Wijkportret, De Heuvel in Breda  

De wijk ‘De Heuvel’ ligt net buiten het centrum, in het westen van Breda. Met 104 hectare grond heeft het een gemiddelde oppervlakte die voor 98% bestaat uit land. Er is daarentegen wel een grote populatie. Het inwonersaantal is dit jaar gedaald met 2,62% naar een aantal van 7.475 inwoners. Er wordt namelijk veel verbouwd aan de wijk, waardoor er veel bewoners weg moesten, maar er zullen ook veel nieuwe voor terug komen naar verwachting in 2022/2023.  

Troy Bastiaansen & Lotte van Ruitenburg 

 

Zodra je de wijk inrijdt, zie je meteen een verschil tussen twee buurten. In de ene buurt zie je redelijk nette huizen. In de andere buurt meer flatgebouwen en kleinere huizen. Er liggen ook een aantal straten open, wat erg belemmerend is voor het verkeer. In de Heuvel zijn een aantal winkels en supermarkten. De bekendste zijn de Jumbo, Lidl en het Kruidvat. De belangrijkste winkels staan op het Doctor Struyckenplein, dit is het kleine centrum. Hier zijn een aantal parkeerplaatsen en aan de weg is een bushalte waardoor het centrum goed bereikbaar is. Verder zijn er nog een aantal cafetaria’s in de buurt en kleine speeltuinen voor de kinderen.  

 

“Ik voel me niet veilig, maar ook niet onveilig” 

 

“In deze wijk zie je een goede weerspiegeling van de samenleving momenteel”, vertelt een medewerker van de kringloopwinkel, die anoniem wilde blijven. Van de 7475 inwoners zijn er 5105 inwoners met een autochtone achtergrond geëmigreerd naar deze wijk. “Ik voel me niet per definitie onveilig, maar er gebeurt wel degelijk het een ander en er is altijd veel politie”, aldus een bewoonster die sinds maart 2021 in deze wijk woont. Er is ook veel sprake van geweld en seksmisdrijven, acht op de duizend inwoners heeft hier mee te maken gehad. In 2020 telde de politie 459 misdrijven. Ondanks deze misdrijven vinden burgers ‘de buurt zeker vooruitgaan’, aldus een bewoner die al 26 jaar in deze wijk woont.  

De leeftijdscategorie die het meest naar voren komt is tussen de 25-45 jaar met een schatting van 2.555 inwoners, 60% hiervan is ongehuwd. Tussen de 15-25 jaar zijn de minste inwoners, maar 940. Het geboortecijfer is erg laag in de wijk. In het jaar 2021 zijn er 40 kinderen geboren. Het sterftecijfer is echter niet bekend, maar het blijkt dat 66% van de populatie een alcoholverslaving heeft en 54% te maken heeft met overgewicht. Er is wel een ruime beschikking tot werkmogelijkheden. Er zitten 155 bedrijven gevestigd. 79,1% is laag tot gemiddeld opgeleid en er is een gemiddeld bruto jaarinkomen van 23.300 euro, volgens WonenBreburg .  

Politiek
Op 17 maart 2021 vonden de laatste Tweede Kamerverkiezingen plaats. De meeste inwoners stemden op de VVD met 481 stemmen. Het verschil met de nummer twee is niet veel, want met 59 stemmen minder stond de D66 (422 stemmen). De PVV behaalde de derde plek met 345 stemmen. Op de SGP werd het minste gestemd met maar vijf stemmen. 

Nieuwbouw  

Naast het Doctor Struyckenplein ligt nu een stuk van de grond open, omdat er in die straten plaats wordt gemaakt voor 110 sociale huurappartementen en 160 koopwoningen. Hiervoor stonden tot 2019 zo’n 450 portiekwoningen midden in de Heuvel.   

Het plan om de huizen te bouwen is gestart in februari 2021, naar verwachting zal dit nog een aantal jaar duren. Want op dit moment worden de straten opengebroken en voorzieningen aangelegd. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2022 een start kan worden gemaakt aan de woningen. Bron: indebuurt.nl. Ten noorden van de Amudseweg zullen vooral de sociale huurappartementen komen en in het zuiden zullen vrijwel alle koopwoningen komen te staan. Een gedeelte van de nieuwbouw valt onder het project van Blend Breda, dat 75 herenhuizen bouwt. “De nieuwe huizen die gebouwd worden schijnen erg mooi te zijn, dit zal de buurt goed doen”, vertelde een voorbijganger en inwoner van de wijk. Op hun site zie je dat er al zeventig huizen verkocht zijn. De prijzen van deze huizen verschillen van €390.000 tot €580.000 op basis van de woonoppervlakte en de grootte van het huis.