“Wij zijn werkende mensen.” Wat is de invloed van het toerisme op Barcelona?

”Als je het toerisme beperkt, krijg je minder vooruitgang.”

Figuur 1

OIRSCHOT- Toerisme was een probleem voor sommige mensen in Barcelona, maar door recente problemen zijn die helemaal naar de achtergrond verdwenen. Dit blijkt uit een vijftiental gesprekken met de inwoners zelf: met taxichauffeurs, bakkers, hotelpersoneel, de Guardia Civil.

Jaarlijks bezoeken meer dan 27 miljoen mensen deze stad, die verblijven n de 360 hotels of bijna 10.000 vakantiewoningen in en rond de stad. Cijfers van 2015 geven aan dat de belasting in dat jaar 43,5 miljoen euro inkomsten genereerde, 5,5 % meer dan in 2014. Hotels blijven de voorkeur van toeristen genieten, met de hoogste opbrengst: 34,4 miljoen euro.

Figuur 2

Figuur 3

Het toerisme lijkt geen probleem te zijn voor de inwoners van Barcelona, integendeel. Het bevordert de economie, en als je niet in juli en augustus gaat, is er niet zoveel aan de hand.Toeristen zijn op dit moment goed voor veertien procent van het inkomen en 100.000 banen in de stad.

„Hotelketens Hyatt en Four Seasons hebben zelfs al projecten afgeblazen, omdat ze de grote obstakels vrezen. Daardoor kunnen de prijzen van overnachtingen stijgen, wat toeristen afschrikt” zegt een woordvoerder.

 

Figuur 4

Figuur 5

Op dit moment spelen ernstige zaken,  over de onafhankelijkheid van Catalunya en het al dan niet blijven van de monarchie. Maar feit is dat negen procent van de 57 miljoen Spanjaarden tegen de monarchie is.

Journalisten worden opgepakt en in de gevangenis gezet, omdat ze niet schrijven wat hen opgedragen wordt, aldus mijn respondenten en El Pais en La Vanguardia.

Deze ernstige onderwerpen doorkruisten mijn onschuldige onderwerp, waardoor het moeilijk was om informatie los te krijgen. Anders dan beloofd, is geen enkele afspraak doorgegaan. Toen ik een mail ontving van een woordvoerder van de burgemeester, bleek dat het toerisme nu echt niet speelt. Dit bleek uit een  telefoongesprek dat ik gevoerd heb, kort nadat ik de mail ontving. Ik ben op andere manieren aan mijn informatie gekomen.

Het was moeilijk om tot afspraken te komen, deze gingen niet door. Toch wilde ik mijn onderzoek voortzetten, en was het dus nodig om te improviseren.

Op de  luchthaven Girona gaven twee heren van de Guardia Civil aan dat ze erg blij waren met het toerisme, omdat het geld in het laadje brengt. Ik sprak met drie bakkers, een medewerker van een supermarkt, drie obers, vier taxichauffeurs en vier mensen op straat.

Estoy trabajando”, ik ben aan het werk.

Aanvankelijk wilde dus niemand me te woord staan, ik heb zelfs de kerk benaderd, telefonisch en per email, maar ook zij wilden me niet te woord staan.  Zelfs de kerk deed de deur niet voor me open.

Parroquieria Sant Just Desvern

Het toerisme heeft geen negatieve invloed op de stad, aldus de respondenten. Maar die onwelwillendheid gezien worden als teken van de invloed van het toerisme op de stad. Ik heb geen enkele wanklank over de toeristen gehoord, maar waarom ervoer ik 28 jaar geleden dan ander gedrag? Als ze zo blij zijn met de toeristen, waarom zie ik dan die norse, onvriendelijke houding? Zijn ze wel zo blij met de toeristen? Los van het geld dat ze geld in het laadje brengen?

“Als je van Barcelona wilt genieten, moet je niet in juli of augustus gaan, maar de rest van het jaar, aldus een taxichauffeur. ‘‘Barcelona is niet alleen de Ramblas, het strand en de winkels, vervolgde hij.

“Als je het toerisme aan banden legt, krijgt je minder vooruitgang. Vorige week waren er geen mensen, deze week wel, voor La Feria. Ik blijf denken dat er plaatsen zijn die de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld Montjuich, Parque de la Cuidadela.”

De onafhankelijkheid is voor niemand goed, en het is economisch, zoals altijd.

Zaterdagochtend vertelde een andere taxichauffeur dat ook hij heel blij is met het toerisme. Over de anarchistische organisatie Arran wilde hij zich niet uitlaten.

Over de onafhankelijkheid van Catalunya zei hij:  De onafhankelijkheid is voor niemand goed,  en het is economisch, zoals altijd.

 

 

Deze week was de Feria van de Wall Center, goed voor 100.000 bezoekers van de stad, die 1.8 miljoen bewoners telt. Dus 100.000 mensen zijn naar Barcelona gekomen om de nieuwste smartphones, tablets en aanverwante artikelen te bekijken. Op Placa Catalunya zag ik een van de stands van Samsung, helemaal afgeladen, en met veel bewaking.

Verder vertelde hij dat er sprake is van censuur.

De journalisten schrijven wat ze moeten schrijven, ze durven de waarheid niet te schrijven. Ze stoppen je in de gevangenis.

Eenmaal aangekomen op het prachtige Parque de la Ciudadela was ik nogal onder de indruk van deze woorden. Kom je in Barcelona om iets onschuldigs te onderzoeken, hoor en lees je overal over fascisme, censuur, mensen die verdwijnen…

De taxichauffeur die me terugbracht, ging nog een stukje verder:”De aanhangers van Franco zijn nooit weggegaan.Er is geen rechtvaardigheid, die is voor de rijken, zoals altijd.”

Onderstaande gedenksteen geeft in het Catalaans weer dat  de mensen gevochten hebben voor hun vrijheid, wat bovenstaand beeld eigenlijk ook al weergeeft.

In zekere zin was de houding van mijn respondenten gelaten, ze zeiden wel dat ze blij waren met de toeristen, maar er zijn natuurlijk niet voor niets maatregelen getroffen tegen de enorme stroom toeristen. Barcelona is de eerste Europese stad die een hotelstop heeft, en de Airbnb- vestigingen komen als paddenstoelen uit de grond. Illegaal een Airbnb starten  kan  een boete opleveren tot 90.000. Dit is een initiatief van Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, en haar belangrijkste verkiezingsbelofte was, dat ze wat aan  de stroom van toeristen zou doen. Meerdere mensen met wie ik sprak gaven aan dat ze niet blij met haar waren. Vanwege de inkomsten!

‘Een glimlach, een paar vriendelijke woorden kosten me niets’

Het is een collectivistisch probleem, mensen zijn verhard, egoistisch, koud, niet bewust, en dit met veranderen. Hoe? En wat is de oorzaak? Onder die onwelwillendheid zit  angst. Een schoonmaker verdient gemiddeld 1000 euro. Huur ligt gemiddeld op 600 euro. Wat kan zo iemand dan verder nog doen? Dan is het niet zo gek dat mensen geen zin hebben om mij te woord te staan, ze moeten overleven.

Mijn conclusie: Het toerisme is op dit moment geen groot probleem, behalve in juli en augustus. Er spelen andere zaken.