‘Voor mijn gevoel is het terras nog niet de veiligste plek’

 Gehoorzame horecaondernemers in centrum van Oisterwijk

‘Voor mijn gevoel is het terras nog niet de veiligste plek’

2 maart 2021

Op verschillende plekken in het land besloten eigenaren uit protest tegen de corona-maatregelen hun terrassen te openen. Ook in Oisterwijk gingen de terrassen symbolisch open. Op deze zonnige middag heerste er toch vooral braafheid onder de ondernemers. Een wit wijntje of een koud biertje zat er nog even niet in. “Wij leunen voorlopig nog een beetje achterover.”

Op dinsdag zijn de meeste horecagelegenheden in het centrum gesloten. Eethuys de Lind is een van de weinige plekken waar je op deze dag terecht kunt voor een kopje koffie of een ijsje.  Mark Verwey is eigenaar van Eethuys de Lind en vindt het onnodig om zijn zitplaatsen buiten te openen. Zijn zaak heeft, aldus Mark, gedurende de corona-pandemie weinig omzet in moeten leveren. “Dat komt omdat frituren onze core-business is. Daarnaast serveren we maaltijdsalades, milkshakes en ijs en dat kunnen mensen gewoon afhalen. Ook bezorgen we heel veel.” Mark vertelt dat hij, zonder arrogant te willen klinken, ‘een beetje achterover leunt’ en afwacht tot de zaak volledig open mag. Op het moment dat hij me dat vertelt serveert een van zijn werkneemsters een kopje koffie aan een klant. 

| Props

Mensen staan in de rij voor een kop koffie van Eethuys de Lind

Ook omstanders weten zich geen raad

De 68-jarige Kees van Rangelrooij en zijn vrouw vinden de situatie omtrent de horeca dubbel. Genietend van zijn net afgehaalde bakje koffie vertelt Kees: “Het coronatijdperk is een proces van lange adem, maar ik denk dat als we ons nog even netjes aan de regels houden, we eerder van alle maatregelen af zijn. Als we nu alle zaken opengooien ben ik bang dat ze over een maand hun deuren opnieuw moeten sluiten.” Kees’ vrouw onderbreekt hem: “Dat kan wel zo zijn, maar de horeca heeft het ontzettend zwaar. Ook voor jonge mensen is deze tijd niet niks. Ik verwacht een mentale crisis als dit allemaal voorbij is.” 

De 69-jarige meneer Oerlemans mengt zich in de discussie. Naast hem staat een papieren tas van Eethuys de Lind waardoor te zien is dat hij net een bestelling heeft afgehaald. Meneer Oerlemans gunt de horeca meer inkomsten en de opening van de terrassen zou daar natuurlijk aan bijdragen. “Ik ga zelf ook graag naar het terras”, vertelt hij. Maar voor mijn gevoel is het niet de veiligste plek om je te bevinden. De tafels en stoelen kunnen dan wel anderhalve meter uit elkaar staan, maar de bediening komt nog steeds te dicht in mijn buurt.”

Leuk bankje, maar je mag er niet op zitten

Naast Eethuys de Lind biedt ook patisserie en chocolatier Saranne een kop koffie aan. De zaak is zeven dagen per week open voor een koffie to go en van alles lekkers om mee naar huis te nemen. Voor het pand staan twee houten banken pal in de zon. Helaas kunnen bezoekers geen gebruik maken van de banken. Op beide meubels hangt een affiche met de tekst: Gelieve deze bankjes niet te gebruiken. 

Op een publiek, houten bankje parallel aan Saranne geniet de 65-jarige mevrouw Van Coolen van de zon. Op de vraag of de terrassen open zouden moeten antwoordt ze: “Daar heb ik geen mening over. Ik blijf liever neutraal in zulke situaties. Ik vind dat het kabinet moet beslissen over dergelijke zaken.” Ook heeft zij het gevoel dat haar mening toch weinig aan de situatie verandert. 

 

| Props

Restaurant De Dorpsherberg heeft zijn terrassen symbolisch geopend