De Ruwaard, een diverse wijk

Oss- Voor de bewoners van De Ruwaard, een wijk in het Noord-Brabantse Oss, is het net zoals in het zuiden van Nederland op woensdag 3 februari 2021 een regenachtige dag. Kort voordat het begint met storten, zijn de kinderen van basisschool Hertogin Johanna vrolijk aan het buitenspelen. Deze jongens en meisjes maken onder meer deel uit van de 13.150 inwoners over wie het stadsdeel beschikt. Dit is bijna een kwart van de Ossenaren.  

“Mevrouw, zou u de bal kunnen aangeven”, vraagt een jongetje wanneer hij zijn voetbal per ongeluk wegschopt. Wat natuurlijk geen probleem was. Naast de spelende kinderen waren er helaas niet veel inwoners buiten te vinden. De bewoners die door de wijk liepen waren bijna allemaal met de hond op pad. De wijk bevindt zich voor het grootste deel in Oss-Zuid met overloop in Oss-West.

Meneer W. Wittenberg is ook de hond aan het  uitlaten. Hij doet dit in de buurt van de speeltuin de Elckerlyc en kinderboerderij de Elzenhoek. De twee faciliteiten staan vlak bij elkaar midden in een groot park. Het park wordt opgevuld door wat groen en een grote waterplas. “Ik ben erg tevreden met mijn wijk. We hebben goede voorzieningen zoals je ziet. Mijn kleinkinderen spelen hier graag. Wat ik wel jammer vind is dat er veel prullenbakken zijn weggehaald vanwege het vuurwerk.” Dit ‘prullenbakprobleem’ is het enige beletsel dat genoemd wordt door de aangesproken wijkbewoners.

In het wijkplan over de afvalbakken in de gemeente staat inderdaad omschreven dat er aardig wat bakken verwijderd worden. Dit is volgens Wittenberg niet praktisch. “Het afval wordt altijd wel door sommigen op straat gegooid, maar nu gebeurt dit nog meer.” Er ligt inderdaad aardig wat vuilnis in het park en aan de zijkanten van de weg.  

Naast dit probleem geven de andere aangesproken mensen aan tevreden te zijn en zouden ze niet weten wat anders kan. De wandelaars zijn vooral zeer tevreden met het park en het vele groen. Er zijn meerdere wandelpaden aangelegd en er is zelfs een lange brug over het water. “Je kunt hier heerlijk wandelen”, vertelt Wittenberg tevreden. 

Eenmaal aangekomen bij het kleine overdekte winkelcentrum de Ruwert, regent het pijpenstelen. Mensen gaan helemaal verpakt, haastig de wink
els in en uit. De panden bevatten verschillende soorten bedrijven, van een supermarkt, ALDI, tot aan een kapper. Alles staat dicht op elkaar, net zoals de huizen, samen onder een kap. De wijk wordt getypeerd door rijtjeswoningen van de jaren ’50 tot en met de jaren ’80. Bijna allemaal met een eigen voortuintje, de een wat beter bijgehouden dan de ander. Naast de meters aan rijtjeshuizen is er ook een klein bedrijventerrein, wat flats en een station, Oss-West.

Dichtbij het station loopt Adrie van der Leest met haar zoontje. Het regent, en net zoals de andere bewoners wil ze snel naar binnen. Toch wil deze vriendelijke vrouw graag  wat vertellen over de wijk. “Het is een goede wijk, met veel diversiteit. Het is hier erg multicultureel.” Dit kan bevestigd worden door cijfers van het CBS. Want hoewel er in heel Oss maar een gemiddelde migratieachtergrond is van 19,6 procent is er in de Ruwaard een migratieachtergrond van maar liefst 35,2 procent. 

“Er zijn veel ouderen maar ook veel jongeren te vinden hier”, laat Van der Leest weten. Ook dit blijkt te kloppen uit de cijfers. Want hoewel overal in Oss de grootste leeftijdsgroep 45 tot 65 jaar is, is er in de Ruwaard een gelijkere verdeling als het om de leeftijd gaat. Terwijl ouderen graag een rondje wandelen door het park, spelen de kinderen er ook graag. Er is voor iedereen ruimte en het gaat goed samen.

De wijk kan gezien worden als een multiculturele arbeiderswijk. Met een gemiddeld bruto jaarinkomen van 22.081 euro behoort de Ruwaard tot de minder rijke wijken van de gemeente Oss. Dit komt echter nog niet in de buurt van de Krinkelhoek met een gemiddelde van 20.100 euro. Er is in de Ruwaard geen vrijstaand of nieuwbouw huis te bekennen. Juist de lange rijen woningen uit de vorige eeuw geven sfeer aan deze wijk.

Rijk of arm, jong of oud, allochtoon of autochtoon, het maakt niet uit in deze wijk. De mensen zijn trots op de faciliteiten zoals de speeltuin, de kinderboerderij en het winkelcentrum. Het vele groen en de wandelpaden zorgen voor genoeg beweegruimte voor de bewoners. Het lijkt de bewoners van de Ruwaard zeer tevreden te maken.