Janny: ‘Buurtpreventie heeft effect in Katendrecht’

Katendrecht, 3 feb. 2020

Door Irene van Oosten

 

KATENDRECHT – Katendrecht, vroeger ‘Chinatown’, ‘Zeemanskwartier’ en ‘Hoerenbuurt’ genoemd, verandert momenteel in een hippe, veilige buurt met veel nieuwbouwwoningen, meldt ‘Rotterdam Tourist Information’. Veel bewoners in Katendrecht zijn enthousiast over de wijk. “Ik denk dat Katendrecht er nog nooit zo goed heeft voorgestaan”, vertelt Mini Schoenmaker in ‘Trouw’.

De inwoners Janny en Joke – beiden vrijwilligers bij de buurtpreventie – zijn tevreden over de wijk. Zij wonen hier al hun hele leven en zien zeker verandering, zowel in positieve als in negatieve zin. “Door de vele nieuwbouwwoningen, komen er veel hoogopgeleide gezinnen naar Katendrecht toe. Hierdoor neemt de achterstand in de buurt af”, vertelt Joke. De criminaliteit neemt echter toe. “Er zijn meer inbraken en laatst is er zelfs een onschuldige man in Katendrecht doodgeschoten”, zegt Janny.

Volgens Janny en Joke heeft de buurtpreventie effect in de wijk, al zijn niet alle inwoners blij met deze buurtpreventie. “Toen ik op een dag mijn avondronde liep, is er wel eens een vol blikje frisdrank naar mijn hoofd gegooid. Dat snapte ik niet helemaal, want we doen dit werk juist voor de bewoners”, vertelt Joke. Door de nieuwbouwwijken in Katendrecht, worden ook de wegen aangepast. Janny en Joke vinden dit een probleem. “Het verkeer rijdt veel te hard, terwijl de straten vaak onoverzichtelijk zijn. Verkeersongelukken komen dan ook regelmatig voor.”

Farrokh, eigenaar van de winkel de ‘Sigarenboer’ in Katendrecht, ervaart door de opkomende nieuwbouwwijken een andere verandering. “Voorheen was deze wijk een multiculturele buurt. Op dit moment wonen er veel meer Nederlanders met een Nederlandse identiteit vanwege de dure nieuwbouwwoningen. Dat trekt weer nieuwe klanten aan.”