Oisterwijk – Het normaal bruisende centrum is stiller dan ooit

Op deze regenachtige woensdag ligt het centrum van Oisterwijk er verlaten bij. Waar het dorp, vooral in de zomer, een toeristische trekpleister is, zijn momenteel de straten gevuld met leegte. Zo af en toe passeert een fietser of wandelaar, maar over het algemeen zijn wegen als De Lind en De Dorpsstraat verlaten en stil.  De kerkklok luidt met het getsjirp van vogeltjes op de achtergrond. 

Een fietser fietst door de straat De Lind 

 

Het gros van de dag online Net als vele andere inwoners van Nederland, zit menig Oisterwijker achter het raam naar zijn computerscherm te turen. Door de half geopende gordijnen van de huizen rondom de winkelstraten is te zien dat er hard gewerkt wordt. Erg vrolijk kijken de bezige mannen en vrouwen echter niet.   

Een hoogstaand winkelaanbod Het historisch centrum van Oisterwijk biedt een mix van bekende en unieke winkels. Zo vind je in de Dorpsstraat en in De Lind winkels als Rituals, HEMA en ICI Paris XL, maar ook minder bekende zaken. Bij Depot30 shop je vintage designer items voor vrouwen en bij Mayke Schoenen kun je terecht voor betaalbare of designer schoenen. 

Oisterwijk is een relatief welvarend dorp; dat is mede te zien aan het winkelaanbod in het centrum. Zo hangt er in de etalage van de modezaak Zoetelief een winterjas, afgeprijsd van €1399- naar €799,-. 

Het grote corona-probleem De winkeliers in Oisterwijk hebben hun deuren voorlopig moeten sluiten, maar bedenken stuk voor stuk oplossingen om een beetje te kunnen blijven draaien. Achter de ramen van winkels als Sissy Boy zijn werknemers bezig met het inpakken van online bestellingen. Op verschillende winkeldeuren hangen affiches met daarop de tekst: Klop even op de deur om je bestelling af te halen. Ook de horeca doet zijn best om zijn bedrijven staande te houden. Zo zijn er bij verschillende restaurants en cafés nu afhaalmogelijkheden of staan er pop-up tentjes voor de bedrijven gestald. Vooral in de Lind zijn er veel horecagelegenheden te vinden.

Hotspots De keuze aan cafés en restaurants is reuze. Wil je rustig op een terrasje zitten dan is De Tijd iets voor jou. De Tijd heeft het grootste terras van alle horecagelegenheden in de Lind. Wil je gezellig ouderwets naar de kroeg dan is wellicht La Belle voor jou bestemd.  In de Lind vind je ook grotere restaurants als Vuur & Vlam, Samy’s en Lieve Lente. 

 

Een leeg terras op deze regenachtige dag  

Met de slager gaat het juist goed Max Bouwman is winkelmedewerker bij Keurslagerij La Cucina. De slager, die gevestigd is in dezelfde straat als de Joanneskerk, zegt klanten te willen helpen in deze tijden van crisis.  Max: ‘’We hebben gemerkt dat oudere mensen niet meer naar de supermarkt willen of durven; ze vinden het daar te druk. Daarom zijn wij ons assortiment uit gaan breiden. Klanten kunnen bij ons nu ook producten halen als wijn, borrelhapjes en zelfs groente. Zo kunnen ze bijna alles wat ze nodig hebben bij ons inkopen. Dit bespaart ze een ritje naar de drukke supermarkt. De uitbreiding van het assortiment heeft voor ons gelukkig goed uitgepakt. Je hoort veel ondernemers zeggen dat ze het financieel lastig hebben in deze tijd. Ik denk dat wij van geluk mogen spreken dat dit bij ons niet zo is.’’ 

 De Joanneskerk 

 

Inwoners Op deze woensdagmiddag zijn er vergeleken met ouderen weinig jongeren in het centrum te bekennen. Nu kan dat komen door het slechte weer, of doordat de jongeren online lessen aan het volgen zijn, maar in het centrum van Oisterwijk wonen ook relatief weinig jongeren. Iets meer dan 10 procent van de inwoners is jonger dan 25 jaar. Daartegenover is de helft van de inwoners ouders dan 65. De 59-jarige Antoinette is blij met het lage percentage jongeren in haar wijk. “Het is heerlijk rustig zonder de drukte die vaak door jongeren veroorzaakt wordt,” vertelt ze.  Het centrum van Oisterwijk is qua inwoners niet echt divers. Zo is 89,7 procent autochtoon. De inwoners met een migratieachtergrond hebben vaak een Westerse achtergrond. Maar 18 procent van de allochtone inwoners heeft een niet-Westerse achtergrond. Dat blijkt uit cijfers van allecijfers.nl.  

Pareltjes Buiten het feit dat het dorp Oisterwijk een parel op zich is, kent het centrum zijn eigen pareltjes. Een van deze bijzonderheden is het Oude Raadhuis. Het raadhuis werd gebouwd in 1899 en wordt momenteel beschouwd als rijksmonument. Ook Het Trouwlaantje is een bijzonder fenomeen.  Het Trouwlaantje is een laan, van 200m lang midden, gevestigd in de straat de Lind. Vooral vroeger was het traditie om als bruidspaar onder het twee eeuwenoude linden-gewelf naar het stadhuis te lopen. Sommige bruidsparen doen het nog steeds maar het wordt steeds minder populair.

Samengevat is het centrum van Oisterwijk normaliter een echte trekpleister, maar door het coronavirus is het er nu stiller dan ooit.  De winkeliers en horeca medewerkers doen hun best om hun bedrijf staande te houden en er te zijn voor hun klanten. Desondanks blijft Oisterwijk voor haar inwoners en omstanders de ‘parel in ‘t groen’.