Wethouder in het nauw maakt rare sprongen

‘Zeg maar Yasin’ is de naam van zijn column in Groot Eindhoven. Het is tevens de schijnbaar onschuldige opening van een achteraf gezien turbulent interview met PvdA-wethouder Yasin Torunoglu. Het klinkt nog niet zo spannend, een wethouder interviewen, maar schijn bedriegt.

Na de nog aardige start komen al de eerste scheurtjes in het ‘wederzijdse vertrouwen’. Die ontstaan bij het onderwerp van buurtoma Ria. “Typisch iets voor een journalist IN OPLEIDING om af te gaan op de mening van één bron” wordt er meteen in ons gezicht geduwd. Op zijn teentjes getrapt is een understatement. Maar oké, niet te lang bij stilstaan en proberen weer even wat vertrouwen terug te krijgen. Vragen dus naar zaken waar hij zich voor wil inzetten in de komende vier jaar.

Maar ja, dan begint de tijd toch echt te dringen. Een onderwerp resteert. Hét nieuws van vandaag moet natuurlijk ter sprake komen: DENK doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Zijn reactie begint zelfverzekerd, doch relatief naïef; iets in de trant van ‘Turken stemmen echt niet alleen op de PvdA, wij gaan hier echt niet op achteruit’. Het ontaardt in misschien wel de minst politiek correcte antwoorden die ook maar iemand in de zaal zich had kunnen bedenken.

Hij wordt gevraagd naar de Turkse president Erdogan en waarom hij zich daarover de afgelopen tijd zo stil hield. Als een soort door Alberto Stegeman ontmaskerde oplichter schreeuwt hij dat de camera per direct uitgeschakeld moet worden. Hij voelt zich in de val gelokt. Meneer had waarschijnlijk een gezellig theekransje verwacht met een aantal schattige, onwetende eerstejaarsstudentjes die niks durven. Is dat even een tegenvaller voor ‘Zeg maar Yasin’.

Wat volgt is een eindeloze discussie waarin de wethouder ons (een stel eerstejaars journalistiekstudenten) ervan beticht twaalf jaar lang ergens niet naar te vragen, om dat vervolgens nu wel te doen. Die studenten zijn natuurlijk ook al twaalf jaar journalist. Het geeft alleen maar aan hoe gevoelig het onderwerp nog altijd ligt en hoe weinig je je als journalist bij politici eigenlijk kunt permitteren, zelfs als je nog student bent. Ook onze eerste journalistieke rel is een feit.

Geschreven door: Joris