Elk coronadeel heeft zijn voordeel

Er raast een nieuw pandemie de wereld over: het coronavirus. Het virus heeft ook zo zijn voordelen. Gezonde studenten laten bijvoorbeeld via de hashtag #coronahulp weten dat ze ouderen willen helpen met de boodschappen. De lichtpuntjes in deze donkere tijden mogen meer vermeldt worden, want die zijn er zeker.
Zoals Johan Cruijff altijd zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel.”

Nijmegen Wat een stilte. Het perron waar dagelijks honderden studenten en werknemers staan, is nu helemaal leeg. Niemand wil nog met de trein reizen deze dagen. Niet gek, het advies is om thuis te blijven vanwege het coronavirus. De mensen die nog door de straten dwalen kun je op twee handen tellen. Heel eerlijk; dat is ook wel lekker. Je hoeft je in ieder geval niet meer te irriteren aan dat oude vrouwtje dat voor de zoveelste keer stil staat voor jouw voeten. De enige plek waar je nog wel veel mensen tegenkomt is de supermarkt, specifieker:
het wc-rollenrek.

Solidariteit
“Door de uitbraak van het coronavirus komen mensen erachter waar het écht om gaat. Nu we allemaal thuiszitten en alle tijd van de wereld hebben, wil men iets voor een ander betekenen”, aldus Moniek, oprichter van Club Goud in Nijmegen. Club Goud is een organisatie die ervoor zorgt dat ouderen nog steeds mee kunnen draaien in de maatschappij en zich niet alleen voelen. Zij zijn een speciale actie begonnen waar je lieve en leuke berichtjes kan sturen naar oudere mensen in woonzorglocaties. “We hebben nu ruim 120 brieven/kaarten/tekeningen/gedichten/knutselwerken en ander moois ontvangen”, zegt Moniek, “De leeftijden variëren onwijs: van peuters tot oudere mensen”.
Club Goud is niet de enige die dit soort acties heeft opgezet. Er zijn wel tientallen organisaties die zich inzetten voor de risicodoelgroep van het virus.

“Niet alleen het virus is besmettelijk, ook het menselijk gedrag is besmettelijk”, zegt Rutger Bergman in het meldpunt van MAX. De coronapandemie is ellendig, maar dat is niet het hele verhaal. “Juist in een crisis komt het beste in mensen naar boven.” Dat zou je niet verwachten als je hoort dat veel burgers gaan hamsteren, het gevoel `ikke ikke ikke´ komt waarschijnlijk naar boven als je dat leest. Toch willen mensen iets voor elkaar betekenen; iets doen is beter dan niets doen. Vandaar de actie van Club Goud. Ook kwam een student met de hashtag #coronahulp om te laten weten dat zij klusjes kan doen voor mensen die het zwaarder hebben deze periode.

Waarom komen mensen nu met hulpacties terwijl thuisblijven juist gewenst is? Dat komt omdat deze nieuwe situatie veel van ons aanpassingsvermogen vraagt. Alles wat vorige week nog een vanzelfsprekendheid was – feestjes, naar school/werk gaan – dat is er nu niet meer. “Dat is voor veel mensen waarschijnlijk een beangstigend gevoel. Daarom schiet men in een actieve rol om een beetje controle te kunnen uitoefenen”, zegt psycholoog Thijs Launspach in een uitzending van FunX.

Coronavirus ook goed voor klimaat
Niet alleen de vele initiatieven vallen onder de lichtpuntjes, ook het opkrabbelende klimaat is zeker het benoemen waard.
De meeste mensen blijven thuis, wat nuttig is. Niet alleen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar ook voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Sinds 21 maart rijden er ook minder treinen omdat mensen dus thuis blijven, dat zorgt voor nóg minder stikstofuitstoot.
“De wereldwijde CO2-uitstoot is gedaald met 6 procent”, zegt hoofdredacteur Utilities en Watervisie David van Baarle, in een interview op Petrochem. Niet gek nu (bijna) heel de wereld in quarantaine zit. Het aantal files in Nederland is ook drastisch afgenomen sinds de uitbraak van het virus. Nee, dat heeft niet te maken met de maximumsnelheid die omlaag is gegaan. De bevolking neemt de maatregelen heel serieus en blijft dus vaker thuis. Vorige week woensdag en donderdag stond er 180 en 190 kilometer file. De week ervoor was dat nog 400 en 800 kilometer. “Op vrijdag waren er geen files”, zegt Erwin de Hart van de ANWB in RTL nieuws.
Een droom voor elke automobilist: lekker doorrijden. Voor de automobilist in opleiding valt die droom in duigen, alle rijexamens worden uitgesteld. Dat blijft de komende tijd de fiets pakken, helaas.

Nieuw besef
De situatie waarin wij nu verkeren kan ervoor zorgen dat er een nieuw besef van afhankelijkheid en saamhorigheid groeit. Juist doordat mensen elkaar graag willen helpen in tijden van crisis kan ervoor zorgen dat men erachter komt dat je sterker samen bent, dan dat je alleen bent. Je kunt naar elkaar toe groeien in deze periode. Zoals de Italiaanse premier Conte zei: “Laten we vandaag op afstand blijven, om elkaar morgen nog sterker te ontarmen.”