Dennis: ‘Het aanbod dat we hebben, kunnen we uitdelen; het is zoals het is’

De voedselbank zet alles op alles om mensen die het nodig hebben, zo goed mogelijk te kunnen voorzien in levensmiddelen

Door: Sanne Evers, 18-1-2020

Bijna één miljoen mensen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Dennis Keuten, wie ondertussen al vijf jaar actief is als coördinator bij de voedselbank, staat wekelijks voor ruim honderd van deze gezinnen klaar. Hij doet dit geheel op vrijwillige basis, naast zijn betaalde baan, bij De Boodschappenmand in Valkenswaard. “Voor mij is het een voldoening om mensen te kunnen helpen. Vooral het sociale aspect vind ik leuk, daarom doe ik dit ook.”  

Het hoofddoel van De Boodschappenmand is om (verborgen) armoede te bestrijden. De Boodschappenmand verstrekt voedsel aan mensen die tijdelijk een netto-besteedbaar inkomen hebben onder vastgestelde norm. “Er is veel meer armoede dan gedacht. Vooral verborgen armoede. De Boodschappenmand is een plek met een lage drempel, mensen komen hier graag. De schaamte is hier minder omdat lotgenoten bij elkaar komen en hun verhalen kunnen delen. Dat is fijn voor ze.”  

Screening 

Je komt niet zomaar in aanmerking voor de voedselbank. Gezinnen worden om de zo veel weken gescreend om te controleren of ze nog voldoen aan de eisen. “De eerste keer dat ze na aanmelding door de screening zijn, krijgen ze een dertien weken traject. Na een tweede screening kan dit verlengd worden met 26 weken. En zo door.”  

Sommige gezinnen hebben een kort traject en sommigen een wat langer. Ze mogen wel maar maximaal drie jaar komen. “Soms zijn er gevallen waarvan je zegt, daar is nog geen uitzicht op. Als dat zo is wordt er natuurlijk wel gekeken of we ze langer kunnen helpen. Maar het streven is dat ze binnen die periode weer zelfstandig zijn.”  

 “Soms verliezen mensen hun baan en zitten ze net in de overgang dat ze nog geen uitkering krijgen. Dit kunnen we dan helpen overbruggen.” De Boodschappenmand biedt noodpakketten aan voor deze mensen. Vaak is het traject dan een stuk korter.  

Afhankelijkheid 

Iedere week zijn Dennis en andere vrijwilligers druk bezig met het verzamelen van goederen. “Op maandag en dinsdag gaan we altijd zelf naar de supermarkt om producten op te halen. Hier hebben we ook onze eigen chauffeur voor.” Een team van tien tot vijftien vrijwilligers zoekt deze producten iedere woensdag zorgvuldig uit. Daarnaast verrichten ze ook werkzaamheden als bakken vullen en producten labelen.  

“Op donderdag worden de massieve aantallen uit Eindhoven geleverd. We gaan dan naar een centraal punt waar alle voedselbanken uit de regio bij elkaar komen. In totaal zijn dit er tien maar gelukkig praat je wel over pallets die dan verdeeld worden.” 

De Boodschappenmand is erg afhankelijk van wat ze binnen krijgt en kan daarom ook niet meer doen dan haar best. “Het gebeurt vrijwel nooit dat er geen pakketten worden uitgedeeld, maar deze kunnen wel ooit mager zijn. Dan hebben we bijvoorbeeld maar drie houdbare producten per pakket en nog wat vers. Vooral nu de feestdagen naderen, hebben we het extra zwaar. Dan is de vraag naar producten een stuk hoger.”  

Gezinnen krijgen vaak ook niet hetzelfde pakket. De Boodschappenmand helpt honderd gezinnen en het komt regelmatig voor dat er van een bepaald product te weinig binnen komt. “Het aanbod dat we hebben, kunnen we uitdelen; het is zoals het is. Qua vlees hebben we gelukkig een groot aanbod. Vlees en vis is hartstikke duur. Het is fijn dat we dit in ieder geval mee kunnen geven. Levensmiddelen zoals tandpasta en wasmiddel krijgen we bijvoorbeeld veel minder. Dat is maar heel sporadisch.” 

Uitdeel-dag 

Op vrijdag is het uitdeel-dag. “Als de gezinnen door de screening zijn, komen ze iedere vrijdag tussen 10:00 en 13:00 naar hier. Ze melden zich dan aan de balie waar wij een lijst met namen hebben. Daarna kunnen ze een pakket halen waarbij wij rekening houden met het aantal personen. We hebben een pakket van één tot en met drie, van vier tot en met zes en van zeven tot en met tien personen. Ook is het belangrijk dat ze aangeven als ze iets niet mogen hebben, zoals gluten. Hier houden wij allemaal rekening mee.”  

“Op de dag zelf hangt er een positieve sfeer”, vertelt Dennis enthousiast. Het gaat niet alleen om voedselpakketten uitdelen op vrijdag. “Wij zijn ook een luisterend oor bij problemen. Als wij iets signaleren, kunnen wij dit terugschakelen naar een sociaal team. Wij proberen te helpen in hoeverre wij kunnen. De band met de mensen is goed maar we moeten niet te close worden want er zijn nou eenmaal regels waar ze aan moeten voldoen.”  

De kinderen 

Aan de kinderen die bij De Boodschappenmand komen, wordt ook volop gedacht. Zo is Dennis wel eens een dag met ze naar de Efteling geweest. “Je moet je voorstellen dat sommigen daar nog nooit zijn geweest en dus de dag van hun leven hebben.” Maar bij één uitstapje blijft het niet. Dennis probeert zo veel mogelijk te regelen voor de kinderen doormiddel van subsidies. Zo zijn ze naast de Efteling ook eens gaan vliegen. 

Buiten deze uitstapjes wordt er ook Sinterklaas gevierd bij de voedselbank. Er worden cadeautjes verzameld en de kinderen mogen hun schoen zetten. “We hebben papieren schoentjes die ze zelf kunnen vouwen en kleuren. Niet ieder kind heeft namelijk twee paar schoenen. Op deze manier kan toch iedereen meedoen.”