‘Iedereen heeft ambities en wil die waarmaken, maar in de politiek is dat lastiger’

Corona valt ons nog steeds lastig. Maar dat is niet het enige waar de politiek rekening mee moet houden. Tom de Nooijer (20), gemeenteraadslid van de SGP, houdt zich ook bezig met ontkerkelijking: “Religie wordt meer geassocieerd met oorlog en onderdrukking terwijl dit voor mij niet zo is. In mijn ogen is het christendom juist heel tolerant.”

Door Gerard Engbers

Tom de Nooijer is gemeenteraadslid in Oldebroek en is op zijn achttiende als jongste gemeenteraadslid van Nederland benoemt.

In een interview met NPO Radio 1 noemde je jezelf een meerwaarde in de politiek door jouw zicht op jongeren, waaraan zie jij dat?

“De SGP wordt vaak bestempeld als een oude mannenpartij, maar dat valt reuze mee. We hebben gemiddeld de jongste gemeenteraadsleden van Nederland.
Ik denk dat ik (zeker binnen de lokale politiek) andere dingen zie die aangepakt moeten worden. Neem als voorbeeld het drugsprobleem in onze regio. De oudere mensen hebben een gezin en zien veel minder wat er op straat gebeurt. Ik had dat het eerste door en heb dat ook aangekaart. Je hebt simpelweg andere inzichten als jongere.”

Uit een rapport van het CBS blijkt dat het aantal christenen in het afgelopen jaar met een paar procent is gedaald. Wat zou hier een oorzaak voor zou kunnen zijn?

“Ik denk dat veel mensen geloof niet meer vanuit huis meekrijgen. De Youp van ’t Hek-generatie heeft zich heel erg van de kerk losgemaakt, maar nu groeit er een generatie die de kerk en religie niet meer kennen. Je ziet dat mensen minder van het geloof afweten en zich er ook minder verwant mee voelen. Mensen omschrijven zich hierdoor minder snel als christen.
Daarnaast zijn er een aantal misstanden gebeurd, met name in de Rooms-Katholieke Kerk. Dit zorgt voor een vervelend frame rondom het christendom, wat ervoor zorgt dat mensen meer afstand nemen van de kerk. Daarnaast spelen aanslagen en extremisme van verschillende religies ook mee. Religie wordt hierdoor geassocieerd met oorlog en onderdrukking terwijl dit voor mij niet zo is. In mijn ogen is het christendom juist heel tolerant.”

Wat voor gevolgen heeft dat voor jullie als partij?

“Het verandert wel de strategie van standpunten overdragen. Als je honderd jaar geleden met een Bijbeltekst de Tweede Kamer in zou lopen, zou iedereen het begrijpen en had de Bijbel zelfs nog gezag. Nu zou dat zorgen voor een uitspraak als: ‘daar heb je de SGP weer met hun Bijbel’. Dan moet je kijken hoe je als partij niet meer als vreemd overkomt, wat we in mijn ogen helemaal niet zijn. Mensen weten veel minder van onze diepste drijfveren en ons christelijk geloof, dus je verhaal moet anders verpakt worden. Neem bijvoorbeeld zondag is rustdag. Dat is voor ons christenen erg belangrijk, maar voor niet gelovigen moet je met goede argumenten komen waarom wij en vooral zij dat belangrijk zouden moeten vinden.”

Tom de Nooijer (20) van de SGP | Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie

In een gesprek met Tim Hofman van afgelopen maand zei je “Mijn gewetensvorming, mijn diepste identiteit, komt uit het feit dat ik weet dat ik geborgen ben in Christus.” Daarnaast zeg je ook dat het geloof grondrechtelijk meer waard is dan ‘een hobby’. Waarom is de gewetensvorming van iemand die niet gelovig is, los van de grondwet, minder waard dan die van jou?

“Dat zeg ik niet. Ik zeg alleen dat de basis waarop je gewetensvorming is gebaseerd anders behandeld moet worden. Ik vind iets als Paradiso, of waar Tim Hofman later nog gek genoeg op kwam, een bioscoop, niet vergelijkbaar met een religie. Wat je eruit haalt kan gelijkwaardig zijn, hoe dom dat ook mag wezen. Iedereen is vrij hoe hij zijn gewetensvorming inricht, of dat nou met religie of de bioscoop is, dat maakt niks uit. Maar je kan het niet met elkaar gaan vergelijken. Paradiso heeft niet hetzelfde effect als een complete religie. Je kan ze daarom niet grondwettelijk gelijktrekken. ”

Hoe zou je het zien als iemand niet gelooft? Want in principe geloof je dan dat er niet zoiets bestaat als God.

“Als je gelooft dat god niet bestaat en dat jouw geweten vormt, dan kan je met de Grondwet artikel 6 (vrijheid van geloof) zeggen dat je niet gelovig bent, maar wel een levensbeschouwelijke opvatting hebt. Dan heb je grondwettelijk ook die rechten. In het gesprek met Tim Hofman kwam Tim met het Vliegend Spaghettimonster, maar dat was het perfecte voorbeeld van dat het artikel goed werkt. Want de man, die het tot een officiële religie wilde laten erkennen, gaf zelf toe dat het Vliegend Spaghettimonster satire was, maar daarvoor is een hele andere juridische bescherming dan bij een religie. Hij zette zichzelf een beetje klem.”

Ben je tegen het coronavaccin?

“Ik ben niet heel erg reformatorisch opgevoed, meer protestants-christelijk. Ik ben niet thuis in een wereld waar dit dus helemaal verboden is. Zelf ben ik er ideologisch niet zo zeer op tegen. Ik ben er wel sceptisch over aangezien het virus statistisch voor jongeren niet zo gevaarlijk is. Ik weet dus nog niet of ik het ga nemen. De risicogroepen kunnen dat namelijk beter doen.”

“De middelen die God geeft die mag je ook gewoon gebruiken om je te beschermen. Je doet toch ook een autogordel om of doet een helm op als je motor rijdt?”

Je bent nu twintig, op je achttiende werd je opgenomen in de gemeenteraad en je bent te zien in verschillende documentaires en interviews. Wat vind je ervan dat je het in een korte tijd zo ver hebt geschopt?

“Het gaat snel, ik vind het leuk om te doen en leer veel mensen kennen. Het heeft echter ook wel nadelen. Als ik achteraf m’n leven opnieuw zou moeten inplannen was ik niet zo vroeg de politiek in gegaan. Ik zou me niet zo snel mengen in een groot debat, en richten op het studeren en mezelf meer in een vereniging ontwikkelen. Aan de andere kant ben ik ook een politiek dier, houd ik van het spelletje en houd ik ervan om interviews zoals dit te doen om jullie gedachten een beetje te ordenen. Ik weet dus niet of ik het had gekund om de politiek langer los te laten, want ik haal er veel energie uit.”

Waar zie jij jezelf over vier jaar, als de volgende verkiezingen zijn?

“Ik hoop op de lijst voor de Tweede Kamer, omdat ik denk en ook zeker weet dat ik heel veel stemmen zou kunnen toevoegen naast de mensen die nu al SGP stemmen. Dat moet in mijn ogen ook wel haalbaar zijn. Toen ik hoorde dat ik voor de aankomende verkiezingen niet op de lijst stond, hoorde ik van heel veel anderen, ook intern, dat ze dachten: ‘hoe kan dat? Maar het kwam er uiteindelijk op neer dat ze me waren vergeten, ze hebben het niet overzien, denk ik. Er wordt dus nu gezegd dat de kans dat ik er over vier jaar op sta aanzienlijk is. Ik denk dat op termijn mensen gebruik willen maken van mijn kwaliteiten, maar het is geen ambitie om op de lijst te komen.”