Robbemond-effect; Willem II sloopt PSV met 5-0

Grootste nederlaag PSV sinds 1964

De tweede zaterdagavondwedstrijd van speelronde 27 staat op het programma: de Brabantse derby Willem II – PSV. De koploper uit Eindhoven heeft de statistieken in het voordeel; PSV verloor de afgelopen tien jaar niet van de ploeg uit Tilburg. Na het ontslag van trainer Erwin van de Looi staat Reinier Robbemond aan zijn debuutavond als hoofdtrainer van Willem II. PSV gelijk treffen is niet de meest makkelijke tegenstander, als we kijken naar de tussenstand (PSV op plek 1 en Willem II op plek 15 van de ranglijst) en statistieken.

Branderhorst
Grote witte wolken worden verspreid door rookmachines als de spelers het veld oplopen om te beginnen aan de derby. Het stadion is met 13660 supporters goed gevuld. Tegen de verwachtingen in begint de thuisploeg sterker aan de wedstrijd; de eerste grote kans is dan ook voor Ben Rienstra in de 14e minuut. Nog geen zeven minuten later is het raak voor Willem II. Na een sprintactie en een scherpe voorzet van rechtsback Lewis, scoort de aanvoerder Rienstra de openingsgoal. PSV moet aan de bak en krijgt kansen op de gelijkmaker, Pereiro schiet een vrije trap van net buiten de zestien er bijna in, maar doelman Branderhorst (die later in de wedstrijd geblesseerd uitvalt met een bovenbeenblessure) biedt redding. De eerste helft weet PSV nog een paar keer op doel te schieten, maar geen enkele bal treft het net. Het fluitsignaal voor de rust van scheidsrechter Kuipers, wordt met gejuich beloond van de Willem II-supporters. Een 1-0 voorsprong voor de Tricolores – de spanning is af te lezen van PSV-trainer Cocu.

Vier treffers
De tweede helft beginnen beide ploegen fanatiek en aanvallend wat zich uit in kansen, een kopbal van de Jong en een schot op de paal voor Lewis. Willem II weet alleen de volgende kans wel te benutten. Na een goede, stevige sliding van Elmo Lieftink krijgt Giliano Wijnaldum de bal die hem doorspeelt op de spits van Willem II, Fran Sol, die uithaalt en ‘m in de rechterhoek schiet. De kopzorgen worden voor PSV alleen maar groter, want al niet veel later schiet Rienstra de bal tegen de armen van PSV-verdediger Luckassen. Kuipers fluit, strafschop Willem II en geel voor Luckassen. De penalty wordt vervolgens benut door Sol, de topscoorder van Willem II. 3-0 met nog twintig minuten te gaan. Het lijkt gedaan te zijn met de Eindhovenaren.

Na een paar minuten blijkt dit ook zo te zijn, want Rienstra maakt zijn tweede van de avond en de vierde maar liefst voor Willem II. Na een steekbal van middenvelder Lieftink schiet de andere middenvelder de 4-0 in de rechterhoek binnen. Kan het nog erger voor de koploper? Ja. Bij een corner, in de laatste minuut van de wedstrijd, trekt Derrick Luckassen een Willem II’er naar beneden en Kuipers kan niets anders dan de dader zijn tweede gele kaart van de wedstrijd geven en een strafschop geven aan de thuisploeg. Ook de tweede penalty wordt genomen en gescoord door de Spaanse spits die hiermee zijn 13e van het seizoen maakt.

Kapot schamen
Philip Cocu was na de wedstrijd niet te spreken, tegenover de NOS, over zijn team en dat is nog zacht uitgedrukt. “We moeten ons kapot schamen. Ik ben hier heel echt kwaad om, want je kan een keer puntverlies lijden of verliezen, maar niet wat wij hier vandaag laten zien. Dit is niet de ondergrens, dit ligt er nog heel ver onder.” Aanvoerder Ben Rienstra noemde, voor de camera van de NOS, dit ‘de perfecte wedstrijd van Willem II’.
Willem II staat nu vijf punten boven de degradatiestreep en lijkt weer naar boven te kunnen kijken. PSV moet drie punten inleveren op Ajax, zij wonnen zondag met 4-1 van Heereveen. Hiermee is het gat tussen de koploper en de nummer twee terug naar zeven punten.

Door: Stefan Rietjens