“Zelf geef ik vrij weinig om de politiek”

Femke Ronnes

Femke Ronnes is een vrolijke sympathieke moeder en ook de vrouw van Tweede Kamerlid Erik Ronnes (CDA). Zij vertelt hoe het is om zo dicht bij een politicus te staan en wat haar eigen ervaringen hier in zijn.

Erik en Femke hebben elkaar ontmoet in 1995 dankzij hun gedeelde hobby: volleybal. Hij ging regelmatig met zijn vrienden naar wedstrijden kijken en zo ging hij ook een keertje in Vught kijken. “Daar speelde ik op dat moment tegen een ander team. Daarna ging ik met ploeggenoten nog naar de kantine, waar ik Erik ontmoette. Op dat moment had ik natuurlijk nooit verwacht dat hij nu in de Tweede Kamer zou zitten.”

U heeft uw man zien veranderen van manager bij Xerox naar Tweede Kamerlid, hoe heeft dit zich ontwikkeld?
“Dit is heel geleidelijk gegaan. Enkele jaren nadat ik hem ontmoette zat hij al in de gemeenteraad, dus ik had snel door dat hij druk was met de politiek. In 2010 kreeg hij de vraag of hij wethouder wilde worden in Boxmeer. Dit was toch wel een omslagpunt waar hij even over na moest denken. Hiervoor zou hij wel zijn baan bij Xerox moeten opzeggen en het was geen vaste baan. We hebben om veel informatie gevraagd, maar heel zeker ben je nooit. Bij de verkiezingen van 2012 kreeg hij de vraag vanuit het CDA of hij op de kandidatenlijst wou staan, maar hij stond daar eigenlijk op een niet-verkiesbare plek. Toch is hij gestegen in de lijst, omdat een Brabander die hoger stond burgemeester werd van Helmond. Ze haalden uiteindelijk 1 zetel te weinig. In 2015 ging een Tweede Kamerlid weg en kwam er plaats voor Erik.”

De familie Ronnes heeft geen seconde overwogen om in Den Haag te gaan wonen. Het is een te groot verschil vergeleken met Boxmeer, vindt de familie. Wel wordt er nu een appartement gebouwd, waar Erik later in kan verblijven. “Het appartement zou eigenlijk nu af moeten zijn, maar ze zijn er nog maar net aan begonnen. Op het moment huurt hij nog een kamer, hij is in Den Haag van dinsdagochtend tot en met donderdagavond. De rest van de dagen is hij op pad.”

Zelf geeft Femke niet zo heel veel om de politiek. “Ik heb het er wel eens over met Erik, omdat het hem boeit en hij het ergens kwijt wil. De afgelopen jaren is mijn interesse in de politiek ook wel gegroeid door zijn functies, maar ik ben zelf niet actief. Ik ben zelden bij acties actief en probeer hier in huis alles draaiende te houden. Wel ben ik naar Prinsjesdag geweest, maar verder houd ik mij redelijk op de achtergrond.”

De politiek krijgt veel kritiek over zich heen. Krijg je wel eens nare reacties van mensen over het parlement?
“Natuurlijk krijg je inderdaad via social media wel eens ongewenste reacties, maar hier kijken wij niet echt naar om. De mensen die dichter bij ons staan zijn eigenlijk alleen maar positief. Ook op verjaardagsfeestjes en op straat stellen mensen wel eens vragen aan hem. Hij vindt het fijn dat mensen dat doen, zodat hij ook meer bij de burger blijft staan.”

Als Erik van huis is, dan zit Femke niet alleen. Ze vertelt dat ze twee kinderen hebben: Niels (11) en Meike (7). “Ze zijn zeker trots op hun vader, maar ze interesseren zich niet in de politiek, alhoewel Niels er soms toch wel vragen over stelt.”

Wat zou je er van vinden als zij ook de politiek in gaan?
“Nou ja, dat mogen ze van mij. Zij moeten doen waar zij gelukkig van worden. Ik merk alleen wel dat Niels het soms moeilijk vindt dat zijn vader zo vaak weg is, dus hem zie ik niet zo snel dezelfde kant op gaan. Nu de Tweede Kamerverkiezingen er aan komen, gaat Erik steeds vaker weg. Toch probeert hij vaak bij zijn kinderen te zijn.”

De familie Ronnes is christelijk. Femke zegt dat ze met het hele gezin ongeveer één keer per maand samen naar de kerk gaan. Ook is Femke vrijwilliger bij het parochie Onze Lieve Vrouwen. “Meike vindt het leuk, vooral omdat er ook een kinderkerk is. Niels begint te puberen, dus hij gaat wat minder enthousiast mee. Hij gaat dan ook niet altijd. Ik wil de kinderen ook niet meegeven om naar de kerk te gaan, maar vooral om naar mensen om te kijken en voor ze te zorgen.”

U bent juffrouw geweest en daarna gestopt om vervolgens uw bedrijf Femke Ontmoet op te richten, hoe bent u op deze beslissing gekomen?
“Er kwam een moment dat het me zwaar viel als juffrouw, dus ik ben er toen een jaar mee gestopt. Uiteindelijk ben ik weer begonnen met lesgeven, maar kwam erachter dat mijn hart er niet lag. Ik wou graag mijn hobby fotografie gaan oppakken, maar niet alleen gaan fotograferen. Het interviewen erbij nemen leek mij heel leuk, dus ben ik eigenlijk gewoon begonnen zonder enige journalistieke ervaring. Op het moment helpt een coach mij met het bedrijf opstarten en begint mijn hobby zich steeds meer tot mijn professie te voren.”

 

Geschreven door: Simone Swinkels