Je stukje vlees laten liggen om spiritueel te ontwaken

Je schaaltje yoghurt of stukje vlees laten liggen om het dierenleed te beperken? We doen het steeds vaker in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal veganisten in het land met 600% gestegen. Sommige veganisten beweren er ook spiritueel van te kunnen groeien. Influencer Mariëlle Markgraaff: ‘Als je ogen eenmaal open zijn kan je niet anders meer.‘

 

Sommige aanhangers verkennen ook de spirituele kant van het veganisme, maar op welke manier is dat dan precies spiritueel? Mariëlle Markgraaff, lifestyle blogger en influencer, is sinds 2017 veganist en vertelt hoe dit in elkaar zit. Geheel in stijl, met koffie zonder melk, word er een verbale eyeopener opgediend.

Op welke manier wijkt spiritualisme binnen het veganisme af van de norm?

Spiritualiteit wordt door heel veel mensen als zweverig gezien. Dit hoeft helemaal niet per se met geesten te maken te hebben. Spiritualisme heeft voor mij veel meer te maken met persoonlijke ontwikkeling. Dat je kijkt: wat wil ik, wie ben ik en wat heb ik hier te doen op aarde?

Hoe helpt het eten van enkel natuurproducten dan om je ogen te openen?

Als je kijkt naar de meeste voeding in de supermarkt dan zit het vol chemische toevoegingen. Die zijn in het lab door mensen gemaakt en we komen eigenlijk steeds meer los van de natuur omdat we dus dat soort voeding hebben. Je hebt vegan, dan eet je niks wat dierlijk is. Plantaardig betekent dat je niks van de fabriek tot je neemt, alles uit de natuur komt én niks dierlijks gebruikt. Die tweede richting zoals ik die noem helpt er wel echt voor om dichter bij de natuur te staan.

Het eten wat wij tot ons nemen weerhoudt ons er dus van om bewust en verlicht te raken?

Het is eigenlijk net als drugs, dat wordt wel eens gezegd. Als je kijkt naar suiker dan is dat eigenlijk een wisselwerking. Ik weet niet zo goed hoe ik het kan noemen. Als je je slecht voelt dan heb je behoefte aan suiker maar dat werkt ook andersom. Als je suiker eet dan kan je je daar ook slechter door voelen dus dat weerhoud je wel een beetje van hoe gelukkig je kan zijn.

Zijn er veel spiritualisten binnen de gemeenschap?

Het is zeker veelbesproken en binnen het veganisme zijn er ook heel veel richtingen. Er zijn ook mensen die zo ver gaan dat ze niet met andere mensen om willen gaan die wel vlees eten. Ik zeg altijd: kijk gewoon voor jezelf wat voor jou goed voelt. Er zijn ook mensen die daar veel te nuchter voor zijn en het helemaal niet voelen, dat is ook prima.

Maakt de veganistische gemeenschap zichzelf niet belachelijk op deze manier?

Wat je ziet is dat de mensen die geen veganist zijn en klakkeloos meningen overnemen altijd wel opmerkingen hebben, het is zeker ook anders. Het telt ook mee hoe het nieuws iets brengt. Dat zal het zeker invloed hebben, maar ik denk dat er toch genoeg mensen zijn die er wel voor open staan.

Willen jullie de tegenstanders van het veganisme overtuigen, zoals christenen het hun plicht zien niet-gelovigen te bekeren?

Ik ben sowieso niet iemand die pusht, ik merk in mijn eigen omgeving dat dat niet werkt. Mensen in mijn omgeving willen wel veranderen maar niet veranderd worden zeg ik dan altijd. Ik denk wel dat het heel goed is voor de aarde, dieren en de mens zijn gezondheid als we wat vaker plantaardig eten.

Je voelt dus niet voor die tegenstanders?

Nee dat denk ik niet, ik besef heel vaak dat zulke mensen niet veel over veganisme weten en ik zeg ook altijd: iedereen heeft zijn eigen pad, dat is dan weer dat spirituele. Als je ogen eenmaal open zijn kan je niet anders meer, ik kon op begeven moment geen stuk vlees meer eten.

Speelt je rol als influencer mee om steeds extremere vormen van veganisme aan te nemen?

Ik voel me niet per se verantwoordelijk om me verder te ontwikkelen. Ik geloof er wel heilig in dat zolang je met mensen omgaat en je ze inspireert met jouw levensstijl, dat dat veel beter is dan dat je jezelf helemaal isoleert. Ik zonder me dus ook niet af van vleeseters. Ik heb nu niet het gevoel alsof ik me verder moet ontwikkelen. Het kan wel zijn dat als je wat langer vegan bent je bepaalde dingen anders gaat doen, maar dat is niet een pad wat ik nu kan voorspellen. Ik weet dat er veganisten zijn die in eerste instantie vleeseters kennen, maar hoe langer ze vegan zijn hoe moeilijker het voor hun wordt om daarmee om te gaan. Maar voor nu is dat nog niet het geval.