Yasin Makineli (OPPOSITIE): ‘Diversiteit moet breed gedragen worden, want zo ziet Nederland eruit’

Yasin Makineli is 21 jaar en woonachtig in Veenendaal. Gemeenteraadslid en fractievoorzitter van DENK Veenendaal, voorzitter van OPPOSITIE (en al vijf jaar actief lid) en rechterhand van Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk. Een druk politiek bestaan dus. Hij studeert bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en zit in zijn eerste jaar. Een gesprek over OPPOSITIE, het conflict binnen DENK en actuele politieke kwesties.

Door Lars Meiresonne

Je hebt nu al een behoorlijk groot takenpakket binnen DENK en OPPOSITIE. Bel ik nu met de ‘kroonprins’ van DENK?

“Dankjewel voor het compliment. Ik ben blij met wat ik allemaal kan doen. Voor nu heb ik nog geen landelijke ambitie, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik bekijk het met de dag.”

Hoe reageerde je omgeving op je vroege politieke stap?

“Ik kreeg heel veel steun, vanwege de maatschappelijke betrokkenheid die ik toonde. Tuurlijk was er ook kritiek omdat ik te jong zou zijn. Ik werd gemeenteraadslid en ontwikkelde mij verder in de politiek. Mijn omgeving steunde mij daarin. In de politiek is motivatie ook erg belangrijk. Als je niet goed in je vel zit, kan je ook niet iets voor anderen regelen. Gelukkig ben ik enorm gemotiveerd.”

Wat is de verhouding tussen DENK en OPPOSITIE?

“OPPOSITIE is onafhankelijk van DENK, dus DENK heeft geen invloed op onze standpunten. We leggen alleen verantwoording af aan onze eigen leden. Maar we hebben veel invloed binnen DENK. We leveren veel input aan en dat wordt ook echt opgepakt. OPPOSITIE praat regelmatig met het partijbestuur van DENK en is betrokken bij de totstandkoming van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. We zijn dus enorm betrokken en krijgen alle ruimte om de jongeren binnen DENK te vertegenwoordigen.”

OPPOSITIE is voor een stemrecht verlaging naar 16 jaar. Waarom?

“Heel veel jongeren zullen zeggen dat ze politiek totaal niet interessant vinden. Maar toch, als je 18 wordt en stemrecht krijgt, dan ga je er toch wel in verdiepen of er in ieder geval iets over lezen. Jongeren van nu zijn ontzettend slim. Laatst sprak ik een jongen van 15 jaar waarvan ik dacht: ‘Die kan zo de raad in.’ Hij had op vroege leeftijd al zo ontzettend veel politieke kennis. Ik snap dat sommige mensen denken dat 16 jaar te jong is, en dat ze dan te weinig ervaring hebben. Maar ja, er zijn ook veel mensen die nog op de PVV stemmen. Volwassen mensen die stemmen op basis van één A4’tje hebben het ook nog steeds niet begrepen. Dus leeftijd zegt niet zo veel. Overigens staat het mensen natuurlijk vrij om op de PVV te stemmen.”

DENK heeft zich regelmatig kritisch geuit op de traditionele Nederlandse media. Wat moet er veranderen aan de media zodat ze wel goed functioneert?

“Het contact met de media en DENK is al twee jaar wel prima. In de beginfase, toen we nieuw waren, was de media verrast omdat er een nieuw geluid kwam, wat tot dan toe nog niet verkondigd werd. Dat ging gewoon apart, het was wennen aan elkaar. Je ziet het ook bij Forum gebeuren. In Nederland is er een gevestigde orde. Als er nieuwe partijen zoals DENK en Forum komen, valt dat op. Ik heb in ieder geval in Veenendaal nooit een aanvaring gehad met de media.”

Het komt er dus eigenlijk op neer dat de media – in een volgens jullie slechte – reflex schieten bij de komst van nieuwe partijen?

“Ja. We hadden ook een nieuwe stijl toentertijd. We maakten filmpjes en die posten we op onze socials. Iedereen sprak er toen schande van, maar die stijl is nu helemaal ingeburgerd in de Nederlandse politiek. We zien dat andere partijen dit hebben overgenomen.”

Is het bereik via sociale media de grootste reden geweest dat DENK drie zetels veroverd heeft?

“Het is zeker ontzettend effectief geweest. De manier waarop wij social media gebruikten heeft heel veel effect gehad. Het werk van de DENK-Kamerleden vond ik overigens ook ijzersterk. Geert Wilders staat al 14 jaar te schreeuwen en nu staat er eindelijk iemand tegenover hem, die daadwerkelijk iets terug zegt. Dat posten we dan op Facebook en Twitter zodat mensen het kunnen zien. Want wees eerlijk: de meeste mensen kijken niet live mee op internet naar debatten.”

Ben je niet bang, door jullie stevige reactie op de PVV, dat jullie ook uitgemaakt kunnen worden voor ‘schreeuwers’?

“Je hebt een punt. Onze stijl van debat is op een andere toon. Alleen we zijn constructief en liggen niet constant overhoop met andere partijen. Wij willen ons op inhoud bewijzen, en dat doen we op een respectvolle manier. In Den Haag worden er stevige debatten gevoerd, soms te hard. Een partij zoals de PVV die gevaarlijke ideeën heeft; daar moet je een stevig geluid tegenover zetten.”

OPPOSITIE is voor diversiteitsquota in de top van het bedrijfsleven en de overheid. Waarom?

“Ik vind diversiteit kracht. We zijn trots op onze multiculturele samenleving. Het kan niet zo zijn dat er op die plekken geen diversiteit is; dat past niet in het plaatje. Het is geweldig om verschillende mensen bijvoorbeeld qua geloof en nationaliteit met elkaar op te zien trekken. Diversiteit moet breed gedragen worden, want dit is hoe Nederland eruit ziet.”

Sommige mensen zijn het met je oneens. Zij vinden diversiteit goed, maar diversiteit als principe mag niet prevaleren boven kwaliteit. Kun je je daarin vinden?

“Ik snap de redenering, maar die gaat niet altijd op. Er zijn veel gevallen van discriminatie. DENK is niet de enige die dit zegt, ook veel andere partijen zien het gebeuren. Iemand met een goed cv, toevallig met een Turkse achternaam wordt afgewezen en iemand anders met een minder cv, maar met een Nederlandse naam, wordt aangenomen. Kijk, als iemand het beste cv heeft moet je die natuurlijk aannemen. Maar als je als bedrijf diversiteit serieus neemt, dan zoek je bewust naar mensen met een diverse achtergrond.”

DENK is voornamelijk in de grote steden populair, in de provincie een stuk minder. Zijn jullie een echte stadspartij?

“Wij zijn een nieuwe partij en daar heeft het voornamelijk mee te maken. We hebben in 14 gemeenteraden meegedaan. Veenendaal is ook niet een grote stad zoals bijvoorbeeld Utrecht, maar toch hebben we daar één raadszetel binnengehaald. Veenendaal zit middenin de ‘biblebelt’, de helft van de zetels worden bezet door christelijke partijen. Over twee jaar willen we bij de gemeenteraadsverkiezingen in dertig gemeenten meedoen. Zo gaan we groter worden.

Maar laten we wel zijn: in Amsterdam haalt DENK meer zetels dan in Limburg. Elke partij heeft nou eenmaal zijn kiezers gebied. Het CDA is bijvoorbeeld in kleinere dorpen weer heel sterk. Maar dat neemt niet weg dat onze ambitie is om ook in de kleine steden en dorpen ons DENK-geluid door te laten klinken.”

De machtsstrijd tussen Öztürk en Kuzu/Azarkan. Wat is jouw lezing?

“Ik snap dat je hier vragen over hebt, maar ik ga het wel beantwoorden op een manier die ervoor zorgt dat wij toekomstgericht verder kunnen gaan. Er is veel gebeurd de afgelopen twee maanden. Ikzelf heb in die tijd enorm mijn best gedaan om  het intern op te lossen en gelukkig is het uiteindelijk gelukt om het op te lossen. De mensen die op ons hebben gestemd zitten niet te wachten op interne ruzies. Het is gebeurd, en we hebben er allemaal een les uit getrokken.”

Hoe is het conflict dan uiteindelijk opgelost? Een goede kop koffie en elkaar eens rustig spreken?

“Ja, er zijn gesprekken geweest. Het doel van de gesprekken is om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Het was Ramadan, dus een kop koffie kon niet natuurlijk (lacht).”

Heeft iemand nog zijn excuses aangeboden?

“Ik weet niet hoe die gesprekken zijn gegaan, en eerlijk gezegd interesseert het mij ook niet zo veel. Wat mij betreft gaan we gewoon verder. Ik wil het in ieder geval niet meer meemaken in de partij en zal er alles aandoen om nog zo’n conflict te voorkomen.”

Jullie social media accounts kozen overduidelijk partij in dit conflict, namelijk die van Kuzu en Azarkan. Is daar ook nog op gereflecteerd?

“Er zijn veel dingen gebeurd die raar konden overkomen naar de mensen, wat begrijpelijk is. Alle Kamerleden van DENK betreuren hoe het allemaal gelopen is. Het onderwerp wat jij nu aansnijdt; daar is vast en zeker op gereflecteerd. Allemaal met het doel: ‘dit nooit meer’.” 

Hoe kijkt OPPOSITIE aan tegen de coronacrisis?

“Het is een moeilijke, verschrikkelijke tijd. Komende tijd staat echt in het teken van opbouwen en vooruit gaan. Economisch gaat het gevolgen hebben. Het is de taak van de regering om ervoor te zorgen dat mensen zo min mogelijk zullen lijden. Er moet volle focus zijn op het ondersteunen van de mensen.”

Voor wie ga je als partijleider tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen? Kuzu of Azarkan?

“Heel eerlijk: ik heb beiden heren erg hoog zitten. Ik denk überhaupt niet dat ze alle twee kandidaat lijsttrekker worden. Maar dat maakt niet uit want beiden zijn getalenteerde en ervaren kamerleden. Wie het ook mogen zijn: OPPOSITIE steunt diegene.”

Hoeveel zetels denk je dat DENK gaat halen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021?

“Ik hoop dat we drie zetels kunnen behouden, en het zou mooi zijn als we vijf of zes zetels halen.”