Nijmegen-Oost: Een wijk om over naar huis te schrijven

De skyline van Nijmegen

Eigen foto, alle rechten voorbehouden

 

Door Quinten Wassenburg & Jessy Ray de Lizer

Een dikke 8. Dat is het rapportcijfer dat we vaak hoorden toen we vroegen naar de sfeer in de wijk. Als we de buurtbewoners mogen geloven, is Nijmegen-Oost een van de populairste stadsdelen van Nijmegen. Vooral het vele groen zou daar een aandeel in hebben. 

De Daalseweg is het hart van de buurt. Het grijze, grauwe asfalt van de omliggende straten steekt schril af tegen de dorpse bakstenen weg. Naast het groen lijkt een groot deel van de bewoners ook te vinden dat de mensen voor een prettige sfeer zorgen. Bij de supermarkt Albert Heijn lijkt iedereen elkaar te kennen, en in de verte klinkt er altijd amicaal gelach. ‘Er heerst gewoon gezellige sfeer door de leuke mensen die hier wonen,’ aldus Mira de Moor (18), die al jaren in de buurt van de Daalseweg woont. 

Wat bijdraagt aan dat dorpsgevoel zijn de talloze parkjes en bossen die Nijmegen-Oost omringen. Het Paters Bosje, Kopse Hof of zelfs het aangrenzende Julianapark is een groot pluspunt volgens de bewoners die wij spraken. Buurtbewoner Peter Mats (78), die al meer dan 50 jaar in de wijk woont, voelt veel voor de buurt. ‘Nijmegen-Oost is gewoon een stuk van mezelf geworden.’ 

De 743 hectaren land die bekend staan als Nijmegen-Oost beschikken zich over een gevarieerde groep inwoners van alle leeftijden. Ruim 34.000 inwoners telt de wijk, waarmee zij meteen de dichtstbevolkte van de stad is. Meer dan 1 op de 3 van die inwoners zijn niet geboren in Nederland, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. De eigenaar van de plaatselijke dierenspeciaalzaak lijkt te weten waarom: Dit is gewoon de mooiste wijk van Nijmegen en dat komt omdat hier van alles woont. Van hoog tot laag, van student tot kunstenaar tot bouwvakker.’ Een wijk om over naar huis te schrijven, dus.

Bronnen: AlleCijfers.nl, GMSD, Drimble