Moergestel en Haaren, van bruisende dorpjes naar stille wegen

Moergestel

Moergestel: het dorp van de Sint-Janskerk, de molen, kasteel Nieuwenhof en een bruisende markt omgeven door vele cafés. Op de terrassen hoor je normaal de klanken van het ‘’Gèssels’’ maar nu is het er angstvallig stil. Vanwege het coronavirus is Moergestel van een levendig dorp veranderd in een slaperig plekje aan de rand van Tilburg. En dat is toch wel gek voor dit hechte dorp met bijna 6000 inwoners.  

 

Maar juist nu laat de gemeenschap zien dat ze nog altijd even hecht zijn. Zo worden er vele activiteiten georganiseerd zoals de dorpskwis Quispel, allerlei carnavalsactiviteiten en bracht zelfs de basisschool ontbijt bij de leerlingen thuis. Bij deze activiteiten worden alle bewoners betrokken: van jong tot oud en van centrum tot zelfs aan het buitengebied. Ook zijn er meerdere appgroepen voor de bewoners van Moergestel waardoor er nog altijd veel sociaal contact is.  

 

Ondanks dat het dorp een vooral oudere bevolking heeft laat het dorp in normale omstandigheden zien dat het nog altijd levendig is, ook voor de jongere bevolking. Zo staat het oude schoenmakersdorp elke carnaval en kermis vol met de jeugd uit de buurt.  

 

Haaren 

Haaren is een klein karakteristiek dorpje, dat sinds 1 januari dit jaar bij de gemeente Oisterwijk hoort. En daarvoor een eigen gemeente was. Het dorp had in januari 2019 14.316 inwoners, meldt het CBS. Sinds 1998 was Samenwerking ’95 de populairste partij in de gemeenteraad, met gemiddeld 5 van de 15 zetels per verkiezing. Haaren heeft een oppervlakte van 58,56 vierkante kilometer. Inwoners vinden het een leuk dorp, met een sterke sociale cohesie. Ook zeggen ze dat je als nieuwkomer goed kan integreren, je bent altijd welkom om mee te doen aan activiteiten binnen het dorp. Er hangt ook een echte dorpse sfeer, waar iedereen elkaar kent. 

 

Cultuur 

Haaren heeft een groot aantal standbeelden, waaronder oorlogsmonumenten. Ook zijn er verschillende bezienswaardigheden, zoals Haarendael wat momenteel een tehuis is voor mensen met een verstandelijke beperking. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als interneringskamp, waar onder andere geheim agenten gegijzeld werden. En kasteel Nemerlaer wordt gebruikt voor culturele activiteiten, trouwlocatie en er bevindt zich een horecagelegenheid in. Ook heb je de Oude Toren, het bisschoppelijk paleis Huize Gerra en de Sint-Lambertuskerk. Verder liggen er in de omgeving talrijke oude boerderijen. Er is ook elk jaar het festival REBiRTH, waar mensen vanaf 17 jaar een weekend lang kunnen feesten.  

 

Bedrijven 

In Haaren zit een gevarieerd winkelaanbod, waaronder een Albert Heijn, een Jumbo, kledingwinkel Op Je Best, eetcafé ’t Gemak, Zorgtuinderij de Es en Het Kruidenrijk. Het Kruidenrijk is ook een opleidingscentrum dat lesgeeft in het gebruik van kruiden als medicijn. Bij De Es kan lokaal geproduceerde fruit en groente gekocht worden.   

 

Sport 

Ook zijn er verschillende sportverenigingen in Haaren. Er zijn meerdere sportscholen, een Tennisvereniging genaamd LTV Haaren waar je ook Padel kan spelen. Verder is er ook een voetbalvereniging R.K. Sportvereniging Nemelaer. Het eerste team speelt in de eerste klasse en stond achtste voor de coronastop.