Afval in gemeente Oss moet beter gescheiden worden, ondanks ontevredenheid inwoners

Oss – Vanaf januari 2021 geldt er in de gemeente Oss een nieuwe regeling voor het ophalen en wegbrengen van afval. Ook zijn de kosten heel erg gestegen, maar liefst met 38%. Dit zorgde in eerste instantie voor veel klachten, hoe staat het nu met deze nieuwe regeling?

 

Het is een zonnige woensdagmiddag als enkele mensen hun oude spullen gaan wegbrengen naar het duurzaamheidsplein in Oss. ‘’Een oud matras, dan mag u helemaal doorrijden naar de laatste container, daar mogen alle matrassen heen!’’. De medewerkers geven aanwijzingen aan de bezoekers. Er zijn mensen die een aanhagwagen vol met spullen komen brengen, maar er zijn er ook die maar even een oud tafeltje komen brengen.

‘’Sinds de gemeente heeft besloten dat de kosten voor het wegbrengen van oude spullen veel meer geld is gaan kosten, merken wij dat het veel rustiger is bij het duurzaamheidsplein als het vorig jaar was.’’ ‘’De mensen die hier nog wel komen klagen over het algemeen ook veel meer dan eerst dat het zo duur is geworden als ze hier binnen komen en moeten betalen voor de spullen die ze wegbrengen.’’. zo zegt Leo Janssen, bedrijfsleider en beheerder van het duurzaamheidsplein in Oss.

 

De gemeente Oss is in januari 2021 begonnen met een nieuwe regeling met betrekking tot het ophalen van het afval en het wegbrengen van afval. Waar eerst nog één keer per twee weken zowel de groene als de grijze kliko werd opgehaald in de gemeente Oss, word er nu nog maar één container per twee weken opgehaald. Dat betekent dat elke kliko maar éen keer per maand wordt opgehaald. Ook zijn alle kliko’s vervangen door kleinere. Waar eerst alle kliko’s nog een inhoud konden herbergen van 240 kilo, is dat nu nog 140 kilo. Dit alles is gedaan om ervoor te zorgen dat de inwoners van de gemeente hun afval beter scheiden, hier staat wel tegenover dat het plastic afval vanaf 2021 ook één per keer twee weken zal worden opgehaald.

 

‘’De gemeente Oss is een van de gemeentes in Nederland die nog het minst hun afval scheidt, dit leidt ertoe dat de gemiddelde Ossenaar 178 kilko restafval per jaar afdraagde in 2020.’’ ’’Gemiddeld is dit in Nederland nog geen honderd kilo. Voor elke kilo die de gemeente Oss boven die honderd kilo zit, moet de gemeente Oss ook een bepaald bedrag voor afdragen voor de verwerking van dit afval.’’ Zegt Iris van Dinther. Hij zit namens de Pvda in de gemeenteraad van de gemeente Oss. De Pvda was de eerste politieke partij die zich hard maakte voor een betere afvalscheiding in de gemeente Oss. Hierover heeft Iris van Dinther in 2018 zelfs al vragen over gesteld aan het college. Hij is dan ook erg blij met deze maatregelen. Maar hij probeert wel realistisch te blijven. ‘’We zullen die 100 kilo niet meteen gaan halen als gemeente ben ik bang, daarom hadden wij als Pvda de regelingen eigenlijk liever nog wel iets strenger gezien.’’  ‘’Hoe is het mogelijk dat in een gemeente als Oss per persoon gemiddeld 600 kilo per jaar afval produceert?’’ terwijl dit getal in de gemeente Deventer 375 kilo is? Het kan echt veel minder als we nu gewend zijn.’’

 

‘’Vooral grote meubels en oud ijzer wordt hier haast niet meer ingeleverd.’’ Zegt Leo Janssen terwijl we samen een rondje maken over het duurzaamheidsplein (voorheen Milieustraat). De meeste bakken liggen ongeveer halfvol. Wat nog veel is volgens Leo. ‘’Woensdag is altijd een rustige dag, mensen moeten dan gewoon werken of hebben iets anders te doen.’’ ‘’De reden dat steeds minder mensen meubels naar het Duurzaamheidsplein brengen lijkt makkelijk.’’ De kosten voor het wegbrengen van een oud bankstel was bijvoorbeeld vorig jaar namelijk nog tien euro bij de Milieustraat, in 2021 betaal je hiervoor veertig euro bij het Duurzaamheidsplein.’’ In Nijmegen hebben ze in 2020 iets soortgelijks ingevoerd, daar zijn de regelingen met betrekking tot het ophalen van dagelijks afval hetzelfde als in Oss. De regeling voor het wegbrengen van het afval zijn wel anders in vergelijking tot de gemeente Oss. Daar krijgen Nijmegenaren de eerste tweehonderd kilo die ze wegbrengen gratis, vanaf dan betalen ze per kilo die ze wegbrengen. Dus niet net als in Oss voor het artikel of de stof die ze wegbrengen.

 

‘’Toen deze nieuwe regels er kwamen vorig jaar was ik bang dat ik het nooit ging halen als mijn grijze en groene container maar éen keer per maand worden opgehaald en had ik er eigenlijk ook wel flink veel commentaar op.’’ ‘’Na een paar maanden kreeg ik door, dat het eigenlijk wel mee viel. Al heb ik op het begin er bij mijn kinderen flink op moeten hameren dat ze ervoor moeten zorgen dat het afval nog steeds goed wordt gescheiden.’’ Zegt Maikel Kroon, inwoner van Nijmegen

 

Afval in Oss in cijfers
Dat deze verhoging van de kosten ook echt heel hoog is zegt een grafiek die door de NOS is gemaakt in december 2020, die gaat over de kosten van alle afvalstoffenheffing. Hierop is te zien dat in de gemeente Oss de prijzen gemiddeld met 38,2 procent stijgen. Als je dit vergelijkt met de nummer 2 op de lijst van gemeentes met de hoogste stijging (Bunschoten 30%) is dit extreem hoog. Zeker als je dan ziet dat de stijging in alle gemeenten in Nederland gemiddeld 10 procent is en dat in de gemeente Arnhem de kosten met twintig procent dalen heb je wel in de gaten dat er snel iets moet veranderen in de gemeente Oss.

 

Als de bezoeker van de milieustraat wegrijdt bij de Milieustraat, komt hij bijna automatisch op de weg naar Macharen. Langs de kant van deze weg zie je dan ook veel afval wat er gedumpt is terwijl nog geen twee kilometer verderop een Afvalinleverplaats is. De blikjes bier langs de kant van de weg zijn oneindig. Het is net of er een feestje langs de kant van de weg geweest is de avond ervoor. Ook ligt er voortdurend groter afval langs de kant van de weg. Er ligt een tapijt, iets wat lijkt op een deurmat en in een van de slootjes liggen ook enkele zakken dwars over het water.