Multiculturele Westrand: de ‘achterstandswijk’ van Roosendaal?

Westrand is geen bruisende wijk: er ligt veel vuilnis op straat, er lopen weinig mensen en er is niet veel te beleven. Op het Rembrandtplein na, waar het opvallend is dat de meeste winkels een eigenaar hebben met een migratieachtergrond. Er zijn maar vier Nederlandse winkels gevestigd. ‘Ambachtelijke Slagerij Peter Gijssel’ is zo’n winkel. De eigenaar Peter vertelt dat de sfeer onder de winkeliers niet erg gemoedelijk is: “Er is, naast een simpele groet, weinig contact tussen de winkeliers, maar dat is prima zo.”

“Eigenlijk mag deze term niet meer gebruikt worden, maar de Westrand is een beetje een ‘achterstandswijk’”, aldus Eddy Haers, bestuurslid van buurthuis ‘Huis van de Westrand’. De wijk bestaat voornamelijk uit flats en rijtjeshuizen. “Veel mensen die het buurthuis bezoeken hebben het financieel niet breed. Het buurthuis probeert deze mensen tegemoet te komen door maandelijks een drie-gangen-menu aan te bieden voor vijf euro. Zo kunnen mensen met weinig geld toch een keer uit eten.” De Westrand is een multiculturele wijk en Haers legt uit dat het buurthuis ervoor zorgt dat de 44 verschillende nationaliteiten met elkaar in contact komen.

Niet iedere bewoner is blij met de grote diversiteit aan culturen. Anja en Jan van Dijk wonen al bijna zestig jaar in Westrand en ze vertellen dat ze relatief veel overlast hebben van hun buurtbewoners. Het gaat hierbij voornamelijk om de mensen met een migratieachtergrond. Meneer en mevrouw van Dijk klagen over meubels die gedumpt worden op de straten en over geluidsoverlast. “Tijdens bruiloften worden straten afgezet en er is ontzettend veel lawaai wanneer de trouwstoet langs rijdt. Dat is toch niet normaal? Wij zouden dat écht niet moeten proberen.” Ook gaan ze na zes uur niet meer de straat op, omdat zij zich onveilig voelen. “Op straat worden drugs gedeald en het lijkt erop dat het alleen maar erger wordt. Niemand doet er iets aan en wij durven er niets van te zeggen, omdat we bang zijn dat ons iets wordt aangedaan.”