‘’Als er na april geen versoepelingen komen, zal ik mijn kraam moeten verkopen’’

OSS – De gemeenteraad van de gemeente Oss heeft op drie februari besloten dat kermisexploitanten tot zeker eind april op de vaste standplaatsen in Oss mogen blijven staan. Deze versoepeling is gemaakt omdat veel kermissen komende zomer waarschijnlijk ook niet door mogen gaan. Maar toch liggen er mogelijkheden om kermissen te gaan organiseren.

Het is ijskoud en alles is bedekt met sneeuw in Oss als Jack Regter (64) zijn oliebollenkraam opent voor de klanten om half elf. Jack en zijn vrouw zijn druk bezig met de voorbereidingen voor die dag. Hij is oliebollen aan het bakken. Ondertussen is zijn vrouw is bezig om de andere producten mooi in het zicht van de klanten te leggen als hij mij uitnodigt om even binnen te komen in zijn kraam. In zijn kraam is het lekker warm en als ik binnen kom biedt hij mij een oliebol aan. De oliebol is nog lekker warm want hij komt net uit de warme frituurpan. Hij begint uitgebreid te vertellen over zijn werk.

 

Jack, eigenaar van Gerry’s oliebollenkraam is blij met de regeling die door de gemeente is doorgevoerd. ‘’Wij hebben geluk dat we geen jongere kinderen meer hebben, en dat wij al op een leeftijd zijn dat we geen naamsbekendheid meer op hoeven te bouwen. Maar als dit bij mij vijfentwintig jaar geleden was gebeurd toen ik net bezig was om mijn zaak op te bouwen, was ik er geheid aan ondergegaan.’’ Hij verwacht ook dat veel van zijn collega’s binnenkort in een keer gaan omvallen. ‘’De aanschaf van een kermiswagen is een hele grote investering, meestal kost een wagen nieuw ongeveer 180.000 euro, die ik destijds in drie jaar terug moest betalen. Dat betekent dat je maandelijks ongeveer 3.600 euro moet afdragen aan degene van wie jij je wagen hebt gekocht. In de tijd dat wij zaten te praten is er nog geen klant bij de oliebollenkraam geweest.

 

Waarde kermis in Oss
Kermiswethouder van de gemeente Oss Thijs van Kessel (VVD) beseft dat dit een moeilijke situatie is voor kermisexploitanten, hij hoopt ook vooral dat de kermis in Oss in augustus op de normale manier kan doorgaan. ‘’Hoe het er nu uitziet zullen we toch op zoek moeten gaan naar een alternatief voor de kermis. De kermis hoort in Oss wel echt bij het immateriele erfgoed, daarom is het wel heel belangrijk voor ons (VVD) dat de kermis doorgaat, op wat voor manier dan ook, en we hebben afgelopen jaar laten zien dat je ook op anderhalve meter op een goede manier een gezellige kermis kunt organiseren.’’

 

De reden dat de kermissen op dit moment geen normale doorgang kennen is de corona-pandemie. Hierdoor zijn in 2020 veel kermissen afgelast of op een andere manier georganiseerd. Ook in 2021 gaan veel kermissen niet door.

 

De gemeente Oss heeft in 2020 een kermis georganiseerd waarbij het mogelijk was om anderhalve meter afstand te houden voor de bezoekers. In tegenstelling tot de normale kermis in Oss, werd de kermis nu niet in het centrum gehouden, maar op een parkeerplaats bij de Rusheuvel net buiten het centrum. Ook was er in tegenstelling tot andere jaren nu maar van elke attractie en foodtruck één kraam aanwezig, waar dit andere jaren er soms wel vijf tot tien waren verdeeld over heel Oss.

 

Jack Regter zegt dat het op deze manier niet heel lang door moet gaan. ‘’Van de 1,5 miljoen euro die door de staat beloofd is voor kermisexploitanten hebben wij (mijn vrouw en ik) en onze collega’s nog geen cent gezien. Van de 1500 euro die we op dit moment maandelijks krijgen van de overheid als steun kunnen wij geen bedrijf onderhouden’’. ‘’Als er na april niet nog meer versoepelingen komen vanuit de overheid of de gemeente en de kermissen dus echt niet door kunnen gaan, zal ik mijn oliebollenkraam verkopen en zal ik een ander baantje gaan zoeken voor de tijd tot mijn pensioen.’’ Na ongeveer drie kwartier lijkt er een klant te komen, maar deze man gooit alleen even iets in de prullenbak die bij de kraam staat.

 

Afgelopen kermisseizoen
Afgelopen zomer was een lastig kermisseizoen voor kermisexploitanten. Jack Regter: ‘’In een normaal seizoen staan wij gemiddeld op twintig kermissen, afgelopen jaar hebben wij op één kermis acte de présence gegeven. Je kunt begrijpen dat het hierdoor heel moeilijk wordt om ons hoofd boven water te blijven houden. Wij klagen niet, ik weet dat er andere kermisexploitanten en ondernemers zijn die het nog veel zwaarder hebben als wij. Ik heb bijvoorbeeld een nichtje die ook altijd met een oliebollenkraam (Bettonviel) de kermissen langsgaat, zij stond in het centrum van Oss maar is op vier januari weggegaan naar huis omdat er niks te beleven was in het centrum. Ook is zij net voor zichzelf begonnen wat het extra pijnlijk maakt en haar staat het water wel echt tot de lippen.’’ En nog steeds is er geen klant geweest bij de Oliebollenkraam.

 

Over de steun die door de overheid wordt geboden in de corona-crisis heeft Jack Regter geen goed woord over. ‘’Bij de demonstraties die ik heb bijgewoond werd willekeurig op mensen geschoten met een waterkanon, zelfs als ze al weerloos op de grond lagen. En dat terwijl wij een van onze grondrechten aan het uitvoeren waren. Ze kunnen toch niet van ons verwachten dat wij onze bedrijven maar gewoon laten doodbloeden!?’’. En na een uur is er nog steeds geen klant gekomen bij de oliebollenkraam van Jack.