Wijkportret Osdorp

De donkere wolken boven de Amsterdamse wijk, lieten de bewoners en bezoekers smachten naar de zomer. Dan zou de nu kale en lege fontein, omringd door allerlei moderne winkels, water richting de helderblauwe lucht spuiten en zouden de lege terrassen vol met mensen zitten. Op een stenen muurtje bij de fontein zat een mevrouw met al haar recente aankopen uit het centrum. “In de zomer is het zo druk met zoveel verschillende mensen met verschillende etniciteiten  – dat is zo leuk.”

 

De 74-jarige Osdorper woonde er wel niet meer, maar kwam toch elke week wel eens shoppen. Zelfs de ijzige winterwind weerhield haar, en veel andere klanten, niet van het bezoeken van haar geboortewijk. “Het is veel veranderd: vroeger waren er veel mooiere winkels, maar dat wint niet van het nieuwe, multiculturele Osdorp.”

 

Op een bankje enkele meters verderop zat een man in zijn eentje. Hij keek om zich heen, genietend van het uitzicht over het rustige plein. Ook hij vond het dorpje in de zomer een stuk plezieriger, want deze winter was recht voor zijn neus iets afgrijselijks gebeurd. “Twee buitenlandse jongens hier op het plein. Ze riepen naar elkaar in een taal die ik niet kon verstaan, dus ik wist niet precies wat er aan de hand was. Ik keek even weg en toen ik terugkeek, lag één van die jongens op de grond; hij was neergestoken.”

In het overdekte gedeelte van het centrum was de eigenaar van Lekker’s & Brood druk bezig met het afbakken van croissantjes. “Het is fantastisch om hier te werken: de weekenden zijn altijd druk, maar vooral in de zomer. Ook de mensen zijn altijd heel leuk, iedereen praat altijd zo lekker met elkaar.”