De Bunders: een gezellig deel van Oisterwijk

De Bunders ligt in Zuid-Oisterwijk. Vanaf het station is het een kwartier lopen om in het hart van De Bunders terecht te komen. Op dit moment, 4 februari 2020, is het verlaten in deze wijk. In de regen ziet de vrijwel lege basisschool er wat triest uit. De school heeft dezelfde naam als de wijk waarin ze ligt: De Bunders. Het is een grote basisschool. Volgens allecijfers.nl zijn er dit schooljaar 380 leerlingen die hier les krijgen. In Nederland heeft een school gemiddeld 294 leerlingen.

De school heeft het druk met het plannen van de heropening op 8 februari.  Ondanks de stress die dit met zich meebrengt, is schooldirecteur Molenkamp wel beschikbaar om een korte, maar krachtige impressie over de wijk te geven: ‘De Bunders is een prettige en vriendelijke wijk.’

Naast de school ligt een grote speeltuin. Er is vooral veel groen, zoals bomen en struiken. Er staan een paar speeltoestellen en er loopt een klein riviertje doorheen. Het riviertje overstroomt bijna door de constante regen.

Stilte

Er loopt een postbode voorbij. Hij belt aan en zet zijn pakketjes nu voor de deur, normaal gesproken maakt hij misschien wel een praatje met de mensen. Dat praatje past precies bij De Bunders: ondanks de kille stilte en de regen stralen de bewoners warmte uit. Als je rondloopt in de wijk begroet iedereen je hartelijk.

Zodra je de school hebt gepasseerd kom je uit bij de sportaccommodaties. Hier ligt voetbalvereniging Trinitas, maar er zijn ook tennisbanen, een zwembad (Den Donk) en zelfs een petanque club (jeu de boules, zie afbeelding), er is dus van alles te doen hier. De faciliteiten zijn door de coronacrisis helaas ongebruikt.

Wijkcijfers

 In de wijk staan vooral veel huizen, er zijn niet veel winkels. Volgens allecijfers.nl zijn er bijna tweeduizend woningen in de wijk en maar drie panden die een winkelfunctie hebben. De woningen die er zijn, zijn voor een grote meerderheid koopwoningen. De gemiddelde prijs van een woning in De Bunders is 475 duizend euro in 2019. Dit is vrij duur. Volgens nu.nl ligt de gemiddelde huizenprijs op 365 duizend euro in Nederland.

De welvaart valt erg op in bepaalde delen van de wijk. Je ziet vrijstaande huizen met dure auto’s op de oprit staan.  Wanneer je een willekeurige hoek omslaat kun je zomaar terecht komen in een straat met alleen maar rijtjeshuizen. Dat is typerend voor De Bunders. Het is een wijk met verschillen op gebied van huisvesting.

Er wonen in totaal iets minder dan vierduizend inwoners in De Bunders. De grote meerderheid van de wijkbewoners is tussen de 45 en 65 jaar. Daarna volgt de leeftijdscategorie van 65+. Als derde zijn kinderen tussen de 0-15 jaar.

Samengevat is De Bunders een diverse wijk. Er zijn verschillen in inkomen, maar ook verschillen in leeftijden. Je komt het allemaal tegen in de wijk. De vriendelijke en warme uitstraling van de wijk en haar bewoners is wat je als bezoeker het meest bijblijft. Het nodigt uit om hier vaker heen te gaan.

Bronvermelding

https://www.nu.nl/economie/6101785/gemiddelde-huizenprijs-naar-recordhoogte-in-vierde-kwartaal.html#:~:text=De%20gemiddelde%20huizenprijs%20is%20in,Makelaars%20en%20Taxateurs%20(NVM

https://allecijfers.nl/basisschool/de-bunders-oisterwijk/

https://allecijfers.nl/wijk/bunders-levenskerk-oisterwijk/