“Westerse angst is de blokkade voor het eten van insecten”

“De Westerse angst voor het onbekende is de reden waarom we insecten niet als mensenvoedsel beschouwen”

Patricia Stevens, gepromoveerd moleculair bioloog en voedingsdeskundige, verdiept zich al ruim vier jaar in insecten; insecten als mensenvoedsel. Ze heeft haar eigen bedrijf opgericht: Bugalicous.insectenproeverijen Ze organiseert onder andere insectenproeverijen, en is actief bezig op evenementen zoals festivals, om de mens dichter bij de natuur te brengen. Want volgens Patricia gaat de afstand tot de natuur gepaard met de Westerse angst voor het eten van insecten. “Hoe meer een gebied geïndustrialiseerd is, hoe groter de afstand tot de natuur.”

Waarom en waardoor ben je geïnteresseerd geraakt in insecten dienend als mensenvoedsel?
“Ik hou mij al zo lang bezig met de relatie tussen voedsel en gezondheid. Ik las jaren geleden iets over insecten die als mensenvoedsel konden dienen. Door het lezen kwam ik te weten dat insecten eten gezond zouden kunnen zijn voor de mens, en het onderwerp sloeg aan bij mij. Toen ik 4 jaar geleden besloot om een bedrijf op te richten, wilde ik andere mensen in aanraking laten komen met het eten van insecten. Ik zag veel potentie, en dat zie ik nog steeds.”

En wat zag en ontdekte jij dan, dat insecten tot zulk gezond mensenvoedsel konden maken?
“Het heeft een positieve invloed op het mensenvoedsel. Insecten hebben een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte. De mens lijdt vaak aan een chronisch mineralentekort, dit tekort kan door het eten van insecten worden bestreden.”

Zie je dan ook voor je dat we met het eten van insecten ziektes zouden kunnen bestrijden of zelfs voorkomen?
“Nou, zo gek zou dat niet zijn nee. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan, en daaruit is gebleken dat insecten aminozuren in eiwitprofielen bevatten, die potentie kunnen hebben met betrekking tot het bestrijden van ziektes. Dan moet het wel zo zijn dat mensen ook echt massaal insecten gaan eten.”

Waar komt die Westerse ‘angst’ voor insecten vandaan?
insecten-als-voedsel“Wij groeien hier op met een negatieve associatie met insecten. Insecten worden hier bestreden en gezien als een soort plaag, terwijl we niet zonder ze kunnen. Verder staan we verder af van de natuur dan bijvoorbeeld in Afrika. Hier zijn wij niet gewend om met onze handen in de grond te wroeten of echt in de natuur te werken of bezig te zijn. In andere continenten zijn er ook veel grotere insecten en zijn de mensen heel de dag gewoon onder de insecten. En die grotere insecten worden daar ook gegeten. Aan een echt groot insect zit ook veel meer vlees. Ook speelt opvoeding hier in de steden mee. Kleine kinderen steken wel is impulsief bijvoorbeeld een worm in hun mond. Als hun ouders dat zien, wordt direct gezegd dat ze het uit moeten spugen: want wormen zijn toch niet bedoeld om op te eten?!”

Begrijpelijke uitleg ja. En hoe denk je dan dat bijvoorbeeld vegetariërs insecten zouden eten? Het is wel een dier.. Maar wat denk je?
“Dat is een goede vraag. Het ligt eraan om wat voor reden mensen vegetarisch zijn. Als mensen vegetarisch zijn, om het principe van dierenleed, zouden ze insecten wel kunnen eten. Die worden niet opgesloten, vetgemest en dan geslacht.”

Ik wil graag nog even terugkoppelen op je bedrijf. Hoe reageert men op het eten van insecten over het algemeen?
“Het is een mentale drempel die je moet over gaan. Als je je er eenmaal over heen hebt gezet dat insecten niet als mensenvoedsel geschikt zijn, is het probleem weg. Waar ik ook ben, het eten van insecten roept bij een ieder een reactie op. Bij mijn insectenproeverijen tonen mensen vooral veel nieuwsgierigheid. Op festivals hoor je vaak de dingen van “gatver, je gaat toch geen insecten eten?” of “huh? een broodje meelworm?”. De reacties zijn vaker positief dan negatief. Mensen vinden het over het algemeen lekkerder dan verwacht.”

En wat vind je nou zelf van de smaak?
“Ik heb zelf een flinke tijd meelwormen gekweekt thuis. Ik at ze regelmatig, maar de smaak is nou niet zo bevredigend dat ik het jaar in jaar uit elke dag wil blijven eten. Ze smaken zonder toegevoegde kruiden erg flauw; je proeft dan niet echt iets. Wanneer je er kruiden opgooit, zoals paprikapoeder, is het eigenlijk best wel lekker.”

Haren 17-10-2016 opdr.foto Patricia Stevens van Bougalicious met insekten snacks foto:Jan Willem van Vliet
Dus mensen kunnen ook gewoon zelf insecten kweken? Hoe werkt dat? “Zelf insecten kweken is zeker goed te doen. Je neemt een bakje met popjes erin, een laagje zand en bijvoorbeeld speltbloemen. Af en toe gooi je er een stukje appel in. Vervolgens als de popjes gaan ontpoppen, laat je een deel ontpoppen tot kever. En het andere deel eet je op. Je hoeft ze alleen even te zeven en af te spoelen. Je bewaart een deel van de popjes die kever geworden zijn, zodat je weer nieuwe popjes kan krijgen. Zo kan je die cyclus door laten lopen.” Dat is inderdaad makkelijker dan je zou denken. Nou verkopen ze in dierenwinkels ook insecten. Zijn die insecten ook eetbaar voor mensen? “Dat ligt erg aan de kweker. Soms is het gewoon wat cellulose wat ze verkopen, en dat is gewoon voor dieren bedoeld. Producten van het merk Kreca, zijn wel betrouwbaar en eetbaar voor mensen.”

En wat ik mij nu afvraag is welke insecten, voor zover nu bekend is, zijn eetbaar? En kan je die in supermarkten vinden? “De vier soorten die er momenteel zijn, zijn Buffalowormen, krekels, sprinkhanen en meelwormen. Vanuit België ook nog larven. Ik durf niet te zeggen of die momenteel in supermarkten verkocht worden. Wel werden ze begin dit jaar verkocht bij de Jumbo. Maar doordat de prijzen zo hoog zijn, wordt het nauwelijks gekocht. En daardoor verdwijnt het weer uit de schappen. Deze hoge kostprijs, gecombineerd met een nog gebrekkige sociale acceptatie en de smaak, maakt het zo dat insecten nog niet landelijk gezien wordt als mensenvoedsel.”