Beeld van criminele Vogelwijk in Oss is volgens bezoekers een heel vertekend beeld, maar de cijfers liegen niet

Oss – De vogelwijk wordt al jaren gezien als het meest criminele gedeelte van Oss. Dit wordt versterkt door filmpjes van jongeren met messen, stiletto’s en andere steekwapens. Maar klopt dit beeld wel?

 

Bij het binnengaan van de vogelwijk komt de geur van de Unox-fabriek al meteen heel erg binnen, er hangt een zware lucht waardoor iedereen meteen weet dat er in de buurt een fabriek is. Wanneer de bezoeker verder de vogelwijk ingaat valt meteen op dat de meeste huizen in de buurt lichtelijk verwaarloosd zijn. Dit is een feit wat ook bevestigd wordt door het CBS, waar te zien is dat de vogelwijk in Oss de minste huizen met een hoge WOZ-waarde heeft. Dit beeld wordt versterkt wanneer je door de verschillende steegjes en straten loopt. Het onkruid is niet weggehaald tussen de tegels, het gras wat er groeit staat haast tot je knieën en in sommige steegjes liggen zelfs plantenbakken kapot op de grond. Ook krijg je door het slechte weer heel snel het idee dat het een donkere en saaie buurt is. Dat terwijl in de cijfers wel te zien is dat de vogelwijk de buurt is met de minste leegstaande huizen. Er is niemand op straat te bekennen en ook op de plekken waar normaal veel mensen zijn is er nu niemand. Het Johan Cruijff court is uitgestorven, het wijkcentrum is dicht, bij het voetbalveldje bij de Jumbo is niemand. Het enige teken van leven dat te zien is, is een enkele bewoner die zijn hond aan het uitlaten is.

 

Bij de parkeerplaats bij de Jumbo staan wel wat auto’s geparkeerd. Det is niet veel vergeleken met het aantal wat er normaal staat, maar er zijn zeker tien parkeerplekken gevuld. De mensen die hier wonen spreken het imago van de wijk over het algemeen tegen, zij voelen zich veilig in de buurt, hebben weinig aan te merken op de manier waarop de politie en de politiek te werk gaat in de Vogelwijk. Een bewoonster zegt zelfs nooit meer weg te willen. ‘’ Van alle berichten die altijd rond gaan over de vogelwijk en de stad Oss in het algemeen heb ik nog nooit iets gemerkt, ik woon hier al ruim veertig jaar en ik heb nog nooit overlast ervaren van wat dan ook. Het maakt me ook heel kwaad als mensen Oss nog steeds alleen maar zien als typische drugsstad waar veel messentrekkers zijn.’’ Klinkt het van een bewoonster.

 

Een postbode zegt: ‘’Ik woon en werk met veel plezier in deze wijk. De vogelwijk is natuurlijk wel een wijk die bekendstaat als een wijk waar veel criminaliteit is in de vorm van drugs. Maar zij heeft er nooit iets van gemerkt. ‘’ik voel me er heel erg veilig en dat kon ik ook heel goed merken tijdens de rellen, de politie trad goed op bij iedereen die op straat was door meteen een legitimatiebewijs te vragen. ‘’

Dat de vogelwijk wordt gezien als een criminele wijk is komt onder meer door het programma ‘’Danny Zoekt Problemen.””. hierin was een aflevering gewijd aan de gemeente Oss, het ging over jongeren die rondliepen met steekwapens. Dat dit beeld terecht is laten de cijfers van de Vogelwijk vergeleken met de gemiddelden van de gemeente Oss ook zien. Gemiddeld in de gemeente Oss werden vijf seksmisdrijven per duizend inwoners gepleegd, in de vogelwijk zijn dit er zes per duizend inwoners. Ook in de categorie vernieling zit de vogelwijk iets hoger(zes per duizend onwoners) dan gemiddeld in de gemeente Oss (vijf per duizend inwoners).

 

Het enige puntje van kritiek wat er klinkt van de postbode is dat er weinig te doen is in de wijk. ‘’Zowel voor jongeren als voor ouderen is er weinig te doen hier in de buurt, jongeren moeten daardoor altijd naar Berghem of Geffen als ze iets willen doen, ik vind dat de gemeente daar wel meer aandacht aan mag schenken’’. Zegt een bewoonster. ‘’ De enige overlast die ik altijd heb gehad was met oud en nieuw, maar dat is afgelopen jaar ook helemaal niet geweest nu het verboden is om nog vuurwerk af te steken met oud en nieuw.’’ Er is inderdaad geen café of uitgaanscentrum in de vogelwijk, daardoor moeten jongeren altijd naar een plaats buiten Oss.

 

Ook Kyan van de Berg (twintig jaar) zegt dat het beeld wat over de vogelwijk geschetst wordt heel erg overdreven is. ‘’ Als je zelf in de vogelwijk woont merk je zelf niet veel van de criminaliteit die er  plaatsvindt, die is er natuurlijk wel. Je ziet dan bijvoorbeeld twee auto’s heel dicht bij elkaar staan waar het duidelijk is dat er in drugs gedeald wordt.

Wanneer ik hem vraag of er inderdaad weinig wordt georganiseerd voor jongeren spreekt hij dat tegen. ‘’Elke woensdag wordt er op het Cruyff Court een voetbalmiddag georganiseerd, waarin er een voetballer van Top Oss samen met jongens en meisjes uit de buurt gaat voetballen.’’