Moeilijke beslissingen bij wijkraadsbijeenkomst Maaspoort

Door Mees van Dijk

De Bossche lijsttrekkers kwamen woensdag 28 februari bij elkaar om de toekomst van de wijk Maaspoort te bespreken. De wijkraadsbijeenkomst vond plaats in sociaal-cultureel centrum De Schans. Maar liefst vijftien partijen waren aanwezig, alleen Buitengewoon Ongewoon en KNILLIS waren niet van de partij.

 De wijkraadsbijeenkomst was openbaar voor burgers. Er kwamen dan ook zeker mensen op af die nog niet wisten op wie ze moesten stemmen. Toch was het grootste deel van het publiek al zeker van hun keuze vóór de bijeenkomst. Ook waren er veel sjaaltjes te zien in de zaal. Dit suggereert dat er ook leden van partijen in de zaal aanwezig waren.

De hoofdthema’s die aan bod kwamen waren de Maaspoort in zijn algemeen, ouderenzorg en veiligheid binnen de Maaspoort. Bij het thema ‘de Maaspoort’ ging het vooral over het cultureel centrum De Schans. Vrijwel alle partijen waren van mening dat De Schans meer een huiskamergevoel moet krijgen en aantrekkelijker gemaakt moet worden voor ouderen.

Dat brengt ons bij het onderwerp ouderenzorg. In de Maaspoort speelt de afgelopen jaren vergrijzing een grote rol en daarom vinden veel bewoners de ouderenzorg een belangrijk onderwerp. Ook hier waren bijna alle partijen het met elkaar eens: er moeten meer voorzieningen komen voor ouderen. De VVD ging vooral in op de eenzaamheid van de ouderen. “Er moeten voorzieningen komen zoals de schans waar de ouderen bij elkaar kunnen komen.”

Tot slot het meest besproken onderwerp: veiligheid. Hier speelde zowel sociale als fysieke veiligheid een rol. D66 pleitte vooral voor veel cameratoezicht onder tunneltjes waarvan bekend is dat er criminele activiteiten plaatsvinden. Gewoon Gedreven denkt hier heel anders over. “Dat zien wij helemaal niet zitten, ook met privacy moet rekening worden gehouden. Alles volhangen met camera’s is niet de juiste oplossing.”

Na de thema’s besproken te hebben was er de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Een transgender uit het publiek was benieuwd hoe de gemeente meer aandacht voor dit onderwerp wil creëren. “Transgenders worden al een lange tijd bedreigd, maar de ambtenaren doen er niks mee.” De gespreksleider, Hans van Veen, gaf een aantal partijen het woord. Na wat kleine reacties wilde Hans benadrukken dat het zeker een belangrijk onderwerp is dat aangekaart moet worden maar ging hij over naar de volgende vraag.

Al met al was het een bijeenkomst waar de inwoners van De Maaspoort zeker iets aan hadden. Zodra de vraag gesteld werd of iedereen nu wel wist op wie zij moeten gaan stemmen, werd er op een enkeling na volmondig ja geschud.

 

De wijkraadsbijeenkomst is hier terug te zien: https://www.facebook.com/maaspoortnieuws/videos/930815120418837/