Een kijkje in de groene wijken Lindenholt en Dukenburg

Door: Merel Verhoeven en Jules Saarloos

Nijmegen – Vanaf het grote Goffertpark, centraal gelegen in Nijmegen, liggen over het Maaswaalkanaal in het zuidwesten Lindenholt en Dukenburg. Tussen de grijze en grauwe huizen in Lindenholt en de hoogbouw, flats en huizen van Dukenburg is het er groen. Overal is wel een stukje groen te vinden en voel je de rust, ondanks dat Nijmegen de op negen na grootste stad van Nederland bent: Nijmegen. 

De rustige wijken, welke erg kindvriendelijk zijn en waar zich veel groen bevindt blijken voor veel mensen aantrekkelijk om er zich te vestigen. Paplu Merkens (68) is gepensioneerd en geniet van de rust in haar wijk. “Ik ben hier naartoe verhuisd voor de mooie omgeving. Ook om de vijver die hier ligt, loop ik graag heen. Hier kom ik tot rust.’ 

Er zijn veel speeltuinen in deze wijken en er is een groot aanbod in sport te vinden, zoals het Johan Cruyff Court waar veel kinderen bezig zijn met allerlei sportactiviteiten. Voor de jeugd, die liever wilt rommelen in de natuur, heb aan de rand in beide wijken een scoutingvereniging. 

Lindenholt en Dukenburg hebben veel voorzieningen, zo heb je kleine winkelcentra in beide buurten. Op een centraal punt ligt het grote winkelcentrum Dukenburg met ernaast de woonboulevard van Nijmegen. Hier vind je ook het trein– en busstation met meerdere busverbindingen waarmee je naar andere delen van Nijmegen en omliggende dorpen kunt reizen.  

Op de Stads- en Wijkmonitor 2020 van de gemeente Nijmegen krijgt Lindenholt het cijfer zeven voor leefbaarheid en ontwikkeling. 

Overdag is Lindenholt een normale buurt, maar ’s avonds is het minder prettig om rond te lopen. Eline Willemens (45) gaat ’s avonds liever niet alleen buiten, omdat ze zich niet veilig voelt. ‘Als het donker wordt dan is het mooie groen juist het probleem van de wijk, dan ga ik niet alleen in het park fietsen.’  

De bewoner Lars Rijcken (18) vertelt: Dukenburg vind ik qua criminaliteit overdag wel meevallen, maar je merkt ‘s avonds dat er wel veel gebeurt, voornamelijk in de buurt van het winkelcentrum. Vaak als er weer iets gebeurd is, was er drugs in het spel.’  

En dat zie je terugkomen in de cijfers. De wijken in Dukenburg scoren wat lager in deze Stads- en Wijkmonitor 2020. De bewoners geven de omgeving ongeveer het cijfer 6,8 voor leefbaarheid en ontwikkeling, maar volgens het dataportaal van politie Nederland zijn in Dukenburg vorig jaar 1.241 geregistreerde misdrijven gepleegd. Voornamelijk diefstal uit of vanaf een motorvoertuig kwam veel voor. Ondanks dat de wijken naast elkaar liggen heeft Lindenholt 742 geregistreerde misdrijven gehad en daarmee een stuk minder dan Dukenburg. 

Toch proberen de bewoners uit beide buurten op allerlei manieren mensen bij elkaar te brengen. Ze hebben beiden hun eigen wijkkrantje. Ook wordt er jaarlijks ‘de dag van Lindenholt‘ en ‘de dag van Dukenburg’ georganiseerd, om de inwoners kennis te laten maken met hetgeen wat er allemaal in de wijk te vinden is. Met muziek, een rommelmarkt en met genoeg vermaak voor de jongsten laten ze jong en oud genieten van hun eigen wijk en worden er elk jaar nieuwe contacten gelegd.

De Vijver in Lindenholt                                                          Het groen in Dukenburg