Milou (24) feminist en activiste: ”We vinden het nog steeds schokkend als vrouwen veel seks of bedpartners hebben”

Iemand een hoer of slet noemen op basis van kleding, make-up of seksueel gedrag noem je slutshaming. Milou Deelen (24), een feministische journaliste en activiste, maakte in 2017 een filmpje hiertegen. In dit filmpje staat Milou zwijgend voor de camera, terwijl ze tekstborden met ‘hoer’, ‘slet’ en ‘laag’ vasthield. Dit doet ze midden op straat, terwijl iedereen voorbijloopt om te laten zien dat heel veel mensen geen idee hebben dat slutshaming überhaupt bestaat. Nu probeert ze op zoveel mogelijk verschillende plekken haar stem te laten horen om bewustwording te creëren.

 

‘’Tweeënhalf jaar geleden was ik lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat. Ik maakte een filmpje en zette deze op Facebook om een punt te maken tegen de jongens van mijn studentencorps die mij slutshameden. Mannen en vrouwen worden heel anders op hun seksualiteit aangekeken en hier ben ik het totaal niet mee eens. Er heersen zoveel stereotyperende ideeën over vrouwelijke en mannelijke seksualiteit. Vrouwen hebben ‘seks voor de man’. Als ik seks met een man had, werd hij daarvoor aangeprezen, terwijl ik dan voor een slet werd uitgemaakt. De enige verklaring die ik hiervoor had, was omdat ik simpelweg van het andere geslacht ben. Een dubbele standaard, dus. Onze outfits, handelingen en seksualiteiten worden onderdrukt. Als ik vanavond in een heel sexy jurkje over straat ga, dan mag ik dat gewoon doen. Niemand kan hier wat over zeggen, want dit is mijn lijf en ik mag er zelf over beslissen.

 

‘’Toch ben ik bang, als ik vanavond alleen naar huis moet fietsen door een buurt waar niemand is. Mannen hebben dit niet. Raar vind ik dat.’’

 

Dit filmpje heeft uiteindelijk zeker geholpen, want niet alleen heeft Vindicat dit opgepakt en seksistische dingen afgeschaft; ineens kreeg ik media-aandacht. Vrienden wilden weten wat er aan de hand was en de haatreacties stroomden binnen! Ook al werd ik verdrietig van deze reacties, ze waren zeker wel nodig. Deze negatieve reacties bevestigden namelijk wat ik duidelijk wilde maken. Ik denk daarom dat ik met mijn filmpje het begrip ‘slutshaming’ op de kaart heb gezet. Zelf merk ik ook dat tegenwoordig meer mensen weten wat slutshaming is. Helaas gebeurt het nog steeds.

 

Ik schrijf veel stukken over feminisme en vrouwenzaken met name in vrouwenbladen. Op zoveel mogelijk verschillende plekken laat ik mijn stem horen om meer bewustwording te creëren. Dit doe ik door me uit te spreken op social media en op evenementen. Ik wil bijvoorbeeld dat de regering wat doet met de zorgverzekering. De pil en een spiraal vind ik een basisrecht. Toch moeten wij, vrouwen vanaf 21 jaar, hiervoor betalen.

 

Ik ben natuurlijk heel trots op de dingen die een groot publiek hebben bereikt, maar ik ben soms juist heel tevreden over de kleinere stukken. Zo heb ik een paar weken geleden een artikel geschreven in Vice. Hierin schreef ik over mannen die make-up dragen en hoe dit nog niet volledig geaccepteerd wordt.

 

Volgens de maatschappij ben je pas een echte man, als je geen vrouwelijke eigenschappen bezit. Je mag niet zacht zijn, niet huilen en al helemaal niet van roze houden. Mannelijkheid wordt altijd heel hoog aangeprezen en alles wat vrouwelijk is, is zwak. Als je een ‘vrouwelijke’ man bent, ben je gelijk een homo of pussy. Maar wat is vrouwelijkheid dan precies? Mannen voelen zich superieur tegenover vrouwen en vaak zijn zij zich niet bewust van hun privileges. Mijn beste vriend is een heel mooi voorbeeld hiervan. Hij is namelijk een knappe, rijke, witte hetero. Hij is het hele fijne pakketje. De eerste keer dat ik hem aansprak op zijn privileges en hem confronteerde over hoe makkelijk hij het wel niet heeft in deze wereld, voelde hij zich heel erg aangevallen. Het is dan ook moeilijk om iets te erkennen wat anderen niet leuk aan jou vinden. Nu hebben we er hele fijne gesprekken over.

 

Zelf ben ik heel vrij opgevoed, maar ik werd vroeger door mijn vader ook wel eens verteld dat ik me niet te ‘sletterig’ moest kleden. Hij vroeg dan of het rokje dat ik droeg niet te kort was. Hij bedoelde dit natuurlijk niet zo, maar je geeft wel een signaal naar je dochter dat ze zich niet zo moet kleden. Als ze dat wel doet, is ze een lustobject. Dit wordt zo erg genormaliseerd dat we het nog steeds schokkend vinden als een vrouw seks of veel bedpartners heeft. Ik word gewoon kwaad over het feit dat mensen denken dat vrouwen ‘erom’ vragen, als ze zich te sexy kleden. Vrouwen worden verkracht, omdat ze vrouwen zijn. Wat een onzin.

 

Helaas ben ik zelf ook geslutshamed door vrouwen. Hier ben ik eigenlijk heel verbaasd over, want je zou denken dat vrouwen samen sterker staan, dat we een sisterhood hebben.  Ik heb lang nagedacht over de reden waarom dit gebeurt en kwam uiteindelijk uit op één conclusie: vrouwen zijn in dezelfde wereld opgegroeid. Ook wij krijgen dagelijks te horen dat we niet te sexy en seksueel actief mogen zijn. We worden opgevoed met dezelfde idealen als mannen. Deze zitten zo diep verankerd in de maatschappij dat slutshamen soms onbewust gebeurt. Maar goed, bewust of onbewust: het gebeurt nog steeds.’’