‘’Ik zie mezelf voor elke motherfucking Youtube-video’’

De 17-jarige Achterhoeker Bart Sollman had een vaste bijrol in de serie Brugklas op NPO 3 en doet ook commercials. Verder is hij een busy bee met een vet druk sociaal leven. Een rolletje in Rundfunk zou hij wel zien zitten, maar zijn ultieme droom zou toch wel presentator bij BNN of PowNews zijn.

(Door Luca de Louw)

‘‘Wil jij mijn koekje?’’ zegt Brugklas-acteur Bart Sollman tegen mij, wanneer we in Grandcafé de Bank tegen een uur of 3 neerploffen en een koffie en colaatje nemen. De Bank is een plek waar hij graag komt om lekker wat te eten of drinken. Het grandcafé bevat nog allemaal gave oude elementen zoals grote kluisdeuren die de ingang tot de wc vormen, omdat dit van vroeger uit de oude bank van Doetinchem was. Bart is op dieet voor een modellenklus die hij binnenkort gaat doen en moet hiervoor een hashtag fitboy worden. Zo is hij de laatste tijd bijvoorbeeld tot 2,5 uur per dag in de sportschool te vinden. ‘’Ik eet veel proteïne, weinig suikers, weinig verzadigde vetten; kortom eigenlijk gewoon zo gezond mogelijk en zoveel mogelijk brandstoffen, zodat je lichaam die kan omzetten in spieren.” Ook is hij pastafarianistisch. Huh? Eet je dan alleen maar vegetarische pasta’s ofzo? Nee joh, dit is een soort geloof waarbij je niet gelooft in een god, maar in het vliegende spaghetti monster. ‘’Iemand heeft gewoon bedacht dat als je in het bestaan van God kunt geloven     – wat niet te bewijzen is -, dan kun je in principe in alles geloven.’’

Improviseren tot je erbij neer valt
‘’Lekker op tv, lekker in de aandacht, daar houd ik van.” Op dit moment is Bart bijvoorbeeld te zien in de nieuwe commercial van de Media Markt: ‘De Beste Stage Ooit’. ‘’Ik zie mezelf voor elke motherfucking Youtube-video.” De eerste keer dat hij zichzelf terugzag op tv vond hij ‘beschamend’ door zijn Achterhoeks accent. Om dit te corrigeren heeft hij logopedie gevolgd. ‘’Nu ben ik trots en vind ik het leuk wat ik doe’’. Hij vindt het belangrijk te weten dat hij ergens hard voor heeft gewerkt, ‘’maar ik kan er ook echt van genieten en respect voor hebben als anderen met hard werken hun doelen bereiken”.

In de serie Brugklas speelde hij Rogier. ‘’Niet dat mijn baardgroei nou zo immens is, maar ik moest altijd geschoren naar de set komen.” Brugklas is een scripted-reality serie, dat wil zeggen dat het script niet letterlijk voorgekauwd wordt, maar alleen een verhaallijn bevat. ‘’Ik las mijn script maximaal drie keer door zodat ik het verhaal wist, maar écht voorbereiden was lastig. Je bent afhankelijk van je tegenspeler(s), omdat je moet improviseren.’’ Met een vast script zou hij ook uit de voeten kunnen ‘’dan zou ik in mijn doen en laten toch nog wel eigen dingen kunnen verwerken’’, maar hij vond de vrijheid van scripted-reality wel fijn. In januari komt seizoen 5 van de serie Brugklas op televisie, hier zit Bart ook nog een aantal afleveringen in voordat hij zijn uittrede maakt, omdat hij niet meer de ‘brugklas-looks’ heeft. ‘’Ik vind het jammer dat ik moet stoppen, maar ik heb er hele toffe vrienden aan overgehouden.”

Get the Lennon-look
Een van die vrienden is Bickel Krabbé (Semme in de serie en zoon van bn’er Martijn Krabbé) met wie hij een jaar geleden samen zijn haar liet groeien. ‘’Grappig, want we kwamen erachter dat onze haren op een hele andere manier groeiden.” Hij kon toen zelfs een heuse manbun maken. ‘’Met carnaval ging ik toen verkleed als John Lennon, inclusief rond brilletje en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club-achtig jasje.” Hij laat hiervan een foto zien ‘’ik leek toen best veel op hem.” Hij is dan ook gek van The Beatles en luistert bijvoorbeeld ook graag naar Prince. ‘’Oude muziek vind ik tof’’, ‘’maar laatst ben ik bijvoorbeeld ook nog naar een concert van Bastille geweest.’’ Nederlandse ‘literaire’ muziek zoals De Jeugd van Tegenwoordig of Lucky Fonz III zijn ook helemaal zijn ding. ‘’Oh ik heb een meisje en ze doet het graag met mij…’’ zingt hij. ‘’Toevallig heb ik vanochtend kaarten besteld voor de voorstelling ‘Whatskeburt?!’ van ‘De Jeugd’. Theater is té theatraal voor mij, maar ik vind het wel leuk om er naartoe te gaan’’. Dit is de reden waarom de Toneelschool niets voor hem is. ‘’Theater is breed spelen, film is realistischer én je hebt het voordeel dat je het oneindig overnieuw kan doen.”

Debuut in Amerikaanse film ‘Dunkirk’ met Harry Styles
‘’Ik kijk liever een goede Nederlandse film/serie dan een Amerikaanse.” Op acteergebied zijn Daan Schuurmans en Raymond Thiry (Luther in Penoza) twee grote inspiraties voor hem. Op het Telivizier-Ring gala, waar hij samen met de cast van Brugklas was – omdat ze waren genomineerd voor de Gouden Stuiver- heeft hij even een biertje met Raymond gedronken. Grolsch is zijn favo biertje, maar ook speciaalbiertjes zoals ‘Vedett’ gaan er wel in. Qua Nederlandse series lijkt een politieserie of Rundfunk hem wel tof om in te spelen. ‘’Iets met geschiedenis, een cowboy- of ridderfilm zou ik ook wel heel graag willen doen.”

Toch maakt hij in juli 2017 zijn debuut als edelfigurant in Amerikaanse film ‘Dunkirk’, die een tijdje geleden werd opgenomen in Urk. Op de set sprak hij met Harry Styles (Tommy in Dunkirk en zanger One Direction). ‘’We hadden echt een goede klik. Hij lijkt eigenlijk wel een beetje op mij,  ook grapjes maken en kattenkwaad uithalen. Ik hou ook van lachen, ouwehoeren en niet te serieus zijn. Harry was ontzettend geïnteresseerd in wat ik deed en deelde ook eigen ervaringen. Ik kon wel dingen over One-Direction gaan vragen, maar die hoort hij al drieduizend keer per dag en dan ga ik ‘fan-girlen’, dat wil ik niet.”

De journalistiek in
Na het behalen van zijn eindexamen gaat hij voor de studie journalistiek. ‘’Mijn ultieme droom is presentator worden.” Hij is gevraagd om auditie te doen voor de BNN-academy, maar ‘’Ik heb ook echt de POW-News-mentaliteit: ik neem geen blad voor mijn mond.”