Langdonk probeert er weer bovenop te komen

ROOSENDAAL – Nog geen maand geleden was de wijk Langdonk in Roosendaal voor de zoveelste keer in het nieuws. In november door de criminele activiteiten waar vuurwerk centraal stond, maar nu door de rellen in Nederland. Via social media werd er opgeroepen om in Langdonk onrust te gaan zaaien. Volgens BN De Stem, werd er een kat en muis spel gespeeld met de politie en ME door jongeren uit de wijk.

23 februari 2021, Jochem Smit

 

Heel Nederland was in de ban van de rellen die in verschillende steden en dorpen plaatsvonden. Groepen jongeren vernielden alles wat los en vast zat, de politie werd uitgedaagd en zelfs aangevallen. Ook Roosendaal moest eraan geloven. Via social media werd een oproep gedaan om maandagavond 25 januari te gaan rellen in het centrum van Roosendaal. Voornamelijk in de wijk Langdonk was het onrustig. Op de Elisadonk, een grasveld aangrenzend aan rijen met huizen, leek het wel of jongeren een spelletje speelden met de autoriteiten. De wijk Langdonk kent vele kleine steegjes. Deze werden optimaal gebruikt door de jongeren om de politie te snel af te zijn. Constant doken er aan een andere kant van het grasveld jongeren op waar de politie en ME achteraan gingen en ze weer kwijtraakten. Zo bleef het de hele avond doorgaan.

Gelukkig liep het niet zo uit de hand als vorig jaar december. Een auto in Langdonk werd door jongeren met vuurwerk in de brand gestoken. Bewoners voelden zich daarna niet meer veilig in de wijk. Ook tijdens de sneeuwpret was het weer raak. Volgens BN De Stem bekogelden minstens vijf kinderen tussen de tien en vijftien jaar oud bijvoorbeeld auto’s en huizen aan de Benedendonk. Hierdoor zijn drie ruiten gesneuveld en maakte een automobilist schade aan zijn voertuig.

Ook Bertwin van Setten, Adviseur Risicobeheersing en Brandonderzoeker bij de Brandweer in Midden en West-Brabant, vertelt over de branden die in december het nieuws overnamen in Nederland. “Het aantal branden zelf is niet echt gestegen, maar de oorzaken zijn wel veranderd. Het aantal autobranden dat wij de afgelopen maand zagen was in vergelijking ongelooflijk veel. Vandaar ook dat wij een speciaal team hebben opgezet met nieuwjaar zodat we op alles voorbereid waren”.

De wijk Langdonk is verdeeld in verschillende rijen met huizen die rondom erven gebouwd zijn. Voorheen was dit een landelijk gebied met veel boerderijen.

Mede natuurlijk door de corona crisis is het erg rustig op straat. Lopend door de wijk voel je wat de bewoners voelen. Je ziet een enkeling zijn hond uitlaten, een ander op de fiets en heel af en toe een auto die voorbij rijdt. Toch krijg je kijkend naar de huizen een vrij moderne indruk van de wijk. Er ligt, naast wat stookhout, geen rotzooi op straat en de huizen staan er onderhouden bij.

Elisadonk is het epicentrum van de afgelopen maanden in Roosendaal. De bewoners lijken wantrouwend tegenover vreemdelingen. Vanaf het moment dat je de wijk binnenloopt krijg je een benauwd gevoel. Je voelt je niet gewild in de wijk en het lijkt erop dat ze je zo snel mogelijk weg willen hebben. Ondanks de brede wegen en paden door de rijen met huizen heen, voelt de wijk als een soort bekrompen doolhof waar je gemakkelijk de weg kwijtraakt. Een van de problemen die de wijk nu ondervind is de negatieve aandacht van de media. Iedereen die de wijk binnenstapt is al bevooroordeeld. Je hoort al maandenlang wat voor een slechte buurt het daar is, het wordt zelfs het nieuwe “getto” van Roosendaal genoemd.

Toch is er veel animo om de wijk te verbeteren. Bahadir Kocan, wijkagent in de wijk Langdonk, leeft in een drukke periode waarin hij bijna geen tijd heeft voor de media, zo ook voor mij. Wel vertelt hij in een interview met WEP, de stichting Waardering Erkenning Politie, dat er meerdere buurtpreventie groepen actief zijn die regelmatig samenwerken met de politie van Roosendaal.

Ook meld BN De Stem Roosendaal dat de overlast op het parkeerterrein Lindenburg is aangepakt, probleemgezinnen zijn onder de loep gelegd en vandalisme en vuurwerkoverlast worden tegengehouden. De gemeente zit rond de tafel met verschillende wooncorporaties, zoals Alwel, Wijzijn Traverse, het opbouwerk en natuurlijk ook de politie. Ook werkgroep Langdonk, een buurtpreventie groep, doet mee aan de gesprekken.

Er wordt alles aan gedaan om de sfeer te laten terugkeren in de wijk en het weer leefbaar te maken, zowel door de gemeente als door de buurtpreventiegroepen. Het zal niet in een dag lukken, maar beetje bij beetje zorgen ze voor een betere en gezelligere buurt.

| Props