Wijkportret de Muntel

De Muntel, wat voor wijk is het? 

De wijk de Muntel (ook wel de Vliert genoemd) bestaat onder andere uit het Taxandriaplein en de IJzeren vrouw. In de wijk staan uiteraard de nodige winkels en sportvoorzieningen. Je kan makkelijk de wijk in komen door middel van het openbaarvervoer en andere infrastructuur. De wijk is niet een hele groene plek, met uitzondering de plas de IJzeren vrouw, een klein stukje prachtige natuur. 

 

De wijk ligt richting het oosten van ‘s-Hertogenbosch. In de wijk wonen meer dan 3000 muntelaren, waarvan 365 kinderen. De huizen die er staan verschillen veel van vorm, alleenstaand, twee onder een kap, toch zijn de meeste rijtjeshuizen. De huizen zijn grotendeels in de 20e eeuw gebouwdslechts een tiende van de huizen niet. Al zijn het wat oudere gebouwen, toch bestaat het grootste deel van de inwoners uit wat jongere mensen tussen 25 en 45 jaar. 

 

 

Het Taxandriaplein 

Wanneer de je de Muntel / de Vliert binnenloopt merk je meteen dat er een fijne sfeer hangt. Op het Taxandriaplein maken kinderen gebruik van het grote aanbod speeltoestellen. “Ik kom uit een andere wijk. Wij komen hier voor wat afwisseling, even wat beweging in een andere speeltuin vertelt een moeder die we tegenkomen op het plein. “Het is hier erg kindvriendelijk”, vertelt iemand anders. 

 

Op het plein valt ‘de Hobbel’ meteen op. Een speluitleen. Op het plein kunnen de kinderen met een hobbelkaart gratis en voor niks speelgoed lenen. Ze hebben een groot aanbod, met alles wat de kinderen kunnen wensen. Helaas is de Hobbel tijdelijk gesloten door het coronavirus. 

 

Op het moment dat je je aan de regels houdt die de Hobbel heeft opgesteldkun je taxen (muntjes) verdienen. Met deze taxen kun je het grotere en duurdere speelgoed lenen. 

     

Wanneer je je niet aan de regels houdt, kun je in de strafbak komen. Dit wil zeggen dat je pasje in beslag wordt genomen door de beheerder. In de regels staat onder andere dat je vriendelijk moet zijn, niks kapot mag maken, het plein netjes moet houden, respect voor de andere op het plein moet hebben, etc.  

 

De IJzeren vrouw 

Ook rondom de plas ‘de IJzeren vrouw’ zijn veel mensen te vinden. We vinden hier veel diversiteit, het lijkt een fijne plek voor jong en oud. Hardlopen, even wandelen of de hond uitlaten blijken populaire activiteiten. “Wij komen bijna niet meer buiten door corona, even wandelen is dan wel fijn” horen we van een wat ouder koppel. 

Zij vertellen ons ook over de rellen in ‘s-Hertogenbosch. Ze wijzen de plaats aan waar het allemaal begon: een tankstation. 

Er werd een oproep verspreid om zo veel mogelijk mensen op 25 januari te verzamelen rond het tankstation. De politie was van deze oproep op de hoogte. De controle leek bewaard te kunnen worden, maar dit bleek van korte duur. Er werd met stenen en vuurwerk gegooid, winkels werden geplunderd en gewone agenten waren niet meer veilig. Dichtgetimmerde winkels, ingegooide ramen en geplunderde winkels is alles dat was overgebleven van de rellen. Het resultaat is nog steeds te zien, maar onderlinge rust lijkt wedergekeerd.