“Ik wil mijn hobby laten uitgroeien tot een echte baan”

Door Mick van Hees

14641997_1259722587411499_7117900194952371018_nJoyce de Volder (20), Facebooker in hart en nieren, is de laatste tijd druk bezig met haar Facebookpagina Carnaval Hits. De pagina heeft in een korte tijd al ruim 2000 likes te pakken en groeit steeds harder. Ook is ze bezig met een nieuwe pagina genaamd Oranje Hits. Joyce is enthousiast over de groei en wil het hier niet bij laten. Carnaval Hits begon als een hobby en groeit steeds verder uit in een echte baan.

 Wat is de reden geweest om Carnaval Hits op te richten?

“Het is allemaal begonnen bij een optreden van Jeroen Spierenburg. Jeroen was een volkszanger die ook bij Omroep Brabant actief was. Na het optreden ben ik in contact gekomen met hem en mocht ik zijn Fanpagina op Facebook beheren. Wat ik deed op zijn pagina vond hij erg goed. Jeroen was ondertussen een goede vriend van mij geworden en toen hij in 2014 overleed, viel ik in een gat. Door hem ben ik de Nederlandse muziek gaan waarderen en toen ik later in het jaar actief carnaval ging vieren, vond ik dat ik hier iets mee moest gaan doen. Ik ontdekte dat er veel talent is in de Nederlandstalige muziekwereld, maar het talent wordt niet ontdekt. Met mijn Facebookpagina wil ik ervoor zorgen dat dit talent zo wel ontdekt wordt.”

Waarom heb je gekozen om juist Facebook te pakken als communicatiemiddel?

“Dit heb ik gedaan omdat ik meer weet van Facebook dan van Instagram of Twitter. Ook heb je op Facebook meer mogelijkheden en dat heeft Carnaval Hits nodig. Het medium bereikt vaak ontzettend veel personen doordat berichten worden gedeeld. Instagram heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar dit is geen succes geworden.”

 Wat betekent Facebook voor jou?

“Klinkt misschien heel raar, maar soms denk ik… wat als Facebook nu stopt, waar moet ik dan heen met Carnaval Hits & Oranje Hits? Stopt dan alles? Want via de website alleen red je het tegenwoordig niet. Als de Facebookpagina blijft groeien, laat dat zien dat er iets goeds gebeurt. Ik hoop ook nog steeds dat ik mijn hobby kan laten uitgroeien tot een vaste baan. Ik ben niet goed in leren, dus wil ik alles laten zien in de praktijk. Carnaval Hits betekent echt heel veel voor mij. Deze pagina heeft al meerdere dromen laten uitkomen en dat komt allemaal door Facebook. Als dat er niet was geweest, denk ik niet dat ik ooit op het idee was gekomen om dit te doen.”

Zijn er ook minder leuke dingen?

“Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen. Het ergste vindt ik de kritiek die ik krijg op de pagina. Carnaval Hits wordt beheerd door mij alleen. Ik zal ook altijd proberen iedereen tevreden te houden, maar soms kan je gewoon niet aan iemands verwachting voldoen. Het is jammer dat mensen gelijk het negatieve er van in zien. Ook gaan mensen wel eens ruzie maken via de pagina. Ik kijk de reacties meestal even aan. Lost het zichzelf niet op dan stuur ik de personen een net verzoek de ruzie ergens anders uit te vechten. Reageren zij hier niet op en gaan ze door, dan worden ze van de pagina verwijderd. Ik vind wel dat je je mening mag geven, maar als er een artiest wordt zwart gemaakt vind ik dit te ver gaan.”

Wat doet het met je als je kritiek krijgt?

“Het ligt eraan wat voor kritiek ik krijg. Als het kritiek is op bepaalde artiesten kan ik daar wel boos over worden, maar iedereen mag zijn mening geven en het valt gelukkig vaak op te lossen. Het is soms ook wel fijn want dan weet ik wat ik in het vervolg beter kan doen. Als de kritiek echt persoonlijk is dan kan het mij wel eens raken. Als iemand zegt dat ik niks kan of dat de pagina echt slecht is bijvoorbeeld. Hier probeer ik me wel overheen te zetten omdat er meer mensen zijn die mijn pagina wel leuk vinden. Daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Krijgen we meer van jou te horen op het gebied van social media?

Zeker weten! Ik blijf actief op social media. Het is de planning om in 2017 mijn nieuwe pagina Oranje Hits aan te pakken en daar een grotere pagina van te maken. Ook blijf ik naar Carnaval Hits kijken, want dit blijft de pagina waar ik de meeste aandacht aan geef. Zo heb ik laatst voor Carnaval Hits buttons naar artiesten gestuurd. Ik hoop deze dan ook terug te zien tijdens carnaval. Ook ga ik ervoor zorgen dat Carnaval Hits echt groot wordt, zodat ik van mijn hobby werk kan maken.