“Als Jehova’s Getuige ben je altijd anders dan anderen”

Afgelopen zomer heeft de overheid een meldpunt voor seksuele slachtoffers uit de Jehova’s Getuigen gemeenschap opgericht. Dit meldpunt is ontstaan naar aanleiding van een rapport waarin de geloofsgemeenschap wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Floortje Vermeulen is als Jehova’s Getuige opgegroeid en is op haar zeventiende officieel gedoopt als getuige. Zij vertelt hoe het is om getuige te zijn en geeft haar kijk op het rapport over seksueel misbruik.

“Het voelt oneerlijk dat nieuwssites het rapport over slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap naar buiten brengen. Dat artikel is helemaal weerlegd. Het overkoepelend orgaan heeft een mooi artikel geschreven waarom heel veel punten niet kloppen. Zoals dat het heel erg aangeraden wordt om aangifte te doen, er wordt niet vanuit de gemeenschap gezegd dat dat niet mag. Vanuit het rapport komt naar voren dat Jehova’s Getuigen het eigenlijk in de doofpot stoppen, terwijl mij altijd is geleerd om dat juist niet te doen. Maar dat laat het nieuws niet zien. Omdat het vanuit het nieuws altijd zoeken is waar de meeste sensatie ligt, maak ik me daar niet zo druk om. Ik weet zelf hoe het in elkaar zit. Mij is altijd geleerd dat als er zoiets zou gebeuren ik meteen naar mijn ouders toe zou moeten gaan en dat mijn ouders dan aangifte doen. Het overkoepelend orgaan ontkent niet dat daar vroeger misschien wat lakser mee om werd gegaan. Maar heel veel gebeurt in huiselijke sfeer. Dat komt niet uit het Getuige zijn, maar van een familielid. Dat komt niet alleen bij ons voor, maar in heel de wereld. Dat is super erg en heftig. Alleen zijn er op een gegeven moment meerderen geweest die hebben gezegd ‘ik ben ook misbruikt’. Toen is het balletje gaan rollen en werd het gekoppeld aan het Getuige zijn. Maar eigenlijk heeft dat er vrij weinig mee te maken. Overal staat dat het niet mag.”

 

Schuldig

“Als het aan het licht komt dat een Getuige zich aan seksueel misbruik vuil maakt dan mag je geen Getuige meer zijn. Als iemand superveel spijt heeft, het echt nooit meer zal doen en dit ook in zijn daden laat zien, kan er vergeving komen. Dan verwelkomen we je met open armen terug, wij zijn heel vergevingsgezind. Dit geldt voor alle criminele activiteiten en seks voor het huwelijk, omdat je een rein geweten moet hebben als Getuige. Je zit bij een bepaalde religie en daar zijn regels, waarden en normen aan verbonden. Als je je op school niet aan de regels houdt word je ook geschorst.”

 

Meldpunt voor misbruikte getuigen

“Ik vind het goed dat als mensen zoiets hebben meegemaakt ze daar hulp bij zoeken. Het is niet niks. Maar dat heeft niet per se iets te maken met het Jehova’s Getuige zijn. Ik begrijp niet waarom je naar zo’n meldpunt zou gaan en niet bijvoorbeeld naar iemand anders om erover te praten. Het gebeurt, je hebt gekke mensen op de aarde rondlopen, die zitten soms ook bij onze gemeenschap. Dat moet niet kunnen.”

 

Opgroeien

Jehova’s Getuige Floortje Vermeulen

“Mijn ouders zijn als Jehova’s Getuigen opgevoed en zij hebben mijn zusje en mij er ook mee opgevoed. In principe weet ik niet anders. Wij maken zelf de keuze of we Getuige willen worden. Bij ons wordt aangeraden om die keuze te maken als je de puberleeftijd voorbij bent, zodat je een keuze kan maken met volwassen inzicht. Ik ben ook gaan twijfelen toen ik puberde, want als Jehova’s Getuige ben je altijd anders dan anderen. Omdat wij bijvoorbeeld geen feestdagen vieren. Ik heb veel onderzoeken, over de evolutietheorie, de Bijbel en andere geloven, gedaan om te kijken wat het beste bij mij past. Op mijn zeventiende ben ik tot de conclusie gekomen dat wat in de Bijbel staat voor mij klopt. Door mijn onderzoeken weet ik zeker dat dit de waarheid is. Toen heb ik besloten om me te laten dopen. Dan krijg je erkenning en kan je aan de rest van de wereld laten zien dat je één van de Jehova’s Getuigen bent.”

“Ik weet zeker dat dit de waarheid is”

Invloed op het dagelijks leven

“Het geloof betekent in mijn dagelijks leven dat ik veel om ga met andere Getuigen. Maar ook dat ik me de hele dag bezighoud met normen en waarden die in de Bijbel staan en dat ik me daar aan probeer te houden. Dat merk ik op het werk, ik voel meer de drang om niet te liegen. Voor mensen is het heel makkelijk om een leugentje om bestwil te vertellen, maar ik ben altijd eerlijk. Het betekent dat we voor corona vaak langs de deuren gingen om anderen te vertellen over de Bijbel, om mensen te zoeken die interesse hebben om bij de gemeenschap te komen. Nu doen we dat zoveel mogelijk online en telefonisch. Daarnaast is er één keer in de twee weken een vergadering met onze gemeente, voorheen in de koninkrijkzaal (het gebedshuis van de Jehova’s getuigen) maar nu online. Wij vieren geen feestdagen en anderen om je heen natuurlijk wel. Als bijvoorbeeld een collega jarig is en gebakjes uitdeelt, dan neem ik daar niet van. Het is ook wel grappig om te zien hoeveel mensen klagen om voor de hele familie te koken met Kerst. Met mijn familie proberen we altijd andere geluksmomentjes te zoeken. Als mijn zusje of ik bijvoorbeeld geslaagd zijn, dan geven we cadeautjes. Ik heb bewust bijna alleen maar vrienden gezocht die ook Getuige zijn. Omdat zij allemaal dezelfde normen en waarden hebben. Zij begrijpen mij en ik begrijp hen, dat maakt het een stuk makkelijker. Mentaal heb ik rust, omdat ik iets doe wat echt goed voelt.”

“Ik heb bewust bijna alleen maar vrienden gezocht die ook Getuige zijn”

Hecht

“Het is een hechte gemeenschap, iedereen in de gemeente kent elkaar. Dat vind ik heel fijn. Overal op de wereld gaat het op dezelfde manier. De vergaderingen worden met name precies hetzelfde ingevuld. Overal ter wereld zal je hartelijk ontvangen worden, dat vind ik super leuk. Op vakantie in Italië hebben we ooit een gemeente bezocht en nodigden getuigen ons uit voor het eten. Iedereen houdt van elkaar vanaf het eerste moment. Je wordt als een heel waardevol persoon gezien en dat vind ik superfijn. Je bent niet zomaar een nummertje.”

 

Toekomst

“Ik geloof precies wat in de Bijbel staat. Daarin wordt verteld dat er binnenkort een tijd zal komen waarin er geen zorgen, pijn, verdriet, dood en ellende zullen zijn. Dat onze God de aarde weer mooi en nieuw gaat maken. Een aarde waarop iedereen gelukkig is. Er staan voorspellingen in de Bijbel die in de loop van de duizenden jaren allemaal uitgekomen zijn. Er zijn aanwijzingen waarin onder andere staat dat ziekte steeds erger wordt en epidemieën ontstaan, dat zie je nu met corona ook. Daarom ben ik er van overtuigd dat deze voorspelling ook uit gaat komen. En met dat doel voor ogen wil ik dit heel graag blijven doen, omdat ik dat mee wil maken.”