken, de wijk is goed bereikbaar door het metrostation en het is er een stuk rustiger geworden de afgelopen jaren. Al komt dit ook door de politie die meer aanwezig is dan voorheen. Dit is dus een terugkerend iets, de aanwezigheid van politie in de wijk die er dus heeft voor gezorgd dat het een stuk rustiger is. 

De derde persoon die we geïnterviewd hebben, is mevrouw Bergenhemegouwen. Dit op advies van Aris van het Leger des Heils. Mevrouw Bergenhemegouwen woont al lange tijd in Zevenkamp en heeft midden in het centrum haar eigen oogoptiek. 

 In tegenstelling waar de andere twee personen een wat minder positief beeld hebben over de wijk denkt zij hier heel anders over. Zo wordt ons verteld dat de mensen hier erg behulpzaam zijn en gezellig en er een grote diversiteit aan mensen in de wij. Ook is er veel groen in de wijk. Als we haar de kwestie hangjongeren voorleggen antwoordt ze vrij fel. “Hangjongeren?! Ach ik zat vroeger ook wel is bij de zandbak, was ik dan ook gelijk onderdeel van de hangjongeren? Het is maar net wat voor stempel je eraan geeft.” 

Ze snapt ook wel dat de jongere doelgroep de straat opgaat omdat er simpelweg niet heel veel meer te doen is. Ook mevrouw Bergenhemegouwen geeft aan dat dit voornamelijk aan het lage inkomen ligt. Zij vertelt ons dat het gemiddelde inkomen in de wijk rond de 22.000 euro ligt, ver onder het gemiddelde inkomen in Nederland. Dit vormt dan ook het grootste probleem in de wijk. Het verschil tussen arm en rijk vindt ze veel te groot waardoor er een kloof ontstaat. Ook vindt ze dat de Rotterdamse politiek wel wat meer aandacht mag besteden aan de wijk. Zo wordt er al jaren een Albert Heijn beloofd maar is deze er nog steeds niet. Dit kan ervoor zorgen dat de buitenste ring van de wijk, degene met een hoger inkomen richting het centrum van de wijk komen waardoor dus misschien die kloof tussen arm en rijk wat meer gedicht wordt. Dat zou mooi zijn, aldus mevrouw Bergenhemegouwen. 

 

Crooswijk 

Door Berke Hoogenveen & Remco Kuijpers 

Tegen het centrum van Rotterdam ligt de multiculturele buurt Crooswijk. Met haar groene parken, veelgebruikte voetbalveldjes en vele supermarkten is het volgens bewoners een echte woonwijk. Bewoners van alle leeftijden en verschillende afkomsten maken van Crooswijk een authentieke Rotterdamse buurt. 

Crooswijk telde op 1 januari 2020 in totaal 19.880 inwoners en bestaat uit twee delen: Nieuw Crooswijk en Oud Crooswijk. Terwijl het aantal inwoners in Oud Crooswijk vrijwel gelijk is gebleven is het aantal inwoners van Nieuw Crooswijk met ruim 37 procent toegenomen ten opzichte van 2013. 

Particulieren begonnen rond 1864 met de ontwikkeling van Crooswijk tot woonwijk. Voorheen was het een lege polder. Oud Crooswijk werd een gebied waar grote bedrijven zich vestigden, zoals de veemarkt, de Heineken Brouwerij, een slachthuis en de fabriek van de snoepgigant Jamin. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid en Crooswijk groeide dan ook uit tot een arbeiderswijk met betaalbare woningen. Uiteindelijk zijn alle bedrijven verplaatst en zijn er op de vrijgekomen grond woningen gebouwd. Oud Crooswijk wordt nu nog sterk geassocieerd met de ‘echte’ Rotterdammer en het Rotterdams dialect.  

Nieuw Crooswijk is in de laatste periode van de Rotterdamse stadsvernieuwing (1987-1995) voor een groot gedeelte gerenoveerd. Dit is de opkomende buurt van Crooswijk. Zo is hier ook, volgens bewoners, de ‘hippe’ koffiebar Croos gevestigd. Mede-eigenaar Iris vertelt dat de woningcoöperatie vijf jaar terug opzoek was naar iemand die graag een koffiezaak op de desbetreffende locatie wilde beginnen. Ze geeft daarnaast aan dat de wijk in verandering is: “Er wordt veel gesloopt en in de plaats komt nieuwbouw. Het zijn dure huizen die enkel tweeverdieners kunnen betalen. Dit zorgt voor woede bij de oorspronkelijke bewoners van Crooswijk.” 

Het gemiddeld bruto jaarinkomen per inkomensontvanger van Nieuw Crooswijk bedroeg 28.300 euro in 2020. In Oud Crooswijk was dit slechts 21.600 euro per inkomensontvanger.  

In Nieuw Crooswijk wonen nu zowel veel jongeren en studenten als veel mensen van niet-westerse afkomst. Dit wordt beaamd door de studenten Wies de Gruyter (23) en Sara Keetelaar (23) die sinds augustus in de wijk wonen. “Het is een echte multiculturele gemeenschap.” Mevrouw Zaffe (72) woont er al 25 jaar en heeft ook gemerkt dat er meer mensen zijn komen wonen van niet-westerse afkomst. “Ik vind het geweldig. Het heeft zo zijn voordelen. Zo ga ik naar de Turk voor groenten, dat is goedkoper.” Op de Crooswijkseweg tref je vooral Turkse ondernemers. Zo zitten er een halal slager, een Turkse bakker en verschillende Turkse supermarkten. 

De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lieten zien dat de bevolking in Crooswijk verdeeld was. Zo waren er veel NIDA en DENK-stemmers, maar ook een groeiende groep GroenLinks-stemmers, blijkt uit een artikel van In De Buurt uit 2018. Wat bij veel Crooswijkers, zowel jong als oud, vooral naar voren komt is dat zij het klimaat belangrijk vinden. Sara Keetelaar, die een master Econometrie volgt aan de Erasmus universiteit, zegt: “Ik ben van plan links te stemmen. Ik verwacht dat veel mensen rechts stemmen, dus ga ik meer in de linkerhoek zitten om tegenwicht te bieden.”  

Centraal in Crooswijk ligt een groot plein met onder andere een voetbal-, basketbal- en tennisveld. Hier zijn dagelijks niet alleen de jeugd, maar ook ouderen te vinden. Nu sportscholen gesloten zijn, functioneert het naastgelegen klimrek als vervanger. “Hier tennissen twee studenten en daar voetbalt de plaatselijke jeugd met ouderen. Dat zie je hier veel”, vertelt Gus de Rot (68). Samen met zijn vrouw Yvonne (64) en hun kleindochter Amelie (2) maken zij een wandeling door Crooswijk, waar hun zoon woont. “Crooswijk was vroeger een van de ‘mindere’ wijken; een achterstandswijk. Dat is nu niet meer het geval”, aldus Yvonne. Volgens Crooswijker Meertens (67) wonen er tegenwoordig veel yuppen, jonge twintigers of dertigers uit de hogere middenklasse. “Alle oude crooswijkers zijn door woningcorporaties weggetrokken naar andere buurten in Rotterdam”, zegt meneer Meertens.  

Crooswijk ligt pal tegen het Kralingse Bos aan. Mevrouw Zaffe (72) gaat hier dan ook geregeld een frisse neus halen. Ze vindt het heerlijk om af een toe een rondje om de Kralingse Plas te maken. “De gemeente zou in Crooswijk wat meer moeten doen met de vervuiling: de prullenbakken puilen uit in sommige straten en er ligt overal troep. Ik maak me niet zo druk om de verweerde borden in de parken. Maar al die troep, dat is toch zonde”, zegt ze vurig. 

 

Blaak 

Door Mara de Weijer, Annabelle de Moor & Sem Moerman 

De wijk Blaak bevindt zich in het bruisende centrum van Rotterdam. Blaak heeft zijn naam sinds 1940. Oorspronkelijk was Blaak een water, de naam is afkomstig van het oud Nederlandse woord ‘blaak’ wat blinkend water betekent 

Vanaf het Blaak metrostation kijk je meteen tegen de kubuswoningen aan, een stukje daarnaast het potloodgebouw. Allebei hele bijzondere en belangrijke architectuur van Rotterdam. Deze gebouwen zijn allebei ontworpen door Piet Blom. Ook opvallend is het station Rotterdam Blaak, dat eruitziet als een vliegende schotel. Daarnaast staat in Blaak ook de markthal van Rotterdam. Deze trekt elk jaar ruim 8 miljoen bezoekers. Al deze bijzondere gebouwen komen met een prijs. Zo is de gemiddelde WOZ-waarde van de huizen sinds 2018 met ongeveer 50% gestegen naar bijna 3000 euro per vierkante meter. Dat is bijna duizend euro per vierkante meter meer dan het gemiddelde in Rotterdam. 

Volgens Allecijfers.nl kent Blaak drie soorten criminaliteit: diefstal, vernieling en geweld en seksmisdrijven. Per 1000 inwoners hebben 2 op de 1000 inwoners last van diefstal, 11 op de 1000 inwoners last van vernieling en 25 op de 1000 inwoners last van geweld en seksmisdrijven. Ook bewoners geven aan regelmatig last te hebben van hangjongeren. Uit cijfers blijkt dat het aantal incidenten jeugdoverlast elk jaar stijgt. In 2019 waren er 553 incidenten gemeld (baldadigheid, brandstichting, vernieling en vandalisme).  

Het aantal inwoners in de wijk Blaak is het afgelopen jaar met 18% toegenomen. Momenteel heeft de wijk ongeveer 36.000 inwoners. Hiervan is 43% autochtoon, 38% migratie niet-Westers en 19% migratie Westers. Van deze migranten komt 6,1% van de Nederlandse Antillen, 8,2% uit Turkije, 10,5% uit Marokko en 12,2% uit Suriname.  

Het grootste deel van de inwoners is 25 tot 45 jaar oud. Van alle inwoners in Blaak is twee op de drie mensen ongehuwd.  

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in 2017 won de partij Leefbaar Rotterdam met bijna een kwart van de stemmen. De VVD stond op de tweede plek met 10% van de stemmen.  

 

Charlois 

Door Ysha Raamstijn & Cedrych van der Graaff 

De wijk Charlois ligt in Rotterdam-Zuid. De wijk kent vele problemen zoals criminaliteit, hoge werkloosheid en lage schoolprestaties. Als je de wijk binnenkomt is het eerste wat je opvalt dat de buurt er erg oud uitziet met flats uit de jaren 60 en slechte woningen met hier en daar wat nieuwbouw. Het is er erg verwaarloosd, je ziet weinig kinderen op straat spelen. 

Rotterdam-Zuid is begonnen als een voornamelijk woonplek voor havenarbeiders. Dit waren vooral laagopgeleiden. Daardoor zijn veel huizen in Rotterdam-Zuid sociale huurwoningen waar na de Tweede Oorlog veel allochtonen op afkwamen. Dit is nu heel erg te zien in de wijk Charlois. Als je er rondloopt, zie je mensen van alle culturen en leeftijden en de meeste mensen kennen elkaar.  

Dit hoorden we van meerdere inwoners zoals Marianne (42). Ze is kraamverzorgende en vertelde ons dat ze het meest trots is dat de wijk een grote groep is die iedereen kent. Toen we vroegen naar de problemen waren het er veel. Twee problemen staken er bovenuit: Het drugsgebruik onder jongeren en weinig voorzieningen voor jongeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst de helft van de bevolking van de wijk aangeeft drugsgebruik of drugshandel te zien. Iets waarmee de wijk vooroploopt ten opzichte van heel veel andere buurten in ons land. 

En ze staan niet alleen bovenaan het lijstje met het meest geëvenaarde drugsgebruik/handel, maar ook in het lijstje meest ervaren overlast door drugs. Maar liefst 11.4 procent van de bevolking ervaart daar overlast van drugs. Iets wat gemiddeld in Nederland bijvoorbeeld maar 3.9 procent is. De gemeente Rotterdam ziet zich daarom ook genoodzaakt om tot 2030 honderden miljoenen te investeren om de problemen in Rotterdam-Zuid te verbeteren. Zo heeft de gemeente Rotterdam ook al plannen gemaakt om een ander probleem aan te pakken: Steekpartijen onder jongeren. Voornamelijk Rotterdam-Zuid en de omringende gemeenten hebben last van dit probleem. Er is een grote stijging in het aantal steekincidenten in deze buurten. Waar het in 2018 in Rotterdam-Zuid om 52 steekpartijen ging, waren er in de eerste 10 maanden van 2019 al 69 steekpartijen. De gemeente Rotterdam heeft nu dan ook een veiligheidsplan opgesteld. 

Het drugsgebruik onder inwoners is niet goed, maar zorgt ook voor veel overlast. Diana Gradijn (30), natuurscheikunde engineer, zei dat ze er erg veel last van had. Marianne ondervond ook veel last van straatintimidatie. Veel jongeren gebruiken drugs op straat en zorgen voor veel geluid en een onveilig gevoel voor andere inwoners. Een ander probleem waar Diana last van had is dat de politie erg traag reageert in de wijk. Ze vertelde over een verhaal in de zomer dat er een scooter race plaatsvond en ze er overlast van had. De politie arriveerde vier uur later toen de race allang afgelopen was. Meerdere inwoners hebben problemen mee dat er weinig politie in de buurt rijdt en te laat reageert. De bewoners vinden het veiligheidsgevoel daarom ook erg laag. Dit wordt ook bevestigd door wijkprofiel.rotterdam.nl die laat zien dat in 2020 Charlois de laagste veiligheidsindex heeft van de wijken die ze hebben gemeten.  

Een vrouw van 60, die liever anoniem wil blijven, vertelde ons dat ze als kind ook in de wijk woonde en dat er sindsdien erg veel is veranderd in de mentaliteit van de mensen. Ze vertelt dat het vroeger ook een probleemwijk was, maar dat je toen nog gezellig een gesprek met de bewoners kon voeren en dat ze nu niemand meer in de ogen durft aan te kijken.  

Volgens de inwoners zijn er maar weinig positieve punten in de wijk behalve dat het een erg hechte gemeenschap is. De meeste mensen herkennen elkaar daardoor kan je bij de meeste winkels een gratis bakje koffie of thee krijgen zegt Rietvelders (70) die werkt in de gebiedscommissie van Charlois. Ze zet zichzelf in om de wijk beter te maken en vooral om de probleemjongeren te helpen. Omdat Charlois erg veel havenarbeiders heeft, moet iedereen wel bij zijn werk komen. Hierdoor heeft de gemeente van Rotterdam zich al sinds de jaren 60 heel erg ingezet om het openbaar vervoer goed te regelen. Dit kan je meteen zien als je de wijk binnenkomt: veel plekken zijn goed bereikbaar.  

 

Binnen Rotterdam spelen problemen zoals de kloof tussen arm en rijk, overlast van hangjongeren, vervuiling en het tekort aan betaalbare woningen een grote rol. Met de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in het verschiet worden al deze problemen onder een vergrootglas gelegd. Onze redactie zit hier bovenop.