Wijkportret: Langdonk, Roosendaal

Langdonk – In het zuiden van Roosendaal, geklemd tussen Kroeven en Kortendijk ligt de rusteloze wijk Langdonk. Met ruim vijfduizend inwoners waarvan zo’n dertig procent een niet-westerse migratieachtergrond heeft is de wijk erg divers. Het woningaanbod is dit echter niet. Zo’n driekwart van de huizen zijn afkomstig uit de jaren ’70, waar de mensen dicht opeengepakt in hofjes wonen. Dit deel van de wijk is de kern van de onrust die de bewoners van Langdonk slapeloze nachten bezorgd.

8 februari 2021

“De Donken” – zoals de wijk in de Roosendaalse volksmond heet– is grofweg te verdelen in twee helften, gescheiden door een drukke autoweg. Aan de ene kant heb je Langdonk-Noord, bekend om enkele grote bedrijven en haar twee middelbare scholen; Da Vinci College en het Gertrudis College. Het ‘echte Langdonk’, aldus bewoners, is echter Langdonk-Zuid: een groot vierkant aan klassieke arbeidersbuurten met een wijkcentrum op loopafstand. Dit is het laatste tijd veel in het nieuws vanwege de vele rellen en protesten.

Brand, aanhoudingen en samenzweringen zijn woorden die vaak worden aan Langdonk-Zuid. Met name de jongeren zorgen ervoor dat de politie vaak in actie moet komen. Op klaarlichte dag hangen zij rond op verschillende openbare plekken, met name Elisadonk, waar eerder ook al gereld werd. Vorig jaar werd op dezelfde plek regelmatig met vuurwerk gereld. De frustratie nam toe na het ingaan van de avondklok en dit is ook te merken. Er hangt een grimmige sfeer, en iedereen is steeds op zijn hoede, bang voor het uitbreken van de volgende autobrand of rel. Hoewel er meerdere acties lopen om de buurt “op te ruimen”, voelt het er nog steeds niet veilig aan.

De BN de Stem omschreef de situatie in Langdonk als een kat en muis spel wat gespeeld wordt door de jongeren en de politie. Laatstgenoemde weet maar geen grip te krijgen op de situatie.

Toch proberen inwoners er alles aan te doen om de buurt veilig aan te laten voelen, zo ook Maria van Meel. Maria vertelt bijvoorbeeld over een kunstenaar genaamd Anne- Marie Dagelinckx, die haar talent gebruikt samen met Cultuur Verbinding Roosendaal om de buurt samen te kunnen brengen. Samen zijn ze het project “Onze Geluksvogel versus Corona” gestart. Hiermee kunnen de bewoners ervoor kiezen om een beeld van een vogel te boetseren en te beschilderen. “Toch een manier om in deze tijd met Corona elkaar te kunnen zien!”, laat de bewoonster vrolijk en trots weten. Onder bewoners blijkt wel een grote gedeelde mening. Zo zou het beeld wat er tot nu toe geschetst wordt over Langdonk niet kloppen. “Natuurlijk gebeuren er dingen hier die niet altijd door de beugel kunnen, maar waar niet?” Waar de kranten schrijven over de autobranden, schrijft er niemand over het Schoon Langdonk initiatief. Waar ze met een grote groep bewoners door de wijk lopen en de wijk schoon maken en houden.

Ondanks de hoge criminaliteitscijfers doen meerdere buurtbewoners hun best een tegengeluid te geven. Zo heeft de politie-eenheid Roosendaal, met nadruk op de agenten werkzaam in de wijk Langdonk, een oorkonde gekregen. Dit kregen ze vanwege het goede handelen door de agenten omtrent vuurwerk overlast. Net zoals de activiteiten was verbondenheid in dit tegengeluid het belangrijkste. Iets wat door de hele wijk te horen lijkt in deze uitzonderlijk moeilijke tijd.