Brakkenstein: ‘Gewoon een prima wijk’

De wijk Brakkenstein ligt in het zuidelijk deel van Nijmegen. Pak vanaf het Centraal Station lijn 14 en je komt uit in Brakkenstein.

| Props

Kinderfietsjes in de tuin 

In de wijk wonen momenteel 3805 inwoners, waarvan net iets meer dan de helft vrouw is. De buurt is een mix van jong en oud. Meer dan een kwart van de buurtbewoners is ouder dan 65 jaar. Ouderenwoningen met geraniums en gebreide gordijntjes wisselen zich af met rijtjeshuizen waar kinderfietsjes in de tuin staan.

Aan de rand van de wijk bevindt zich een groene verrassing: Park Brakkenstein. Een stuk bos waarvan menig wandelaarshart sneller gaat kloppen. Het park is dé hotspot voor studenten om na hun lessen aan de Radboud Universiteit, dat ernaast ligt, stoom af te blazen. In de zomerweken liggen er zoveel kleedjes dat het lijkt alsof er een lappendeken over het grasveld is neergelegd.

Door de nabijheid van de universiteit zijn er ook een aantal studentenwoningen in Brakkenstein te vinden, die je herkent aan de opgestapelde lege kratjes bier en de vele Swapfietsen voor de deur. De wijk bestaat uit ongeveer 13 procent jongeren.

Wat opvalt is dat het aantal geweld- en seksmisdrijven aanzienlijk lager ligt in Brakkenstein dan het gemiddelde in Nijmegen. Wel wordt er relatief gezien vaker ingebroken.

Buurtbewoner Johan (72) woont al zijn hele leven in Brakkenstein en is ook niet van plan om nog weg te gaan. “Het is gewoon een prima wijk.”