Wijkportret Tuindorp

Isa Van de Voorde, Rick Bouwkamp en Anneke Westerbeek

Er lijkt een grimmige sfeer te hangen in Tuindorp. Misschien ligt het aan het weer: het miezert en er is een grijze lucht. De straten zijn leeg, op de verkoper van het viskraam na. “Het lijkt kil, maar de laatste tijd is er veel veranderd”, vertelt hij ons. Er komen steeds meer duurdere woningen bij in Tuindorp. Ook bewoonster Shirley (70), merkt de gevolgen hiervan. Na 3 jaar in het centrum te hebben gewoond is ze 24 jaar geleden naar Tuindorp verhuisd. “Ik woon hier graag, maar mijn huur wordt steeds hoger”, aldus Shirley. 

De WOZ-waarde van de huizen is ongeveer met 33% gestegen ten opzichte van 2016. Dit brengt een andere sociale laag in Tuindorp, maar door de bouw van nieuwe panden worden andere gelegenheden opgeofferd. Onder andere buurthuizen die voorheen dienden als ontmoetingsplek voor jongeren. Door het verdwijnen van deze buurthuizen zijn de jongeren op straat beland. Jongeren hangen rond of raken terecht in een crimineel circuit, wat zorgt voor spanningen in de wijk. Zo was er begin dit jaar een voorval waar twee nep-pakketbezorgers een woning overvielen, waarbij een bewoner licht gewond raakte.

Recentelijk is er meer controle en wijkagenten houden de jongeren in het gareel. Shirley is positief: “De goede sfeer die ik laatste jaren miste komt door deze maatregelen weer langzaam terug.”