Medium Esther Martens: ‘Ik ben helemaal niet van het zweverige’

Spiritualiteit wordt in de hedendaagse maatschappij niet altijd serieus genomen. Het stereotype medium zit achter een glazen bol en voorspelt jouw toekomst op tv. Denk bijvoorbeeld aan de programma’s ‘AstroTV’ en ‘Dit is mijn toekomst’. RTL en Talpa trokken in 2020 de stekker uit beide programma’s.
Medium Esther Martens is blij dat dit soort programma’s van de buis zijn verdwenen: “Je wordt als beller uitgemolken en het schaadt het imago van ons als mediums.”

Door: Gerard Engbers

Martens is actief als medium en paragnost. Een medium is iemand die één gave heeft gespecialiseerd, een paragnost is gespecialiseerd in meerdere gaven. Ze ontdekte haar gaven toen ze een klein meisje was met denkbeeldige vriendjes. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot haar werk. “Dit had ik van tevoren nooit gedacht. Ik ben namelijk van mezelf een zakenvrouw, ik heb vroeger nog een Ford garage gehad. Dus ik ben helemaal niet van het zweverige, totaal niet zelfs.”

Hoelang doe je dit al?

“Vroeger, toen ik mijn moeder vertelde over mijn denkbeeldige vriendjes, werd het een beetje de grond in gedrukt. Ik heb mijn gaven lang voor mijn familie verborgen gehouden. Zij dachten vaak: ‘die is niet helemaal goed’.”

“Later in mijn studententijd kwam ik meer in aanmerking met mijn gaven. Ik ben me erin gaan verdiepen en stond er meer voor open. Ik begon het ook te merken in mijn leven. Ik zat in de auto en trapte opeens keihard op de rem. Waarom wist ik niet, maar even later fietst er een kleine kleuter op een driewieler voorbij. Die had ik anders helemaal doodgereden. Waarom heb ik dan geremd? Waarschijnlijk om die reden.”

“Onze helpers grijpen in als het nog niet de tijd is voor de betreffende persoon om heen te gaan, anders laten ze het gewoon gebeuren.”

Wie zijn die helpers?

“Als je geboren wordt krijg je een helper mee op aarde. Deze beschermt je voor een vroegtijdige dood. Je kunt je helper vragen om je te helpen. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘Helper, help me met mijn examen’ dan doet hij dat ook. Dat hoef je niet hardop te vragen, dat kan gewoon in je hoofd.
Als ik cliënten voor me heb dan zie ik vaak ook hun helper aan hun zijde.
Ik moet me er wel voor open zetten; het is een knopje die aan en uit kan. Soms zie je die helper in een gedaante, maar vaak is het meer een schim.”

Hoe reageert jouw omgeving op jouw werk?

Medium en Paragnost Esther Martens

“Ze geloven het niet altijd. Daarom begin ik er ook alleen over als ze er zelf naar vragen. Mijn huidige vriend vond het in het begin flauwekul. Totdat ik een keer ‘s avonds bij hem op de bank zat en zei: ‘Wie zie je dan om me heen?’ Nou ik zie je oma naast je, ze ziet er zus en zo uit. ‘Hoeveel kinderen had ze?’ Poeh, even tellen, dertien. ‘Nee, ze had er zes.’ Ja dat klopt, er waren zeven miskramen. ‘Potverdorie, dat is waar.’ Toen kreeg ik de vraag van hoeveel leven er nog, en hoeveel jongens en hoeveel meisjes. Alles tot de namen eraan toe was juist, terwijl ik heel slecht ben in namen. Alle vragen had ik blijkbaar goed.
Maar hij vond dat wel gek dat ik alles wist.
Ik had nog nooit een foto van zijn oma gezien.
Vanaf dat moment geloofde hij er ook in.”

Hoe ben je bij hypnose terechtgekomen?

“Heel veel mediums hebben geen hypnose erbij gedaan. Ik liep vast naar mijn idee, omdat ik dus de mensen naar buiten liet gaan. Na een reading wisten cliënten waar ze mee zaten, maar moesten alsnog naar een psycholoog voor behandeling van dit probleem. Dat vond ik jammer. Een patiënt, die loopt weg, en moet bij de psycholoog weer zijn hele verhaal doen. Ik plan daarom een halve dag voor iemand in, daarna doe ik ook niets meer. Ik ben dan echt helemaal leeg. Alles is dan vaak ook uit de kast getrokken. We beginnen met een kopje koffie en een kaartje leggen, daarna gaan we wat verder in op de reading (wat er uit de kaarten is gekomen) en daarna pas de hypnose.”

Wat vind je van de stereotypes die hypnose met zich meedraagt?

“Iemand van een probleem af helpen is hypnosetherapie. Iemand als een kip zonder kop laten rondrennen is showhypnose en daar ben ik helemaal niet van. Ik kan het daarentegen wel. Cliënten verwachten namelijk dat ik een soort Jomanda (bekend medium uit de jaren 90)  ben, maar als ze hier binnenkomen zien ze dat ik dat helemaal niet ben.
Wanneer een cliënt hier komt dan gaat hij lekker in mijn hypnosestoel liggen, krijgt hij een dekentje, en breng ik hem op een hele rustige manier in slaap. Nou ja, slapen is het niet want je hoort in principe alles. Het is een staat van onderbewustzijn.
Je moet je hersenen zien als een computer, en een computer kan gewoon opgeruimd worden. Ik hoef alleen maar even de harde schijf op te ruimen. Dat is het: problemen weghalen, schijf opruimen en huppakee de persoon weer wakker maken en je bent klaar. Je kunt hierdoor iemand bewuster maken en meer zelfvertrouwen geven.”

“Ik kan iemand binnen een kwartiertje wegkrijgen, en na 20 minuten ben je weer boven Jan, en heb je niet het idee dat je hebt ‘geslapen’”

Je zegt dat je meestal maar twee cliënten op een dag hebt. Verdien je daar dan wel genoeg mee?

“Nee, ik verdien daar niet genoeg mee. Zie het maar als een uitgebreide hobby. Ik zie het niet als werk. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Eigenlijk zou ik ze na een uur de straat op moeten zetten. ‘Kom dan nog een keer terug’ dan kan ik nog aan je verdienen. Ik ben blij als de klant tevreden naar buiten gaat in plaats van dat die eigenlijk ontevreden is en je het hebt uitgemolken.”

Je zegt dat je het niet fijn vind om mensen uit te kleden. Wat vind je dan van een commercieel programma, zoals AstroTV?

“Verschrikkelijk, dat vind ik echt zo erg. Ik heb een tijdje op zo’n mediumwebsite gezeten, dat was echt schrijnend. Ik ben er daarom mee gestopt, want ikzelf en de klanten werden gewoon een beetje opgelicht en uitgekleed. De baas was zelf ook geen medium en had er de ballen verstand van; ze had namelijk een reisbureau. Er werd slecht betaald aan de medewerkers, dus ik ben daar weggegaan.”

Zie je jezelf door al jouw gaven als een heks?

Medium en Paragnost Esther Martens

“Nee, vroeger noemden ze iemand die al een beetje vreemd was een heks. Maar eigenlijk kan iedereen een medium worden. Vijftig jaar geleden deden de boertjes op het platteland magnetiseren, zij deden eigenlijk magnetiseren. Dat is hetzelfde als mediums nu doen. Alleen nu moet je worden ingewijd en is er veel meer gedoe omheen. Een moeder die bij haar kind over een pijnlijke knie aait en zegt dat het goed is. Iedereen kan het. Iedereen heeft bepaalde gaven, alleen                                                                                                 is het bij sommigen meer ontwikkeld.                                                                                                   Je moet het wel oefenen en er voor                                                                                                      openstaan.”