‘De stemleeftijd moet naar mijn mening gewoon 18 blijven’

 

Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen worden op verschillende scholen in het land de Scholenverkiezingen georganiseerd. Ook leerlingen van de middelbare school Durendael in Oisterwijk ontvingen een stempas om zo op 11 of 12 maart te gaan stemmen. “Het is heel belangrijk dat de school dit voor haar leerlingen organiseert.”

De aula van middelbare school Durendael is rumoerig en druk op deze vrijdagmiddag. Het is ongeveer 13:00, wat betekent dat de VMBO’ers mogen genieten van hun lunchpauze. Terwijl de helft van de leerlingen in de aula zijn boterham opeet, wordt er aan de andere kant van de aula zorgvuldig gestemd. Met een stem- en schoolpas in de hand, treedt scholier na scholier het stembureau binnen. De stemhokjes zijn afgeschermd en bevinden zich keurig op anderhalve meter van elkaar.

Stemmen: hoe werkt dat?

Stef van der Linden is docent maatschappijleer en vertelt over het stemproces. Alle leerlingen brengen hun stem uit en die stem telt mee voor de landelijke Scholenverkiezingen. Stef vertelt dat de school zo goed mogelijk het echte stemproces wil nabootsen. “Leerlingen ontvangen een stempas waarop ze hun naam en geboortedatum moeten noteren. Die gegevens controleren we met een stemlijst om ervoor te zorgen dat iedereen echt maar één keer stemt. Vervolgens ontvangen de leerlingen een stembiljet waarmee ze naar een stemhokje kunnen. Ze kleuren dan met een rood potlood het bolletje in naast hun favoriete politieke partij.”

Om de leerlingen voor te bereiden op het stemmen laten docenten hen eerst een jongeren stemtest doen. Volgens Stef leeft politiek, vaak dankzij het enthousiasme van de docenten, onder de jeugd best wel. Ook verdiepen jongeren zich meestal goed in de standpunten van de partijen. “Het is leuk om te horen dat leerlingen kunnen vertellen waarom ze op een bepaalde partij willen stemmen.”

In gesprek met de VVD

Naast het stemmen kunnen een aantal leerlingen in gesprek met twee gemeenteraadsleden van de VVD. Fractievoorzitter Ton van de Ven en vice-fractievoorzitter Rob Mallens praten met leerlingen over onderwerpen die hen bezighouden. De leerlingen, allemaal tussen de 13 en 18 jaar, brengen verschillende onderwerpen naar voren. De thema’s lopen uiteen van vleestaks tot discriminatie en van de toeslagenaffaire tot kerncentrales. Soms overstemt het geluid van de rumoerige aula het gesprek.  Claus van Teeffelen, teamleider van het VMBO, fungeert als gespreksleider tijdens het debat. Op een aantal momenten wordt de VVD’ers het vuur echt wel aan de schenen gelegd. Vooral de 18-jarige Enzo is heel betrokken bij het gesprek en stelt interessante vragen. Hij vertelt dat hij zou willen dat meer jongeren zich zouden verdiepen in politiek. “Vooral in deze tijd telt iedere stem. Alle stemmen hebben enigszins invloed”, aldus Enzo.  Wel vindt hij dat de stemleeftijd gewoon 18 jaar zou moeten blijven. “Te weinig jongeren zijn zich nog bewust van wat ze willen stemmen en waarom. Ik denk dat er dan ondoordachte keuzes worden gemaakt.”

| Props

Teamleider Claus leidt het debat

(Te weinig) aandacht voor politiek

Op verschillende plekken in de school hangen de verkiezingsposters van de grootste politieke partijen. Echter vindt Enzo dat Durendael nog te weinig aandacht aan politiek besteedt. Zo krijgt niet iedere klas het vak maatschappijleer. Bij maatschappijleer leer je over onderwerpen als politiek en daar krijgen leerlingen volgens Enzo te weinig van mee. “Iedereen zou dat vak moeten kunnen volgen.”

Claus van Teeffelen, teamleider van het VMBO, beaamt dit. “Als school doen we nog te weinig met politiek. Het motto van Durendael is ‘willen groeien’ en dat willen we op dit vlak ook. Het is belangrijk dat we daar een stap in zetten.” Er zijn al een aantal stappen in de goede richting gezet. De school wil het vak maatschappijleer voor het VMBO echter en levendiger maken en neemt daarom de leerlingen, wanneer mogelijk, mee naar Den Haag. “Zo krijgen de leerlingen een beter beeld van de Eerste en Tweede Kamer en kunnen ze meer politieke kennis opdoen”, vertelt Claus.

| Props

Verkiezingsposters in het trappenhuis van de school

Uitslag

Komende maandag 15 maart begint de school met het tellen van de stemmen. Op de website van de Scholenverkiezingen wordt op dinsdag 16 maart om 17:30 de landelijke uitslag bekend gemaakt.