Grijze Wolluk

Industriezone ‘Haven’. Zomaar een stukje Waalwijk – Wolluk in de volksmond – waar mensen voornamelijk aan het werk zijn. De schoorstenen van de fabrieken roken, de mouwen worden opgestroopt en vrachtwagens rijden op en af.

Foto: Maarten D’Haese

 

Langs de sloten met chocoladekleurig water wordt afval geprikt, wat ook wel nodig is gezien de hoeveelheid lege blikken bier die her en der liggen. De man die deze rotzooi in een grote plastic zak deponeert, vertelt dat hij vermoedt dat er gedeald wordt in de nabijheid van de bedrijven. ‘Maar dat heb ik zelf niet gezien’, voegt hij er snel aan toe, ‘want dat gebeurt natuurlijk stiekem.’

Het is een omgeving die wordt gekenmerkt door grauwe, hoekige gebouwen met golfplaten. Tot de verbeelding spreken doet het dus niet. Hier en daar probeert een bedrijf de boel nog op te leuken door bijvoorbeeld een reusachtig beeld van een koe voor de ingang te zetten, maar dat maakt het er allemaal bepaald niet beter op. De duidelijk van Jonker Petfood afkomstige geur van kattenvoer dringt ondertussen je neus binnen, terwijl de uitlaatgassen van de nabijgelegen A59 zich een weg banen door je longen. Van een milieuzone hebben ze hier duidelijk nog nooit gehoord.

De voorgaande bedenkingen ten spijt is het wel een omgeving die in volle ontwikkeling is. Zo wordt er door de gemeente Waalwijk liefst zeven en een half miljoen euro geïnvesteerd in een gloednieuw distributiecentrum waar onder andere online winkel Bol.com en aanbieder van industrieel vastgoed Prologis zich zullen vestigen. Hoewel dus zijn minder mooie kanten in het oog springen, is dit functionele gebied zeker uitnodigend te noemen voor (nieuwe) bedrijven. Het lijkt zodoende verstandig verder te investeren waardoor de aanwezige potentie van deze zone ten volle benut kan worden.