Taboe op gamende vrouwen: ‘Dat moet je niet doen, dat is een mannenwereldje’

Beeld Von Pierre

Dinsdag 7 januari 2020 – 12:54

Online is ze bekend als Daphne_ToF, een streamster die erg open is naar haar 2500 volgers en overal wel een mening over heeft. En ook wanneer ze niet live is op het immens populaire gamingplatform Twitch is Daphne Boelhouwers (20) niet bang om te zeggen waar ze voor staat. Ze wil een voorbeeld zijn voor vrouwen die het  – net als zij – leuk vinden om te gamen, maar bang zijn om hier open over te zijn.

Het is september 2019 als Daphne te horen krijgt dat haar kanaal genomineerd is voor de Dutch Stream Awards – de Oscars voor Nederlandse streamers. Van alle kanshebbers in de categorie Beste Streamer Vrouw heeft ze de minste volgers. “Die nominatie vind ik zelfs nu nog onwerkelijk. Zelf had ik eigenlijk ook niet het gevoel dat ik genomineerd had moeten worden”, geeft Daphne toe.

“De andere genomineerden waren veel groter en professioneler, dat is niet te vergelijken. De meesten waren toen al fulltime met Twitch bezig en streamden dagelijks. Ik doe naast streamen ook nog een voltijdstudie technische informatica. Dat is niet te vergelijken. Maar het is heel gaaf dat je werk wordt erkend door zo’n organisatie en dat je daadwerkelijk naar Utrecht mag voor de uitreiking.”

“Zelf ging ik al heel nuchter naar die uitreiking toe”, blikt Daphne terug. “Met het idee van ‘we zien wel wat er gaat gebeuren’. Er waren veel vrienden van me, maar ook fans die naar me toekwamen en zeiden ‘Hey, jij bent toch Daphne? Ik herken je stem’. Weet je hoe raar dat is? Vooral heel tof hoor, maar ook best raar.”

Daphne haalt het tot de laatste tien genomineerden, maar wint de prijs uiteindelijk niet. “De nominatie was voor mij al de grootste prijs: loon naar werk. Toch is het wel een teken dat je lekker bezig bent. Ik heb daar veel mensen leren kennen, zoals Gamemeneer en Morrog – samen goed voor 200.000 volgers op Twitch – wat dan weer helpt met de naamsbekendheid. Het was een leuke ervaring.”

 

Ik snap eigenlijk niet wat mensen er leuk aan vinden

Nu, drie maanden na de uitreiking, streamt Daphne wekelijks op Twitch. Haar aantal volgers is stabiel doorgegroeid, maar Daphne merkt een terugkerend probleem op ‘haar platform’.

“Vrouwen zijn ernstig in de minderheid. En er zijn genoeg vrouwen die gamen, ik kom er genoeg tegen. Maar om dat dan te gaan streamen is een grote volgende stap voor ze. Ik denk dat vrouwen iemand nodig hebben die tegen ze zegt ‘Waarom probeer je het niet gewoon? Waarom gooi je zelf geen stream aan?’. Dat soort motivaties is er echt te weinig richting vrouwen.”

Daarmee legt Daphne de vinger op de zere plek. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat slechts 18.5 procent van de gebruikers van Twitch vrouwelijk was. En wie denkt dat vrouwelijke kijkers vooral naar vrouwelijke streamers kijken, heeft het mis. “Als vrouwelijke streamer kijken er minder vrouwen naar je. Je denkt misschien dat je meer binding hebt met vrouwen, maar dat is dus niet zo. Het merendeel van mijn volgers is man”, geeft Daphne toe.

Op de vraag of ze zelf dan wel eens naar streamende vrouwen kijkt, moet ze hard lachen. “Nee, ik kijk echt nóóit streams. Ik snap eigenlijk niet wat mensen er leuk aan vinden. En dat klinkt heel scheef, maar ik vind het leuker om te doen dan om naar te kijken. Zeg nou zelf, zelf een spel spelen is toch leuker dan kijken naar iemand die het voor je speelt?”

“Er heerst een flink taboe op gamende en laat staan streamende vrouwen”, gaat Daphne verder. “Het ligt er voor een flink deel ook aan wat je van thuis uit meekrijgt. Ik heb alles mogen doen en laten van mijn ouders, maar tegen andere vrouwen met dezelfde dromen en ambities wordt misschien gezegd ‘Nee dat moet je niet doen, dat is een mannenwereldje’.”

“Op heel mijn opleiding, technische informatica, zitten negen vrouwen. Negen. Dat is toch bizar weinig? Dat is techniek, dus dat zal ook wel gezien worden als typisch iets voor mannen. Maar eigenlijk moet het allemaal niks uitmaken. Als je gewoon je werk goed doet of gewoon het spel speelt zoals het gespeeld moet worden, mag het niks uitmaken of je man of vrouw bent.”
“Of ik zelf wel eens opmerkingen krijg omdat ik een vrouw ben?”. Het blijft lang stil. Daphne twijfelt. “Ik weet het tot nu toe nog behoorlijk van mijn kanaal weg te houden”, zegt ze. Als ik mijn webcam aan heb en mensen opmerkingen gaan maken over mijn uiterlijk worden ze al snel gecorrigeerd door andere kijkers. En anders worden ze verwijderd van de stream, daar ben ik eigenlijk heel makkelijk in.”

Daphne speelt op haar streams regelmatig Grand Theft Auto V, een spel waarin missies met schieten, moorden en stelen verplicht zijn om verder te komen in het spel. En, je kent er bovendien niemand. “Je wordt door het spel eigenlijk gedwongen om met mensen te praten, met onbekenden. Met sommigen heb je een klik en de rest spreek je nooit meer.

De eerste vraag is raar genoeg áltijd ‘Are you a boy or a girl?’. Als je zegt dat je een meisje bent geloven ze je niet. Meestal verwijs ik ze dan door naar mijn kanaal – een beetje sluikreclame moet kunnen. Daarna vragen ze steevast hoe oud ik ben, daar kun je bijna de klok op gelijk zetten. Ik snap best dat ze het vragen, want er zijn nou eenmaal minder vrouwen in dat soort spellen, maar maakt het echt uit? Dat zou het in ieder geval niet moeten.”