Woensel being Woensel

Woensel is nooit een onomstreden stadsdeel geweest, dat is evident. Het programma ‘Probleemwijken’ van SBS6 wijdde er in 2005 een aflevering aan en Ismail Ilgun besprak Woensel in zijn programma ‘Achter Buurten’, van het AD.

De woensdagochtend oogt rustig en kalm. Zelfs in het hart van het winkelcentrum loopt slechts een handjevol mensen de winkels in en uit. Problemen met hangjongeren kent in deze buurt kennelijk niet aan de lopende band. In het kader van veiligheid kan het echter nog wel wat beter, vindt ook wijkverpleegkundige Karen Wagemans. “Voor mijn jongere collega’s zijn grote groepen jongeren in de avond gewoon bedreigend. De wijk heeft nog altijd te maken met vernielingen, dus wat mij betreft mag de gemeente daar wel wat meer controle over nemen.”

“Toen ik vroeger naar de jumbo ging hier om de hoek,” vertelt buurtbewoner Emma Clarijs ons, “zaten er ook altijd jongeren op de bankjes voor de ingang. Te hangen, soms te drinken. Ze zorgden voor overlast.” Dat de criminaliteitscijfers de afgelopen jaren volgens de buurtmonitor zijn afgenomen in Eindhoven, lijkt nog wel door te schemeren in de reactie van Emma: “Althans, vroeger was dat vooral zo,” voegt ze aan haar verhaal toe.

“Aan veiligheid wordt inderdaad meer gewerkt,” licht bewoner Karel Stevens toe. “Er wordt meer gepatrouilleerd. Volgens mij zijn sommige winkels in het winkelcentrum ook een stuk beter beveiligd.” Ook is Karel erg te spreken over de parkeergelegenheid en belichting van het winkelcentrum, dat ging volgens hem altijd prima. Zijn vrouw Paulin Rooijmans begrijpt de eerder genoemde problemen met veiligheid. “Het is ook dat men ’s avonds een stuk meer alleen is in het centrum dan overdag. Als je alleen een groep jongeren tegenkomt kan ik me voorstellen dat je je dan onveilig voelt.’ Zo is er verhaal gehaald in het winkelcentrum bij Woensel-West op de woensdag. In ieder geval allitereert het allemaal fantastisch.