Bottendaal: harmonische wijk met een groen hart

Door: Tijn Marinussen & Wouter van den Berg / 03-02-2021, Nijmegen

De Nijmeegse wijk Bottendaal (Stadsdeel Oost) bevindt zich dicht bij het stadscentrum, bij het bekende Keizer Karelplein. De straten in het noordelijke deel van de wijk laten zich kenmerken door historische woningen en chaotische tuintjes vol oude fietsen. Naast woonhuizen zijn er verschillende horecagelegenheden en andersoortige ondernemingen te vinden. Welke thema’s spelen er in de wijk? Met deze vraag gingen wij op pad.

Jay Lelie (36) zit in de real estate investment en woont in de wijk Bottendaal. Gekleed in sportkleding gooit hij afval in de kliko voor zijn huis. Hij trekt een jas aan en wij lopen met hem mee richting de nabije supermarkt. “De wijk is erg gezellig. Misschien wel gezelliger dan het centrum. Er zijn hier veel kroegen en cafeetjes”, zegt hij met de handen in zijn jaszakken. “Vroeger woonden hier veel kunstenaars en arbeiders. Nu wonen er veel yuppen en studenten, maar dat is een goede mix.” In 2020 woonden er zo’n 4.940 mensen in Bottendaal. De grootste groep daarvan (1.910) heeft een leeftijd tussen de 25 tot 45 jaar. De op één na grootste leeftijdsgroep is die van 15 tot en met 25 jaar (1.265 inwoners), blijkt uit cijfers van het CBS.

Burghardt van Den Berghstraat, Bottendaal               Door: Tijn Marinussen

Lelie vertelt dat de wijk erg kindvriendelijk is: “Zelf verwacht ik binnenkort ook een kindje, dus dat is wel belangrijk.” Wel ziet hij dat junks zich ophouden in de wijk. “De route van de coffeeshop naar het buurthuis loopt door de wijk. Toen ik eens een appartement aan het verbouwen was en grote containers voor de deur had, merkte ik dat sommige junks dingen uit de containers haalden. Daar heb ik niet écht last van, maar ik merkte het wel.”

 Drukte om drugs

Bewoners geven aan zich onveilig te voelen. Dat blijkt uit een brief die wijkbewoners eind vorig jaar aan de gemeente schreven. Drugsgebruikers zouden zich onder andere ophouden in een tunneltje en speeltuin, waar een 10-jarige jongen zich eens prikte aan een gevonden naald. “Opvallend aan Bottendaal is dat er eerst vier coffeeshops waren en er inmiddels drie zijn verdwenen”, meldt wijkagent Hans van Alpen. “De laatste coffeeshop bevindt zich in een zeer smalle straat vlak bij het Thiemepark. Door groot interesse en weinig parkeerruimte zorgt dit voor veel rondrijdende auto’s en dubbelparkeerders. Naar aanleiding van de klachten is er nu in de middag en avond een parkeerwacht ingesteld.”

 Hippe wijk

Een vrijwel geheel in het bruin geklede meneer komt ons even later, ondanks de regen, glimlachend tegemoet gelopen in de Burghardt van den Berghstraat. Samir El Hreish (1946), Palestijn van geboorte, vluchtte op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Het is inmiddels al zo’n 40 jaar geleden dat hij uit Bottendaal vertrok. Hij ging naar Zuid-Limburg voor de liefde. “Ik ben weer teruggekomen naar Nijmegen voor de sociale contacten, want die miste ik in Zuid-Limburg. Je zit daar bijna in Duitsland en België, maar daar heb ik niks te zoeken. Bovendien is Nijmegen veel beter te bereiken. Binnen een uurtje ben je met de trein in Utrecht!”

Samir El Hreish – Foto door: Tijn Marinussen

Meneer El Hreish voelt zich nog altijd thuis in Nijmegen. “Nijmegen is een rustige stad en erg gezellig! Er is weinig grote criminaliteit.” Volgens wijkagent Van Alphen golft de criminaliteit mee met de rest van de gemeente. “In de loop der jaren is de gemeente meer open gaan staan voor klachten en wordt er meer ingezet op leefbaarheid.”
Meneer El Hreish kijkt even om zich heen: “En er is niks veranderd aan de gebouwen in de Burghardt van de Berghstraat! Vroeger woonden er veel gastarbeiders die deze huizen kochten voor een prikkie. Nu is Bottendaal een dure, hippe en gewilde wijk geworden. De oude zeepfabriek is gesloopt voor nieuwbouw en je moet overal betalen om te parkeren. Ook de bewoners moeten dat.”
Bewoners uit verschillende stadsdelen hebben bezwaar tegen betaald parkeren, meldde Omroep Gelderland in november 2020. In sommige wijken zou er genoeg parkeerruimte zijn, dus betaald parkeren is daar niet nodig om de druk te doen afnemen.

“Bottendaal is een gemengde wijk, maar erg harmonisch”, vertelt meneer El Hreish enthousiast. De wijk bestaat voor 21,8% uit migranten, blijkt uit gegevens van Allecijfers.nl.

Paal en ‘perk’ stellen

Terwijl we ons later in de middag buigen over een bordje dat staat in een perkje tussen de stoep en de straat, gaat boven ons een raam open en een man met ronde brilglazen en achterovergekamde, witte haren spreekt ons aan. “Mooi he, jongens?” Wij vragen hem wat voor een soort perkje het is. “Die geschilderde, gele bloem op die stoeptegel geeft aan dat de gemeente het erkend als privé-eigendom van de bewoners. De bewoners houden deze perkjes zelf bij. De gemeente neemt goede initiatieven voor het groen, hoor.” Eind vorige eeuw zijn veel rangeersporen verdwenen uit de Spoorkuil. Sindsdien is het voormalige rangeerterrein vergroend en toegankelijk voor bewoners.

 

De grootste partij in de Nijmeegse gemeenteraad is GroenLinks met 28,2% van de zetels. De tweede partij is D66 met 15,4%. Ook bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 waren deze twee partijen met respectievelijk 20,1% en 19,5% de grootste in Nijmegen. Onder de Bottendalers wordt er meer op GroenLinks gestemd dan in welke Nijmeegse wijk dan ook. Dat meldde NOS.

Anne Polhout bij zijn woning / Door: Tijn Marinussen

Gele bloem op stoeptegel / Foto door: Wouter van den Berg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Wacht even! Ik kom naar beneden!” Een minuut later gaat de blauwe voordeur in het portiekje open en de man, Anne Polhout geheten, vervolgt zijn verhaal. “Verderop is er ook een plantsoentje gemaakt voor de wijk. Zelf heb ik meegeholpen aan het oprichten van de moestuintjes nabij het spoor. Daarbij liggen ook een hondenuitlaatplaats en een Cruyff Court. Allemaal gestimuleerd door de gemeente! Er is hier ook een buurthuis waar normaal gesproken veel activiteiten plaatsvinden. Door corona is dat helaas wel moeilijk. Vroeger waren er in de wijk ook ontzettend veel kleine bedrijfjes, maar daar is maar weinig van over.”

Moestuin aan de Spoorkuil / Foto door: Wouter van den Berg

Rode kat in deuropening / Foto door: Tijn Marinussen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De imposante gepensioneerde overhandigt ons het wijkblad ‘De Zeeheld’. “Kan je nog wat meer informatie uit halen. Is voor jullie!” Naast het wijkblad hebben de Bottendalers ook een eigen site: bottendaal.nl. Bovendien bestaan er verschillende facebookgroepen waarin de bewoners dingen met elkaar delen. Deze dingen variëren van hulpvragen omtrent vermiste katten tot aankondigingen van festiviteiten.

Wij vragen dhr. Polhout over de samenstelling van de wijk. “Er wonen hier veel verschillende soorten mensen qua afkomst en scholing, maar het is allemaal goed geproportioneerd. Zelf heb ik twee Marokkaanse buren en daar heb ik goed contact mee. Verhoudingsgewijs zijn er iets meer studenten, maar daar hebben we geen last van. Iedereen gaat goed met elkaar om.”