Chinees nieuwjaar ondanks corona feestelijk ingeluid

Ter ere van het Chinese nieuwjaar organiseert Vivre Productions voorstellingen voor bewoners van verschillende wooncomplexen in Rotterdam. Dit doet het bedrijf in opdracht van Stichting China Festivals Rotterdam (SCFR). Normaal gesproken viert men Chinees nieuwjaar zeer uitgebreid, maar vanwege de coronacrisis kunnen de meeste festiviteiten niet doorgaan.

Geschreven door Berke Hoogenveen

Op donderdag 18 februari galmt rond 10 voor twee ’s middags kalme muziek door de binnenplaats van de Albus Camusplaats in Ommoord. Enkele kinderen van het ernaast gelegen Dr Martin Luther Kingsch leunen nieuwsgierig over het hek van het basisschoolterrein. Ook enkele bewoners van de veertien etages hoge flat komen nieuwsgierig op het balkon staan. Om exact twee uur stappen de in rood geklede studentes Faye Cheng en Mandy Cheng het felgroene gras van de binnenplaats op en kan de voorstelling beginnen.

“Vorig jaar zagen we al aankomen dat de viering en de festiviteiten niet door zouden kunnen gaan door corona”, zegt Brendo Festen, eigenaar van Vivre Productions. “We zijn van het ergste scenario uitgegaan. We zijn gaan kijken naar creatieve oplossingen, zodat we het konden laten doorgaan wat er ook zou gebeuren.” Dit is allemaal in nauw overleg gegaan met de gemeente Rotterdam. “We zijn samen gaan kijken naar wat niet kan, maar ook vooral naar wat wél kan”, zegt Festen.

China Festivals organiseert het Chinese nieuwjaar in Rotterdam al 10 jaar. Vooral op de Kruiskade is er normaal gesproken van alles te zien en te doen tijdens de Chinese jaarwisseling. Zo zijn er verschillende optredens en allerlei foodtrucks. Ook is er een vuurwerkshow.

Dit jaar viert men van 12 tot en met 26 februari Chinees nieuwjaar. In totaal organiseert Vivre Productions tien voorstellingen gedurende deze periode op binnenplaatsen van verschillende wooncomplexen in Rotterdam. Hier vallen onder meer zorghuizen, seniorenflats en een ggz-instelling onder. Dit is de vijfde voorstelling die het bedrijf organiseert. Ben van der Molen, wijkbeheerder van Ommoord en Oosterflank namens Vestia, werd een paar weken terug door Vivre Productions benaderd met de vraag of Vivre Productions op de binnenplaats een voorstelling mocht houden. “Ik vind het belangrijk dat er weer iets wordt georganiseerd voor de bewoners. Vooral in deze tijden”, zegt Van der Molen. De gemeente Rotterdam maakt een uitzondering voor privéterreinen als het gaat om voorstellingen. “Wanneer je binnen 25 minuten een voorstelling houdt, wordt dat door de gemeente beschouwd als ‘tijdelijke kennisgeving’”, legt Festen uit.

Na de bewoners welkom te heten vertellen de twee presentatrices het verhaal over hoe de gebruiken en gewoontes van Chinees nieuwjaar tot stand zijn gekomen. Onder normale omstandigheden viert de Chinese gemeenschap het nieuwe jaar met vuurwerk, trommels en de kleur rood.

Vervolgens betreedt een vrouw in roodroze Chinese traditionele kledij de binnenplaats. Ondanks de stevig oprukkende wind vertelt ze kalm over wat de flatbewoners in hun tasje kunnen vinden die het bedrijf de dag van tevoren aan hun deuren heeft gehangen. Er zitten onder andere mandarijnen in die in China symbool staan voor geluk en succes.

Tenslotte introduceren de presentatrices de leeuwendans. De leeuw wordt gezien als een soort god binnen de Chinese cultuur. Tijdens Chinees nieuwjaar draait het om voorspoed en geluk. Dit wordt onder andere bereikt door de leeuwendans uit te voeren, wat een soort aanbidding is van het mystieke wezen. Drie jongeren bespelen de bekkens, de drums en de gong. De muziek galmt door de binnenplaats terwijl twee jonge mannen in een rijkversierd leeuwenpak het gras op dansen. Het leeuwenpak is gedecoreerd met gouden glitters, neongroene strepen en oranje franjes en vormt daarmee een kleurrijk tafereel.

De dans wordt uitgevoerd door Shinji-entertainment. “Jongeren met verschillende achtergronden performen deze dans. Het draait om het vieren van Chinees nieuwjaar met allerlei culturen samen,” legt Faye Cheng uit. Andy-Au Yeung, die de drums bespeelt, vertelt dat ze normaal gesproken met meer muzikanten op het podium staan. “Vanwege de coronamaatregelen doen we het optreden met minder mensen, maar het blijft erg leuk om te doen. Op deze manier is het optreden persoonlijker.” Ook Festen laat zich positief uit over de aangepaste voorstellingen: “Je brengt de viering naar de mensen toe. Dat maakt het ergens persoonlijker. De mensen zullen het niet snel vergeten. Misschien is het uiteindelijk zelfs kwalitatief beter.”