Inwoners Tolberg: “We zijn bang om te vallen.”

Roosendaal – Na de busrit van enkele minuten komen we in de wijk Tolberg aan. Deze wijk ligt aan de westkant van Roosendaal. Bij het uitstappen valt direct iets op; de hoeveelheid afval op straat. Ook merken we dat de trottoirs op veel plaatsen ongelijk liggen, iets wat de bewoners die we spraken ook vervelend vinden.

Via de Damastberg  lopen we de wijk in. We komen echter weinig bewoners tegen. Na ongeveer tien minuten lopen, komen we uit bij het Winkelcentrum Tolberg . Het winkelcentrum is overdekt met verwaarloosd glas. Het ziet er erg gedateerd en armoedig uit. Het winkelend publiek is voornamelijk 65-plus. Rondom het overdekte centrum is veel parkeergelegenheid en is er de Rooms Katholieke basisschool De Heiberg gelegen.

Enkele van de ouderen geven aan dat het onderhoud wel iets beter kan in de wijk. “De tegels van de trottoirs liggen ongelijk. Nadat het heeft geregend sta je tot je enkels in het water. ’s Avonds ga ik niet meer over straat omdat ik te bang ben om te vallen”, geeft wijkbewoner Guus Smit aan.

Verschillende bewoners bevestigen dit probleem ook: “We vinden wel dat de gemeente er iets aan moet doen, het gladstrijken bijvoorbeeld. Dat zou wel helpen tijdens het fietsen.” Echter vinden de Tolbergers wel dat ze door de gemeente gehoord worden. “Toen we afgelopen vrijdag hadden geklaagd over de rommel in het tunneltje, was het maandag al opgeruimd”, geeft een andere bewoner van de wijk aan.

Ook vroegen we de bewoners of ze last hadden van de hoeveelheid afval dat we aan de rand van het centrum zagen. Vijfenzestigplusser Tinneke de Vries vertelt: “Het afval wordt hier voornamelijk op de grond gegooid door hangjongeren. Ze komen regelmatig hier samen in het winkelcentrum maar ze zorgen gelukkig niet voor geluidsoverlast. Ik voel mij hierdoor ook niet onveilig. Tolberg is een rustige wijk waar vrij weinig criminaliteit is, wat het leven hier dus echt wel aangenaam maakt.”

De woonwijk Tolberg wordt voornamelijk door de bewoners ervaren als een rustige en een aangename wijk. Ze willen wel dat de gemeente wat aan de stoeptegels doet omdat ze het te gevaarlijk vinden.