Twee werelden in een wijk: Waterhoef – Klompven in Oisterwijk

Wijk Waterhoef-Klompven

De wijk Waterhoef – Klompven is een relatief rustige wijk met 3.450 inwoners. Er is veel groen te vinden, zoals de grote Vennen. De buurt heeft verschillende faciliteiten waaronder een basisschool, een wijkcentrum voor jong en oud en twee sportclubs. Bewoners zijn alom tevreden over hun diverse wijk: “Er is geen enkel minpunt.” 

 

 

Het klompven met links het grote meer wat in het midden van alle huizen ligt.

In de wijk is een combinatie te vinden van zowel grote villa’s als ‘normale’ rijtjeshuizen. De villa’s liggen vooral bij het deel Klompven – Eikenven. Ihet Klompven en Eikenven ligt beide een groot meer waar de huizen omheen gebouwd zijn. Dit is terug te zien in de statistieken van allecijfers.nl. Hier is te zien dat er grote inkomensverschillen zijn binnen het Waterhoef-gedeelte en het Klompven-gedeelte van de wijk. In het Waterhoef gedeelte is het gemiddelde jaarinkomen 27.400 euro en in het Klompven/Eikenven gedeelte ligt dit op 61.300 euro.  

 

De grote Vennen in Oisterwijk

Aan de rand van de wijk liggen de grote Vennen waar menig wandelaar graag naartoe trekt. Dit merk je vooral in de zomer, wanneer veel toeristen naar Oisterwijk afreizen en na een lange wandeling graag een drankje doen bij een van de horecagelegenheden in het bos, bijvoorbeeld Ome Jan of Klein Oisterwijk.  

 

Wijkcentrum de Waterhoef

Mevrouw Van Rijswijk (72) is erg blij met het wijkcentrum dat midden in de wijk te vinden is.  “Ik heb nu elke vrijdagavond wat te doen. Lekker bingoën  met buurtbewoners die ik al heel lang ken.” Bingoën is momenteel niet mogelijk, wel kunnen buurtbewoners nog langskomen op maandag voor een kopje koffie met wat lekkers om te kletsen met buurtbewoners. Al ziet mevrouw van Rijswijk dat niet zitten: “Daar vind ik niks aan”. 

Wijkcentrum de Waterhoef

Verder zouden er rond deze tijd van het jaar ook vele plannen zijn gemaakt om carnaval te vieren. Zo is er normaal gesproken een optocht en in het weekend wordt er feest gevierd in het wijkcentrum door mensen van alle leeftijden.  

 

Zwembad het Staalbergven

 Er is ook een zwembad: het Staalbergven, maar deze is nu dicht. Men kan hier in de zomer een frisse duik nemen in het zwembad, maar er is ook een natuurmeer waar er gezwommen kan worden. In de winter wordt het natuurmeer gebruikt als schaatsbaan, indien het ijs dik genoeg is.  

 

De hoftuintjes

De hoftuintjes                                                                                        Hierboven op de foto is een deel te zien van de hoftuintjes die momenteel allemaal verhuurd worden door meerdere bewoners in de wijk. De hoftuintjes worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals eigen groentes kweken, maar er staan bijvoorbeeld ook paarden. 

 

Veel diversiteit, weinig criminaliteit

In de wijk is er veel diversiteit, maar liefst 51 procent heeft een niet-Westerse achtergrond. Ook de leeftijden liggen flink uit elkaar. Zo’n 28 procent van de bewoners is 65-plus, terwijl het landelijke gemiddelde op 19 procent ligt. Er vindt dus veel vergrijzing plaats in de Waterhoef-Klompven. Iets meer dan 15 procent is onder de 15 jaar.  

Verder is er erg weinig criminaliteit in de wijk. Van de 1000 bewoners heeft slechts 0,3 procent te maken gehad met diefstal. De grootste vorm van criminaliteit is vernieling en misdrijf tegen openbare orde, 0,9 procent (op de 1000 bewoners) heeft hier last van gehad. 

De wijk Waterhoef-Klompven is dus een erg dichtbevolkte wijk met veel diversiteit op het gebied van achtergrond en leeftijd. Ook de inkomens verschillen flink. Maar er is voor iedereen wat te beleven: het open zwembad Staalbergven, het wijkcentrum Waterhoef, de vele speeltuinen en de mooie natuur