Ziek veel geld verdienen

Een zwarte BMW parkeert recht voor de deur. Vanuit een met leer beklede stoel stapt een lange jongen uit, die de deur van zijn bolide nonchalant dichtslaat. Op diezelfde achteloze manier loopt hij naar de voordeur en maakt zijn entree. Hij legt zijn jas, waar menig dierenbeschermer een pot verf overheen zou mikken, over een stoel. Het is opmerkelijk hoe aanwezig hij is zonder iets te zeggen.

Hij drinkt graag cappuccino. Terwijl de stoom van de melkschuimer zowat het plafond raakt, vraag ik hem naar zijn ervaringen afgelopen half jaar als student in Amerika.

 

Hoe kwam je er eigenlijk bij om in het buitenland te gaan studeren?

Ik zat bij de rapportuitreiking van de IVA en daar hoorde ik iedereen vertellen wat voor HBO ze gingen doen en ik had me ook weer ingeschreven voor een HBO, maar ik had geen idee wat het nou eigenlijk was. Toen hoorde ik mensen vertellen ik ga naar Amerika en ik dacht: nou dat lijkt me ook wel leuk ik ga lekker naar Amerika.

 

Daar denk je dan wel vrij makkelijk over…

Ja weet je, ik kan wel een HBO gaan doen, maar een jaar in Amerika staat wel beter op je cv en je kan dan tenminste nog een beetje reizen en nieuwe mensen ontmoeten.

 

Hoe stonden je ouders erin?

Die zeiden moet je doen!

 

Hoelang ga je er studeren?

Een jaar. Ik ben er nu een half jaar, deze kerst ben ik terug naar Nederland gekomen voor vrienden en familie.

 

Hoe is het leven daar?

Wel goed.

 

Hij leunt naar achter op de stoel en strijkt zijn grijze trui recht. Een korte, bijna onzichtbare frons volgt. Hij tikt zachtjes met zijn vingers op tafel en glimlacht beleefd.

Hij studeert in Midland, Michigan aan de Nordwick University. Deze school had een samenwerking met zijn oude school. Vandaar dat doorstromen makkelijk te regelen was.

 

Kan je je dag beschrijven op campus?

Om 8.30 staat de wekker en om kwart over 9 kom ik eruit. Eerst even tot mezelf komen in de ochtend, das belangrijk. Dan ga ik me douchen en aankleden. Dan moet ik om half 10 in de les zijn. Dan heb ik les tot 10 voor 11 en daarna heb ik weer les tot 2 uur. Verder rust ik dan een beetje uit met medestudenten.

 

Bedoel je daarmee feestjes?

De feesten vallen vies tegen. Amerikanen zijn saai, die snappen niet het idee van feesten.

 

Heb je daar veel vrienden?

Ik ben daar met 14 contacten van mijn oude school maar die kende ik allemaal niet. Het Is wel gezellig.

 

Wat kan je eigenlijk met je diploma?

Ziek veel geld verdienen. Een master doorstuderen of een baan vinden. International business is de opleiding die ik doe. Met andere woorden internationaal zakendoen, ik kan door een bedrijf worden ingezet om naar een ander bedrijf te gaan in een ander land om daar te kijken of het een gezond bedrijf is en of dat er een fusie mogelijk is. Dat soort zaken. Bedrijven waarderen, kijken waar de foutjes zitten. Kijken wat er goed en slecht gaat in een bedrijf. Hoe je dat kan verbeteren.

 

Beveel je die studie anderen aan?

Jawel.

 

Blauwe ogen schieten steeds vaker richting een stalen Rolex. Er ontsnapt een zachte zucht uit zijn mond. Zijn mond krult naar beneden na zijn laatste slok cappuccino.

 

Wat zijn volgens jou de voordelen van een buitenlandse studie?

Het is goed voor je Engels, da’s altijd makkelijk. Je leert goed netwerken, mensen kennen over de hele wereld. Als ik in Nederland was gebleven was de kans heel klein dat ik chinezen had ontmoet en die vroegen: Yo kom eens een keer in China kijken. Hoe dat daar gaat.

 

En de nadelen?

Je bent ver van vrienden en familie. Ver van huis. Je zit daar altijd met dezelfde mensen.

 

Zou je daar willen blijven?

Nee.

 

Wat leer je van leven op jezelf?

Ik leefde al op mezelf, in Zeist. In het buitenland is het wel anders. Als ik in Zeist zat en ik had geen zin om te koken, reed in naar Dordrecht en maakte m’n ma wat voor me, maar nu is huis wel heel ver.

 

Is het eenzaam?

Hangt ervan af, het is zo eenzaam dat je het zelf maakt. Als ik wil kan ik wel elke dag bij andere mensen in de woonkamer gaan zitten, om maar gezelschap te hebben. Maarja op een gegeven moment ben je dat ook wel zat.

 

Zijn rechterduim speelt met de autosleutel. Zijn ogen turen van links naar rechts en weer terug, terwijl de zool van zijn Louis Vuitton sneaker zachtjes, ritmisch op de vloer tikt.

 

En tot slotte, hoe zie jij je toekomst voor je?

Een jaar reizen. Cursus mindfullness, kijken of er toch meer is dan de kapitalistische wereld waar wij vandaag de dag in leven.

(Een sarcastische knipoog volgt)

Beetje plekken bezoeken, langs m’n nieuwe international friends, en daarna een master doen. Om vervolgens facking rijk te worden.