Bewoners Ussen zijn tevreden Ossenaren

Oss – Ussen is een rustige wijk in Oss – west, die wordt afgewisseld met rijtjeswoningen en semi – vrijstaande huizen. Er is veel groen in de buurt, wat ruimtelijk oogt. Het is een eind – jaren ‘80 gebouwde woonwijk, die ligt ingeklemd tussen andere, nieuwere stadsdelen. Er wonen veel ouderen die trots zijn op hun buurt, en er dan ook al jaren met plezier wonen.

 

De bewoners

De oudere mensen hebben niet zo veel te klagen over hun wijk en wonen er meestal al zeer lang. Een oudere man vertelt over vroeger. “Zo’n dertig jaar geleden was de buurt nieuw gebouwd en kwamen er veel mensen wonen. Het was een moderne wijk met veel voorzieningen. De focus lag wel op jonge mensen, daarom zijn er ook vier basisscholen aanwezig. Nu wonen veruit de meeste “oorspronkelijke” bewoners er nog steeds en daarom is de wijk wel wat vergrijsd. Dat is jammer want er is nu geen hoge prioriteit meer bij de gemeente.”

 

Hier en daar lopen wat jongere mensen, maar die komen vooral om boodschappen te doen naar de wijk. “Normaal zitten mijn kinderen hier ook op school maar dat is eventjes niet het geval. Nu hebben ze thuis les en dat is soms wel lastig. Je moet alles combineren, er moet van alles gebeuren, maar de kinderen zitten ook de hele dag thuis. Zij hebben ook aandacht nodig.” vertelt een jonge moeder, die overduidelijk klaar is met de pandemie en alle bijbehorende zaken.

 

Wat vinden de mensen van de wijk?

Wat betreft de veiligheid en leefbaarheid van de wijk zijn er geen echte klachten. De meeste mensen hebben last van de vele auto’s die overal staan, en de verkeersveiligheid. “Mensen rijden hier soms echt als idioten!” krijgen we vaak te horen. De groenvoorziening zorgen soms ook wel voor wat overlast, door bladafval bijvoorbeeld. “Toevallig wordt er nu aan gewerkt door de gemeente, dat is ook echt een godswonder.” De mensen in de vrijstaande huizen hebben hier duidelijk meer last van dan de rijtjeshuizen. Ook zijn er veel fijne dingen aan de wijk. ‘’Iedereen kent elkaar al een lange tijd, omdat de mensen hier al lang wonen. In de zomer is het altijd gezellig op straat en in de parken.’’

De grote trekpleister van de wijk is wel het winkelcentrum. Hier zitten twee grote supermarkten, een drogist, Kruidvat, snackbar, twee warme bakkers en niet te vergeten een slijterij. Hier is het wel een stuk levendiger dan in de rest van de wijk. Mensen rijden af en aan voor hun boodschappen of voor een warm broodje van de bakker. Misschien zelfs wel voor een stevige borrel in deze donkere tijden. Het is apart om in een uitgestorven buurt alle mensen op één plek te zien. Het geeft een raar idee. Het doet je weer een extra stukje verlangen naar een normale tijd. Zonder de mondkapjes. Zonder de afstand. Zonder de sociale beperkingen.

 

De regen drukt ook echt een stempel op de wijk. Het wordt snel grijs en het ziet er snel dood uit. De kale bomen en struiken maken het beeld er niet veel beter op. Het is een koude, natte tijd waarin veel mensen binnen achter de verwarming zitten. Mensen werken nu vooral thuis, wat de vele auto’s verklaart. De enige mensen die je op straat ziet komen van of gaan naar het winkelcentrum of lopen een rondje hard.

 

 

In de buurt is nog wel een sporthal aanwezig, de Ussenstelt, en dat heeft een positief effect gehad. “Er zijn veel meer mensen gaan sporten, nu alleen wat minder omdat het dicht is, maar dat wordt weer gecompenseerd door de vele hardlopers in het park en door de wijk. Er zijn vaak toernooien met verschillende sporten. Zaalvoetbal, tafeltennis, badminton en dansen. Dat trekt veel mensen, jong en oud komt daar echt samen. Het is een hele gezellige sporthal.” horen we van buurtbewoners.

 

Corona in de wijk

Je merkt in de wijk dat er veel last is van Corona, mensen zien elkaar, natuurlijk, veel minder. Mensen missen het samenzijn, de Brabantse gezelligheid. Zomaar op de koffie gaat nu niet, maar mensen proberen wel zo veel mogelijk contact te hebben. “Even een babbel als we de hond uitlaten, even bellen, je kent het wel. Het is behelpen maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

 

De mensen staan voor de wijk, ze weten er veel over en willen het beste voor de buurt. Het is en blijft een rare tijd waarin mensen blijven zoeken naar gezelligheid, samen zijn. Het is een fijne wijk waar problemen vaak niet aan de orde zijn. Waar de prioriteit van de gemeente verdwenen is, en mensen hier vooral komen om boodschappen te doen. Waar het winkelcentrum de levende ader van de wijk is, en mensen niet kunnen wachten om weer naar de sporthal te kunnen.