Wijkportret Historische Binnenstad

Wijkportret Historische Binnenstad Dordrecht

 Als je aan een Dordtenaar vraagt wat volgens hem het mooiste plekje van de stad is, zal hij waarschijnlijk over het stadion van FC Dordrecht beginnen. Als je dan even doorvraagt, is de kans groot dat hij met de historische binnenstad komt. Dat is zeker niet zomaar, want met enkele prachtige gebouwen zoals bijvoorbeeld de Grote Kerk en Het huis van Gijn is de Historische Binnenstad een van de mooiere wijken van de stad.

Het leven in de binnenstad wordt over het algemeen als rustig en prettig ervaren. Als inwoners dan toch een probleem moeten noemen, komen ze vooral met overlast door te hard rijdende voertuigen. Een andere irritatie zijn jongeren die in Kloostertuin harde muziek draaien en daarmee soms tot laat doorgaan.

Hoewel de Binnenstad in de winter misschien een beetje saai lijkt, is dat volgens de bewoners zeker niet het geval in de zomer. In de zomer maken de vrij lege winkelstraten en rustige winkels plaats voor drukke terrasjes en veel toeristen. Ook zijn er in de zomer enkele muziekevenementen die de binnenstad een sfeervolle plek maken.

In de Binnenstad wonen vooral ouderen waarvan de kinderen al uit huis zijn, of kinderloze gezinnen. Een van de grootste redenen daarvoor is het lage aanbod van voorzieningen voor kinderen. Door de rust en de korte afstand tot het centrum, is de wijk wel perfect voor ouderen. Zij kunnen ervoor kiezen om in een van de oudere huizen te gaan wonen, of zich juist in een appartement te vestigen.