Kronenburgerpark Nijmegen: van sneeuwpret tot illegaal parkfeest

Sneeuwpret Kronenburgerpark Nijmegen                                                                                                   Foto door: Wouter van den Berg, 09-02-21

Sleepret, schlagermuziek en drank – het Kronenburgerpark in het centrum van Nijmegen vulde zichzelf dinsdag met honderden sleeënde en feestende mensen. Op de besneeuwde hellingen maken winters geklede figuren al joelend de afdaling. Tegen de avond clusteren zich feestende jongeren met traytjes bier en grijpt de politie in.   

Het is druk bij Centraal Station Nijmegen. Dagjesmensen, tieners en gezinnen – gekleed met handschoenen en dikke winterjassen – trekken naar het Kronenburgerpark. Zij dragen sleetjes, kleine surfplankjes, vuilniszakken en zelfs ski’s. Voor de derde dag op rij stroomt het park vol met bezoekers die van de tientallen centimeters sneeuw willen genieten. Na het winterse weer in het weekeinde van 6 en 7 februari is deze locatie veranderd in een wintersportwalhalla. De politie heeft toen al in moeten grijpen, omdat er te veel jongeren in het park aanwezig waren en er een après-ski feest gehouden werd.

Al ver buiten het park zijn de luide kreten en stemmen van mensen te horen. Met een grote snelheid dalen tientallen de verschillende hellingen in het park af om vervolgens met hun sleewaar opnieuw naar boven te sjokken. ‘Op naar de volgende’ roept een tiener die samen met vrienden de heuvel oploopt. Bovenaan meerdere hellingen is te zien hoe mensen zich voor de volgende afdaling ophopen – zonder anderhalve meter afstand. Vier agenten staan bij een politieauto langs een speeltuintje aan de rand van het park te kijken. “Het is hier in het park vooral heel erg gezellig. Je ziet daarom dat er soms grote groepsvorming ontstaat, en dat is niet de bedoeling”, zegt agent Eric Janssen. Galmend uit een politieluidspreker klinkt: ‘Wij verzoeken iedereen anderhalve meter afstand te houden.’

Jimmi Jansen glijdt in een wokpan
Foto door: Wouter van den Berg, 09-02-21

Creatieve sleemodellen
Van de traditionele hoornslee tot boodschappentassen – er is in het park veel variëteit en vindingrijkheid in sleemodellen. Sommige mensen nemen wel heel ongebruikelijke voorwerpen mee, zo ook Jimmi Jansen (21) die tussen de menigte gaat zitten in een wokpan – klaar om de sleeën. “Ik ben hier voor de derde dag op rij. We hebben geen slee, dus zoeken wij thuis naar andere dingen die glijden. Vandaar hebben wij deze wokpan bij ons. Inmiddels heb ik dé techniek gevonden om hard te gaan”, vertelt hij lachend terwijl hij zichzelf met zijn hakken afzet.

Wintersport
Ook wintersporters halen hun hart op in het park. Op sommige plekken ontstaan sneeuwschansen, waar mensen met snowboards en ski’s vanaf springen. Een groep van vijf snowboardende mannen laat in de lucht trucjes zien als het vastpakken of kantelen van hun board. Langs de kant staat Wiebe Mooren (27). Onder zijn jas verbergt hij zijn arm die in het gips zit – daags daarvoor gebroken. Hij waagt zichzelf niet meer op de schans waar zijn vrienden één voor één vanaf springen. “Zoveel sneeuw als nu maak je zelden mee. Als je iets breekt, is dat het meer dan waard.”

Snowboarder springt over schans in Kronenburgerpark Nijmegen
Foto door: Wouter van den Berg, 09-02-21

Snowboarder springt over schans in Kronenburgerpark Nijmegen
Foto door: Wouter van den Berg, 09-02-21

 

 

 

 

 

 

Gezellige chaos
Tegen half drie komen vanuit alle hoeken steeds meer mensen het park binnenlopen – voornamelijk jongeren. Op de hellingen vormen zich opnieuw grote groepen waaghalzen, die geen anderhalve meter afstand houden. Bovendien ontstaan er steeds meer situaties waarbij mensen bijna omver gegleden worden.

Centraal in het park zet een damesduo twee thermoskannen met daarnaast een slagroombus op een houten bankje. Tegen de rugleuning plaatsen ze een kartonnen bordje met daarop: ´Hete chocomelk voor een appel en een ei´. Ze beginnen deze spreuk hardop te roepen en verschillende parkbezoekers verzamelen zich voor een warm bekertje cacao. Met een geopend bierflesje in haar linkerhand vertelt een van de twee dames: “Voor de derde dag staan wij hier met chocomel voor een appel en een ei. Iedereen met interesse mag zelf bepalen wat ze voor een bekertje willen geven. Op deze manier willen wij contact stimuleren.”
Steeds minder mensen in het park komen met de intentie om te sleeën. Luid schallend uit een luidspreker klinkt schlagermuziek: ‘Hey, wir wollen die Eisbären sehen’, en  studenten drinken en verdelen shotjes.

Groepen mensen op hellingen in Nijmeegse Kronenburgerpark                                               Foto door: Wouter van den Berg, 09-02-21

 Politie grijpt in
‘Deze drukte is echt ziek’ zegt een meisje dat nèt aankomt in het park dat bij schemering zwart ziet van de mensen. Vanuit verschillende richtingen is er muziek te horen en op de besneeuwde heuveltjes ontstaan clusters van buurtende en zingende jongvolwassenen. De geur van tabak, alcohol en ook wiet vult de lucht. Een vuilnisbak in het park getuigt van de grote hoeveelheid alcohol die mensen meenemen. Zowel op de deksel als op de grond liggen lege flesjes en blikjes, die niet meer in de bak passen. Naast de vuilnisbak ploft een groep van vier mannen twee traytjes Heineken in de sneeuw die ze meteen openscheuren. De sneeuwpret in het park ontwikkelt zich tot een parkfeest die doet denken aan een klein festival.

Rond zes uur ’s avonds arriveren vanuit meerdere kanten politieagenten. Politiechef, Hans Teunissen (64), wurmt zich door de menigte en spreekt verschillende groepen aan met de vordering om te vertrekken. Hij zegt: “Controleren van aantallen is lastig, omdat mensen van alle kanten het park blijven betreden.” Verschillende parkbezoekers geven gehoor aan de politie en pakken hun spullen, maar enkele jongeren gaan in de discussie. “En die andere mensen dan?”, roept een jongen fronsend – wijzend naar andere samenscholingen.
Het park loopt snel leeg als de aanwezige politie van collega’s versterking krijgt.

Politie vordert mensen naar huis te gaan bij Kronenburgerpark Nijmegen                                            Foto door: Wouter van den Berg,

Bekeuringen
Het ontruimen van het park is over het algemeen rustig verlopen. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld, aldus de politie. Jack Broeksteeg, woordvoerder van de gemeente Nijmegen, laat in een reactie weten dat er de komende dagen bekeuringen uitgeschreven gaan worden. “We kunnen niet elke avond blijven waarschuwen. Daarom gaan wij vanaf nu meer in het Kronenburgerpark controleren en bekeuringen uitschrijven. Ik snap dat mensen naar buiten willen in deze coronatijd maar we hebben nog steeds een gezamenlijk belang om het coronavirus onder controle te krijgen. Het is dus niet de bedoeling dat mensen in het park een feestje gaan bouwen. Er waren zeker meer dan zeshonderd man en dat is veel te vol. Je mag officieel met twee man bij elkaar staan en daarvan was geen sprake.”